KALBİ DURAN HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Şanlıurfa’nın en önemli sağlık tesislerinden birisi olan Harran Üniversitesi Hastanesi yaptığı başarılı operasyonlarla adından söz ettirmeye devam ediyor. 

Şanlıurfa’da elektrik çarpması sonucu 16 yaşındaki İbrahim Halil Demir isimli vatandaş kalbi durmuş ve Harran Üniversitesi Hastanesi’ne ulaştırılıncaya kadar müdahalesiz süreç sonucunda beyni oksijensiz kalmaya bağlı ağır hasar almıştı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından aileye mezenkimal kök hücre tedavisi yapılması önerildi. Ailenin tedaviyi kabul etmesi ile birlikte 4 seans mezenkimal kök hücre tedavisi uygulandı. Yoğun bakım Ünitesi’nde uygulanan tedavinin 4.’üncü seansın ardından 16 yaşındaki hasta İbrahim Halil Demir konuşmaya başladı. 

Hastanın durumu ve süreçle ilgili bilgi veren Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Kahveci, 27 Temmuz’da elektrik çarpması sonucu kalbi durmuş ve hastaneye getirildiğinde beyni oksijensiz kalmaya bağlı ağır hasar almış 16 yaşındaki hastaya Şanlıurfa'da bir ilk olan mezenkimal kök hücre tedavisinin uygulandığını söyledi. 

16 yaşındaki hastaya 4 seans mezenkimal kök hücre tedavisi uygulandığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Kahveci, “Kliniğimizde aileye önerilen mezenkimal kök hücre tedavisini ailenin kabul etmesi ile başlanan süreçte tedavinin ilk seansı olayın 24. gününde olmak üzere toplamda 4 seans mezenkimal kök hücre tedavisi uygulanmıştır. 90. gün, çocuk yoğun bakım takibi ve 20 günlük servis izlemi sonucunda gelinen noktada hasta konuşmaya başlamış, trakeostomi ve ventilatör gereksinimi kalmamıştır. Yoğun fizik tedavi programıyla gün geçtikçe iyiye gitmektedir. Kas gücü artışı ve fizik tedavi programının da etkisi ile 3-4 ay içinde yürümeye başlamasını, 1 yıl içinde de tekrar rutin hayatına yeniden başlamasını öngörmekteyiz.” dedi. 

Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Kahveci, “Günümüzde uygulanan tedaviler hasarın sınırlandırılmasını sağlayan destekleyici tedavi yöntemleridir. Mezenkimal kök hücre tedavisi ise birden fazla mekanizma ile doku onarımını hızlandırma potansiyeline sahiptir. Mezenkimal kök hücre tedavisi ile ilgili birçok alanda çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu. 

Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Kahveci şunları söyledi: 
“Ülkemizde sayılı merkezde mezenkimal kök hücre tedavisi hastane kurul kararı ile T.C Sağlık Bakanlığı’ndan uygunluk onayı alındığı takdirde sürecin başlandığı bir tedavidir. Uygun hasta seçimi bu konuda önemlidir. Her hastanın fayda göreceği gibi bir beklentide doğru olmayacaktır. Hastamız için mutluyuz taburcu ediyoruz.”

Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Kahveci, alanında uzman birçok doktorun hastaneye kazandırılmasında emeği geçen Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan’a teşekkür etti.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, yapmış olduğu açıklamada “Harran Üniversitesi Hastanesi olarak Ülkemizde sayılı merkezde uygulanan mezenkimal kök hücre tedavisi hastane kurul kararı ile T.C Sağlık Bakanlığı’ndan uygunluk onayı alındığı takdirde sürecin başlandığı bir tedavidir. Bu minvalde bizlerde hastanemize gelen 16 yaşındaki hastaya uygulanan bu tedavi ile hasta tekrar eski sağlığına kavuşmasını öngörüyoruz. Bu hastamıza başarılı bir şekilde mezenkimal kök hücre tedavisi uygulayan Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Kahveci hocamıza ve ekibine teşekkür ediyoruz” Dedi.