Gürün Basın Tarihi yayınlandı

Gürün Belediyesi'nin Kültür Hizmeti olarak baskısı yapılan çalışma zengin içeriği bakımından Türkiye'nin en kapsamlı basın tarihi olma özelliğine sahip.Kitapların her cildinin baş sayfalarında Gürün hakkında detaylı bilgiler yer alıyor.

TARİHİ BELGELER

Gürün hakkında birçok tarihi evrak bu çalışma sırasında gün ışığına çıktı.1920 yılında Atatürk'ün Sivas Kongresi sırasında çıkarttığı İrade-i Milliye Gazetesi'nde Gürün hakkında çıkan haberler, devamında Sivas basınında yayınlanan haberler ve zaman içinde Gürün'de yayınlanan gazetelerin, dergilerin sayıları, Gürün'ün edebiyatı, Gürünlülerin yayınladıgı kitap vb.yayınların indeksi yer alıyor.Gürün'ün fotografhaneleri, Gürünlü gazeteciler , Gürün'e ilk Radyo'nun ve Televizyon'un gelişi, ilçenin sosyal medya haber siteleri, gazetelerin eski sayıları sayfalarda yer buluyor.Eser okuyucusuna zamanda yolculukda 100 yıllık bir takvimi gözler önüne getiriyor.Bir ilçe aile albümü gibi tarihi ilçenin bir asırlık geçmişinde yolculuk imkanı sunuyor.

İLK BASIN ESERİ

Kitabın yazarı ve aynı zamanda Kırıkkale Medya ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ,Türkiye Gazeteciler Federasyonu yönetim kurulu üyesi ,30 yıllık gazeteci Ercihan Çakmak Bu çalışma hakkında " Gürün tarihi derin olan bir ilçe. Gürün bir medeniyet üzerine kurulmuş bir yerleşim yeri. Tarihi kaynaklar bunu belgeliyor.İlçemizde 3.000 yıl öncesine dayanan Şuul Vadisi'nde Kayalıklar da Hitit yazıları var. Aslında ben bu yazıları o dönemin halka mesaj olması bakımından yazıldığı için Gürün basın tarihini ilk adım olarak da görüyorum . Çünkü topluma yönelik yazılan yazıtlar günün şartlarında kayalara yazıyordu. Bu sebeple Hitit kayalıklarındaki yazıları ben Gürün basın tarihinin ilk adımı olarak lanse ettim ve her yerde bunu söyledim. Türkiye'de bir çok ilinin basın tarihi bile yazılmamışken sağolsun Gürünlü hemşehrilerimin ,dostlarımın destegi ile 3 cilt 2.150 sayfalık Gürün Basın Tarihini tamamlandı.

ÇOK İLGİNÇ OLAY

Gürün Basın Tarihi çalışmam sırasında ülkemizde bu konuda yapılmış ferdi ve kitlesel çalışmalar üzerine yoğunlaştığımda Gürün'lü tanımış yazar Zeki Büyüktanır'dan dinledim bana şöyle anlatmıştı .1948'li yıllarda Gürün'de 10-12 yaşlarında 5 tane arkadaş bir araya gelir. Kurşun kalemle A4 kağıdın üzerine haftalık olayları ve haberleri elimizde yazar. Bunu da Köşkerler Çarşısı başta olmak üzere esnaflara 25 kuruştan satarak harçlığınızı çıkartırdık.Gazetemizin adı Haruhbaşı idi.' Bu olay basit bir olay değil .Anadolu Basınının geçmişinin en ilginç örneklerinden bir tanesi olarak kabul edebiliriz.

ÖGRETMENLERİN BÜYÜK KATKISI

Çalışmalarımız sırasında Gürün'de okur yazar seviyesinin yüksek olması ,üniversite eğitiminin civar ilçe ve illere göre üst seviyede olmasının sebebini de öğrenmiş olduk. Tohma çayı havzasında tarıma dayalı bir ilçe. Gelir kaynakları sınırlı. Bu yüzden gurbetçilik fazla Gürün'de özellikle Halk Evleri öğretmenlerinin Gürünlü gençler üzerinde büyük etkisini görüyoruz. Özellikle İzzet Öz ,Bahri Er ,Aslan Kavaklıoğlu ,Bekir İncegöz ve daha birçok Gürünlü öğretmen adeta tüm öğrencilerini kendi çocukları gibi görerek onların iyi bir eğitim almasına imkan sağlamış ve bu konuda gazeteler çıkartarak onları medyaya ve okumaya teşvik etmişlerdir. Gürün'de yerel medyanın gelişiminde vedakar öğretmenlerin büyük katkısı olmuştur.

