URFA MUTFAĞI DÜNYAYA AÇILIYOR

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu'ndan (TAŞFED) milli aşçıların katılımıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Mutfak Müzesi'nde aşçılık eğitimi verilip, ulusal basın temsilcilerine Şanlıurfa Mutfağı tanıtıldı. UNESCO Gastronomi Şehri'ne aday olan Şanlıurfa'nın kentin turizm ve diğer alanlardaki potansiyellerinin tanıtımına da katkı sağlayan çalışmalar kapsamında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ve Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük İstanbul'dan gelen ulusal basın temsilcileri ile bir araya geldi.

'KENTTE BÜYÜK BİR
DEĞİŞİM VE
DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR'
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayıp, Şanlıurfa'nın potansiyellerini anlatan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Şanlıurfa'nın dünyanın en bereketli ovasının üzerine kurulu olduğunu ve Türkiye'nin sulanabilir arazilerinin yüzde 11'ine Şanlıurfa'nın sahip olduğunu belirtti. Kentin ovalarının 1995 yılında suya kavuştuğunun altını çizen Güvenç, kentte büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığını ifade etti.
Topyekûn değişim ve dönüşüme imza atmaya çalıştıklarını belirten Güvenç, "Kırsal nüfusun fazla olduğu bir kentte yaşıyoruz. Dolayısıyla biz sadece turizmi ele almıyoruz. Topyekûn değişim ve dönüşüme imza atmaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2008'deki GAP Acil Eylem Planıyla Diyarbakır'da; dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın GAP Acil Eylem Planıyla GAP'ın hızlandırılması ve GAP Bölgesinde temelden başlayarak bir sosyo-ekonomik değişimin sağlanması için çok önemli yatırımlar yapılıyor. Suruç Tüneline 4 yılda 2,5 milyar TL para harcanarak 900 bin dekar arazinin sulanmasına imza atıyoruz. 2,5 yılda dünya standartlarında 17 kilometrelik tüneller yapmayı başardık." diyerek konuşmasını devam ettirdi.

'TÜM KURUMLAR POTANSİYELİN ÜSTÜNE GİDİYOR'

Şanlıurfa'nın her anlamda ciddi yatırımlar ile desteklendiğini belirten Başkan Güvenç, "Devlet Adamları, yerel idareciler ve STK'larla birlikte hep beraber tarımda, ticarette, sanayide, ulaşımda vb. alanlarda potansiyelin üstüne gidiyoruz. Teşvik Yasası'yla birlikte sanayileşmeye çalışıyor, ulaşım alt yapısına ciddi yatırımlar yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Şanlıurfa'da farkındalık oluşturacak çalışmalara ve başarılı işlere imza atacak girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Şanlıurfa Gastronomi Şehri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor."Göbeklitepe'mizin, Halfeti'deki doğa zenginliğimizin, Mozaiklerin, Kızılkoyun'daki Roma Dönemi Lahit Mezarların, Harran'da tarihi bir hazinenin yattığının farkındayız.
Bu farkındalık sadece bir birim veya bir kurumda değil, altını çizerek söylüyorum; toplumsal ve ortak akılda bir farkındalığın uyanışıdır. Bu anlamda çok ümitli ve heyecanlıyım. Şanlıurfa! Gelecekte, Türkiye Coğrafyası'nda çok önemli bir yere ve konuma sahip olacak."dedi.

'URFA MUTFAĞIN BÜTÜN UNSURLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKARILACAK'

Öte yandan Dünyada daha önce sadece 5 şehrin elde edebildiği UNESCO'nun "Dünya Gastronomi Şehri" unvanını, 6. şehir olarak da Şanlıurfa'ya kazandırmak için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde, sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürütülen çalışmalar devam ediyor. Şanlıurfa'da turizm sektöründe hizmet veren aşçıların ve şeflerin eğitilmesi yönünde katkı sağlayan adaylık çalışmaları yolunda, Şanlıurfa mutfağının bütün unsurlarının gün yüzüne çıkmasına ve Şanlıurfa mutfak kültürünün uluslararası standartlara göre reçetelendirilip, uluslararası mutfaklar arasına girmesi hedefleniyor. Şanlıurfa lezzetlerini dünya vitrinine taşımak için yapılan çalışma ve organizasyonlar adaylık başvurusu değerlendirme süresi bitim tarihi olan 31 Kasım 2014'e kadar devam edecek.
YENİURFA