Sulardaki sorunların büyük kısmı kırsalda
Özel bir otelde düzenlenen toplantıya Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Kilis vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, büyükşehir il ve ilçe belediyeleri temsilcileri, ilgili paydaş kurumlardan 70 kişi katıldı. 2016 yılında 23 bölgede Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği, Bölgesel Değerlendirme Toplantısı'nın düzenleneceği açıklandı.
Projedeki detaylara dikkat çeken Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, yaptığı açıklamada, bölgedeki suları tartışmak üzere Şanlıurfa'da bir araya geldiklerini söyledi. İlter, bölge illerindeki kurum amirleri, daire başkanları, kaymakamlarıyla sorunları tespit etmek ve çözüm bulmak adına toplantılar gerçekleştirdiklerini belirterek,"Halk Sağlığı teşkilatlarımız Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerini şebeke sularının mevcut durumunu konuşacağız.
'23 İLDE TOPLANTILAR DÜZENLENECEK'
Nerelerde sorun varsa çözüm önerileri geliştireceğiz. İyi uygulamaları iller arasında yaygınlaştıracağız. Toplantıları geçen yıl gerçekleştirmiştik, bu yılda gerçekleştiriyoruz. 23 bölgesel değerlendirme toplantısı gerçekleştiriyoruz. Yılsonuna kadar tamamını gerçekleştirmiş olacağız. 81 ilimizin su sorunlarını ele alıp, çözüm bulunması noktasında önerilerde bulunacağız. Mutlaka sorunlar oluyor; ama geçen seneki toplantımızda tüm ilerimizde farkındalık oluştu. Yerel yönetimlerimiz, mülki amirlerimiz olaya daha farklı bakış açısıyla bakmaya başladı. Şebeke sularının vatandaşa temiz bir şekilde sunulması noktasında önemini iyi anladılar. Hedef farkındalık oluşturmak. Toplantının ardından Şanlıurfa ve bölge illerinde daha temiz su olanağını nasıl oluşturuzu tartışıyoruz. Şanlıurfa ve diğer illeri kıyaslandığında Türkiye geneli ile kıyaslandığında daha temiz bir durumda bulunuyor. Kimyasal açıdan bir sorun yok, mikrobiyolojik olarak kırsal bölgelerde ufak tefek sorunlar var. Belediye ekipleri ve Halk Sağlığı Müdürlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Büyür bir sorunumuz yok bölgede. Yerel yönetimlerimizin vatandaşa daha temiz bir su götürmesi noktasında ciddi çalışmalarımız bulunuyor.
'SULARA ONLİNE TAKİP SİSTEMİ'
Yapılması gerekenler tamamen ulaştırıldığında vatandaşlar çok temiz su içme imkanı bulacak. Sorunlarımızın büyük kısmı köylerde, mezarlarda bulunuyor. Buralardaki sorunlara müdahale etmeye çalışıyoruz. Bölgenin iklim şartları nedeniyle sorunlara müdahale etme şansımız çok yüksek. Kış aylarında da müdahale edilebiliyor. Son dönemlerde suların üzerinde online takip çalışmamız var. Bu çalışmalarımızı bitirebilirsek kırsal bölgeleri online olarak takip edebilirsek sorunların üstesinden geleceğiz. Bu çalışmalarız için yerel yönetimlerimizle görüşüyoruz. Teknoloji mümkün mertebe kullanmaya çalışıyoruz. Hepsini gerçekleştirdiğimiz takdirde daha sağlıklı bir suya kavuşmuş olacağız." ifadelerine yer verdi. Daha sonra toplantı, basın mensuplarına kapalı olarak devam etti.
ZEKİ ALTUNDAĞ