KÜLTÜRLÜ İLÇE

Bir doga harikası,turizm cenneti ,leziz yöresel yemekleri,hâla varlıgını koruyan ananevi değerleri ,egitim seviyesinin zirve yaptığı ,

şairler diyarı,sokaklarında tarih kokan ,İnsanında kültür ,medeniyet ve samimiyet olan Sivas'ın 10 bin Nufüslu bir ilçesi.Bir çok Gürünlü bu kitaplarda çok özel ve önemli bilgileri bulacak.Gürün 'ün tarih,edebiyat kültür ve turizm hazinesi olduğunu yakınen ögrenecek.Gürün'e dair herşey var.

BASIN MÜZESİ

inşallah bu eserlerden Gürün Basın Müzesini de kuracagız.Kültür şehrine Basın Müzesi çok yakışacak.Destek veren tüm hemşehrilerime sonsuz teşekkür ederim.

Vefa borcum olarak bu eseri hazırlamaya başlarken '10 bin nüfuslu İlçenin basın tarihi mi olur ? 'diyenlere cevap vermiş olduk.

GÜRÜN GÜNDEM GAZETESİ

Şu an ilçemizde hala 16 yıldır yayın yapan Gürün Gündem gazetesi düzenli olarak yayınlanıyor. Gürün insanı yapısında gurbetçilik olduğu için iletişime ve haberciliği her zaman büyük önem vermiştir. Özellikle 1970'li yıllarda Gürün'de yayınlanan gazeteler Almanya'da ve Avrupa'nın değişik ülkelerindeki Gürünlülere kadar ulaşmayı başarmıştır. Gürün dışında yaşayan 138.000 Gürünlü hemşehrimiz bulunmaktadır. Bunlar Gürün Sevdası ile yanıp tutuşmaktadırlar.

GÜRÜN ŞALI

Tohma Çayı üzerine kurulan ,Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde bile yer alan , ürettigi Gürün Şalları ile Dünyaya Türk Dokuma Sanatının zenginliğini sunan bir ilçe. Özlem'i ve sevgisi bir başkadır. Bunun yeni versiyon örneğini vermek gerekirse .Gürünle ilgili Sosyal Medya platformlarında bir çok iletişim gurupları mevcuttur. Guruplardan sadece Gürünlüyüz Burdayız grubunda 25.000 takipçi bulunmaktadır. Bu rakam bile dışarıda yaşayan Gürünlülerin ilçeleri ile ilgili konulara ne kadar duyarlı ve meraklı olduklarını göstermektedirler.

BÜYÜK DESTEK GÖRDÜM

Gürün basın tarihi çalışmasında hemşirelerim büyük destek verdiler. Gürün Belediye Başkanı Sayın Nami Çiftçi ve belediye üyeleri ortak kararla kitabın basımını üstlenerek Gürün Belediyesinin Kültür Hizmeti olarak okuyucuya sundular. Bu çalışmam sırasında çok sayıda destek aldım. Onlarca hemşehrim arşiv destegi verdi.Ancak en önemli destek Gürün sevdalısı Gürün İlçe Milli Eğitim Müdürü Muharrem Demir hocamdan gelmiştir .Büyük destek sağlamıştır .

Kendilerine çok çok teşekkür ederim.

Ben Gürün'de doğdum ,büyüdüm esnaflık yaptım .Liseyi Gürün'de tamamladım.Gürün'le bağlantımı hiç kopartmadım .Ancak açık yüreklilikle söylüyorum ki ben Gürün kültürünü ,edebiyatını tarihini ,değerlerini Gürün Basın Tarihi kitabını hazırlarken daha yakından öğrendim. Belki yola çıkarken bir hayaldi ,bir hedefti ama Gürün Basın Tarihi çalışmasına büyük bir özveri ürünü olarak tamamladık .İnşallah Gürün Basın Tarihi Müzesini de açar, gelecek nesillere son 100 yılın arşivini orijinal bir şekilde teslim ederiz.

Ercihan Çakmak Kimdir ?

 

1969 yılında Sivas'ın Gürün İlçesinde doğdu.Fahri ve Nejla çiftinin ilk çocugu olarak dünyaya geldi.Bu günkü adı Işıtan olan Çakşur Mahallesinin tanınmış simalarından İsmail (Zilkifli İsmail)ve Fatma Çakmak ın torunudur.Kurultay İlkokulunu ,Gürün Ortaokulu'nun ardından Gürün Lisesi'ni bitirdi.Yüksek egitimini 1989-1993 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünde tamamladı .

