İmam hatibe tercihsiz 45 kişi yerleştirildi !

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile editörler, bölge müdürleri ve dünyanın çeşitli merkezlerindeki muhabirlerin eğitim gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.
Avcı, torba yasa tabir edilen yasayla 40 bin yeni öğretmen adayının atamasının yapılacağını söyledi. Atamaların gelecek hafta cuma gününden itibaren yapılacağını ifade eden Avcı, atamaların gecikmesinde, yasanın Meclis'teki görüşmelerinde yaşanan gecikmenin neden olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk onayladığı yasayla Milli Eğitim Bakanlığında 40 bin öğretmen atamasının gerçekleşmesinin kendileri için de ayrı bir mutluluk olduğunu ifade etti. Atamaların 109 ayrı branştan yapılacağını, ihtiyaçlara göre oranlamayı yaptıktan sonra bunu branşlara uyarladıklarını anlatan Avcı, şöyle devam etti:"Çok sayıda ama her halükarda onlara da ihtiyacımız olan branşlar var. Uçak Gövde Bakım bölümüne ilk atamada 3 kişi, İspanyolca'ya 1 kişi alınacak. Bizim asıl büyük rakamlarımız beden eğitiminde bin 613 kişi alınacak. Bunlar en örgütlü gruplardan bir tanesidir. Bilişim Teknolojileri Bölümü, benim en çok sıkıştırıldığım alan. 'Siz de iletişim hocasısınız, niye bize 10 bin kadro ayırmıyorsunuz' diye eleştirildiğim alanda bin 100. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nde 3 bin 405. Bu çok speküle edilen bir konu, 'din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni çok alınıyor' diye. Çok açığımız var bu konuda. İmam Hatip Ortaokullarının açılması bir yandan, diğer yandan seçmeli derslerin artırılması, Kuranı Kerim ve siyer dersleri en çok seçilen dersler. Mevcut din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerimizle bu işi götüremiyoruz. Fen Bilimleri ve Fen Teknolojileri, bin 375, İlköğretim Matematik öğretmenliği için 2 bin 426, İngilizce 3 bin 931, Matematik bin 290, ilköğretim matematikle toplanınca en yüksek bu oluyor. Okul öncesi bin 939, özel eğitim, en çok ihtiyaç duyulan alanlardan bir tanesi, bin 945. Rehberlik bölümüne 2 bin 902, sınıf öğretmenliği en yüksek 6 bin 152, Türk Dili ve Edebiyatı bin 125, Türkçe bin 772 gibi; neticede 40 bin. Bunların 39 bin 440'ı ilk atama olarak atayacağız."

LİSE YERLEŞTİRMELERİ

Bakan Avcı, "Lise yerleştirmelerde 1 milyon 136 bin 546 öğrenci tercih yaptı. Bunların bir milyon 57 bin 799'u 15 tercihinden birine yerleşti. Sorunsuz. Yüzde 93'ü listedeki tercihlerinden birine yerleşti. Bir milyon 57 bin öğrencinin, yarıdan fazlası, 550 bini ilk 3 tercihten birine yerleşti. Bu müthiş bir başarı. 15 tercihininden birine yerleşememiş öğrencilerimiz de 78 bin 477 kişi bunlardan B grubuna yerleşti. Onda da sorun yok."
Nabi Avcı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçis (TEOG) sınavı ve yerleştirmelere ilişkin soru üzerine lise çağında 1 milyon 291 bin 851 öğrenci bulunduğunu söyledi. Bu öğrencilerin büyük bir kısmının, sosyal bilimler ve fen liselerini tercih ettiğini belirten Avcı, geçmiş yıllarda öğrencileri seçmek için yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS), okulun ikinci plana itilmesine neden olduğunu bu nedenle kaldırıldığını söyledi.
Okulu birinci plana alan bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerine işaret eden Avcı, liseye geçiş başvurularını bu yıl bu sistem üzerinden aldıklarını anlattı.

"YARISINDAN FAZLASI İLK 3 TERCİHİNE GİRDİ"

Avcı, lise yerleştirmelerde 1 milyon 136 bin 546 öğrencinin tercih yaptığını, bunların bir milyon 57 bin 799'unun yani yüzde 93'ünün listedeki 15 tercihinden birine yerleştiğini bildirdi.
Bir milyon 57 bin öğrencinin, 550 bininin ilk 3 tercihinden birine yerleştiğine işaret eden Avcı, "Yarısından fazlası yani. Bu müthiş bir başarı" dedi.

"İSTEMEDİĞİ HALDE İMAM HATİPE GİDEN 45 KİŞİ"

Yerleştirildikleri okullardan memnun olanların kalacağını, memnun olmayanların bir kısmının özel okula gideceğini aktaran Avcı, şu ana kadar 30 bin öğrencinin özel okula geçtiğini, bu geçişlerin devam edeceğini söyledi. Avcı, şunları kaydetti:"İstemediğim halde, hiç tercih etmediğim beni imam hatibe gönderdiniz' diyenlerin sayısı 209. Bu da imam hatip değil aslında. Bizim çok programlı liselerimizin içinde....İstemediği halde imam hatipe giden 45 kişi. Bu 45'in niye bu kadar gürültüsü çıkıyor? Bu 45'in içindekilerden bir tanesi Hahambaşı'nın torunu, bir tanesi çok ünlü bir gazetecinin kızı, bir tanesi Ermeni asıllı bir vatandaşımız. Bunların 3'ü de aslında, bunun ne olduğunu biliyorlar."
Avcı, 45 öğrenciyle ilgili bir şey üzerinden bütün sistemin bir kargaşa, bir karışıklık, bir kaos olduğu duygusu uyandırılmak istendiğini belirterek, "Bunun niye bu kadar köpürtüldüğünü, bunun üzerinden Milli Eğitim Bakanlığının niye itibarsızlaştırılmak istendiğini biliyorum. Şu düzenleme büyük bir başarı" diye konuştu.

"NİYE İSTEMEDİĞİ HALDE ÖĞRENCİLERİ İMAM HATİBE YÖNLENDİREYİM"

Liselerde imam hatip kontenjanının 216 bin 190, 15 okul tercihinden biri imam hatip olan öğrenci sayısının ise 359 bin 114 olduğunu anlatan Avcı, bunların 159 bininin yerleştirildiğini ifade etti. Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:"Diyelim ki çocuklar boşta kalmayayım diye bir tane de imam hatip yazdı. Birinci tercihi imam hatip olanlara bakalım. 93 bin öğrenci, A grubunda yani 15 okul tercihinde, birinci sırada imam hatip yazmış. Bunlardan kaçını biz yerleştirmişiz? 53 bin. Birinci tercihi imam hatip olduğu halde yerleşememiş 40 bin öğrenci var. Ben niye istemediği halde öğrencileri imam hatibe yönlendireyim? Zaten orayı birinci derecede isteyen o kadar öğrenci varken yerleşememiş. Ama bunun üzerinden çok spekülasyon yapılıyor bu doğru değil."
"30 BİN CİVARINDA BOŞ KONTENJAN VAR"
TEOG'daki nakil kontenjanlarının bugün açıklanacağını anımsatan Avcı, "Bu akşam boş kontenjanları açıklayacağız ama son bilgiler şu an 30 bin civarında. Okullara, 'okulların açıldığı ilk hafta nakil talebinde bulunan öğrencilerden devamsızlık tutmayacaksın' dedik. Öğrenciler ve veliler rahat olsunlar. Bu öğrencilerin devamsızlığı sayılmayacak " dedi.