Batı'nın askeri desteği, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savunmasında "kritik" öneme sahip

Savaşın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana, Ukrayna’nın savaş meydanlarında Rusya'ya karşı elde ettiği başarıda Batılı devletlerin bu ülkeye yaptığı silah yardımları önemli rol oynadı.

Ukrayna’ya en çok askeri yardım yapan ülkelerin başında NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri yer alırken, ABD’ye müttefik diğer ülkeler de Ukrayna'nın mücadelesine "önemli" katkılar sağladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymy Zelensky'nin yanı sıra, üst düzey Ukraynalı yetkililerin ülkenin doğu bölgelerini savunmak için silah arayışları sürüyor.

Zelensky ve yönetimi, Rusya'nın ülkenin altyapısını hedef alan ve kış öncesi artan saldırılarına karşı koymak için hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduklarını sıkça dile getiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki bazı hedeflere yönelik hava saldırılarını Kiev'in "provokasyonlarına zorunlu ve kaçınılmaz bir karşılık" olarak değerlendiriyor.

Putin, batılı devletleri "Ukrayna ordusuna eğitim vermek ve silah sağlamak suretiyle Kiev rejimini pompalamakla" suçluyor.

ABD

Savaşın başından bu yana Washington yönetimi Ukrayna’nın en sadık askeri müttefiki konumunda.

21 Aralık 2022'deki basın açıklamasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetimi altında Ukrayna’ya sağladıkları yardımların 21,9 milyar dolara ulaştığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı verileri, 1,600 Stinger uçaksavar, 8 bin 500'ün üzerinde Javelin tanksavar, 700'den fazla Switchblade (Sustalı) taktik insansız hava aracı sistemi, 142 adet 155 mm'lik obüs, 36 adet 105 mm’lik obüs, 8 tane NASAMS hava savunma sistemi, 20 adet Mu-17 helikopteri ve 45 adet T-72B tankı dahil geniş çaplı askeri ekipman, silah, mühimmat ve savunma sistemleri sağlandığını gösterdi.

Zelensky'nin 21 Aralık'ta ABD'ye yaptığı, savaşın başlangıcından bu yana gerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyaretinin ardından ABD yönetimi Ukrayna’ya Patriot füze savunma sistemleri sağlayacağını duyurmuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, ilk patriot füzeleri savunma sistemlerinin yakın zamanda konuşlandırılacağını bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca 6 Ocak’ta, Ukrayna’ya yakın gelecekte, Bradley dövüç araçları sağlanacağını duyurdu.

İngiltere

İngiltere hükümetinin 30 Aralık 2022’deki basın açıklamasına göre, 2,78 milyar dolar ile ABD’nin ardından Ukrayna’ya en çok askeri yardım yapan 2’inci ülke konumunda.

Açıklamada, "İngiltere, Ukrayna’yı şehirlerine ve altyapısına yapılan Rus saldırılarına karşı korumak için yakın zamanda, 1000 karadan havaya füze (hava savunma amaçlı) ve 125 uçak-savar silahın bulunduğu önemli bir hava savunma sistemi paketi sağladı."

Ukrayna'ya Stormer zırhlı araçları ve binlerce Anti-Air füze dahil 6 binden fazla Starsteak ve AMRAAM füzesi ve bir takım Brimstone füzesi gönderildiği kaydedildi.

11 binden fazla Ukrayna askerine eğitim veren İngiltere, gelecek yıl bu sayıyı 20 binin üstüne çıkarmayı hedefliyor.

İngiltere Parlamentosu tarafından kasım ayında yayımlanan raporda, hükümetin Ukrayna’ya aralarında gece görüş ekipmanları, tıbbi ekipmanlar, kıyafet dahil 200 binden fazla teçhizat ve 3 Westland Sea King arama ve kurtarma helikopteri sağlandığı bildirildi.

İngiltere hükümeti, 2023 yılında da yardımların benzer şekilde süreceğini taahhüt ediyor.