Üniversite yıllarında Erzurum'da "Genç Dadaş ' Gazetesinde makale yazmaya başladı.

1994 yılında ailesinin yaşadıgı Kırıkkale'de İl Gazetesi'nde Yazı İşleri Müdürü olarak göreve başladı.17 yıl görev yaptı.2002 yılında Sarı Basın Kartı aldı.

2010 yılında Kırıkkale' de Kalehaber Gazetesi'ni kurdu.Medya sektöründe bir çok sosyal projeye imza attı.Kırıkkale'de bünyesinde Gazete, Radyo, Sosyal Medya ve Tv. stüdyosu olan Kale Medya Grubu hayata geçirdi. Bunları Kale Medya Plaza çatısı altında topladı.

Kırıkkale'ye Medya Müzesi kurma çalışmalarına başladı. Bir fotograf tutkunu olan Çakmak, gazetecilik hayatında arşiv, yazılarında insani dokunuşlara agırlık verdi.

Anadolu Medya'sının önemini her fırsatta dile getirdi. İnşaat sektorünede giren Çakmak Kırıkkale'de yaptıgı sitelerle şehirde çok katlı konut sektörüne öncülük etti. 1996 yılında Aygen Hanımla evlendi.Çakmak 'ın Zeynep Gökçen ve Mehmet Alperen Çakmak isminde iki çocugu bulunan Ercihan Çakmak ,Kırıkkale'de yaşıyor.

Ercihan Çakmak 'in Eserleri;

1.Kırıkkaleli Şehitler Kitabı (1)

2.Kırıkkaleli Şehitler (2)

3.Kırıkkale Şairler ve Yazarlar Antolojisi

(Komisyon)

4.Gürün Basın Tarihi (1-2-3)

5.Gürün Şalı

Yayına Hazırlanan Eserler;

1.Kırıkkale Basın Tarihi (1-2)

2.Keskin1-AŞK (Roman)

3.Çerçi ( Biyografi)

Konferanslar-Sergiler;

1. 21.Yüzyılın Başında Kırıkkale Sempozyumu (2003) Panel konuşması "Kırıkkale ve Yerel Medya"

2.Kırıkkale Üniversitesi "Başarılı Girişimcilik' Konferansı

3.Kırıkkale Fen Lisesi -Medya Dili

4.İletişim Lisesi-Fotograf Çekim teknikleri

5.Kırıkkale Üniversitesi-Fatma Şenşes MYO

Konferansı

6.Kırıkkale Valiligi İl Kültür Md.Kitap Fuarı

Kırıkkaleli Şehitler Konferansı

7.10 Ocak 2020 Çalışan Gazeteciler Günü

'Geçmişten Günümüze Kırıkkale Basını Fotograf sergisi'

8.Kırıkkale Üniversitesi Saglık Bilimleri Fakültesi Zoom üzerinden "15 Temmuz Gecesi Kırıkkale 'konferansı.

9.Kırıkkale Medya ve Gazeteciler Başkanı olarak 2018 de il'de ilk defa ' Kırıkkale'li Yazarlar İmza günü'düzenledi.2022 de aynı imza gününün 2'ncisini Kırıkkale Şairler ve Yazarlar Dernegi ile düzenleyerek Şehrin Edebiyatı gün ışıgına çıkarttı.Şehirde okumayı ve yazarlıgı teşvik etti.

Sivil Toplum Örgütü Görevleri;

1.Kırıkkale Medya ve Gazeteciler Cemiyet Başkanı

2.Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı

3.Kırıkkale Üniversitesi Vakfı 2.başkanı

4.Türk Ocakları Kırıkkale Şubesi Başkan Yardımcısı

5.Ayyıldız Yardım Derneği Genel Sekreteri

6.Kırıkkale Şairler ve Yazarlar Dernegi (Kışyader) kurucu Yönetim kurulu üyesi

7.Kırıkkale Valiligi İnsan Hakları Kurulu üyesi

8.TİMBİR (Türk İnternet Medya Birligi) Kırıkkale ve İç Anadolu Bölge Temsilcisi .

Medya Hizmetleri;

1.Kalehaber Gazetesi kurucusu

2.Basın Kartı sahibi

3.Balkan Günlügü gazetesi Kırıkkale Temsilcisi.

4.Bizim Sivas Gazetesi köşe yazarı.