GAP gazeteciler birliği 2023 yılını Başkonuş’ta değerlendirdi

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz değerlendirme toplantısı açılışında yaptığı konuşma ’da ‘Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri aynı felaketi, aynı gün ve saatte yaşayıp birlikte kara toprağın bağrına gömüldüler. Bu illerin insanlarının feryadı toplu olarak arşa ulaştı. Bu kentlerin insanları birlikte enkaz altında kaldılar. Bu kentlerin insanları birlikte öldüler ve kader arkadaşı oldular.

BU KENTLER KISACA ÖLEREK KARDEŞ OLDULAR VE SONSUZA KADAR’DA KARDEŞ KALACAKLARDIR.

Bu dört ilimizin acıları aynı olduğu gibi, sorunları da ortak. Bu kentlerde deprem sonrası yapılan çalışmalarla, kentte evleri yıkılanların ev sahibi olmaları için devlet seferber olmuş durumda. Emlak konut ve TOKİ muhtemelen yıl sonuna kadar vatandaşlarımızın barınma sorunlarının önemli bir kısmını gidermiş olacak. Çevre şehircilik bakanlığı da kent merkezlerinde rezerv alan çalışmalarıyla kent merkezlerini iş yerlerini ayağa kaldırmaya çalışıyor. Burada her şeyi devletten beklemek doğru olmaz. STK, iş âlemi, yerel yönetimler ve basın birlikte çalışarak üretecekleri ortak projelerle dertlere derman olunması gerekiyor. Ayrıca bu enkazlardan çıkarılan çok sayıda insanımız uzuvlarını kaybetmiş hayata tutunmaya çalışıyorlar, bu kesimi sahiplenmemiz lazım. Ayrıca enkazdan çıkan, evlerden canlarını kurtaranların psikolojik sorunları var. Ailesini kaybedenlerin yaşadıkları travmalar vs var. Bu bölgede işimiz çok ve biz gazetecilere de çok iş düşüyor. Bu bölgede olan bitenleri ve sorunları gündemde tutarak çözümünün hızlanmasına katkı sunmamız gerekiyor. Adıyaman’da 13 gazeteci arkadaşımızı depremde kaybettik. Arkadaşlarımızın çoğunun işyerleri yıkıldı camiamız ağır bir kayıp verdi. Bölgemizde ayağa kalkma çalışmaları sektörel olarak sınıflandırılmalı kurum ve kuruluşlara iş âlemine ve büyükşehir belediyelerine görevler vererek her kesimin yaraya derman olması sağlanmalı. 2023 yılı değerlendirme toplantımıza katılan arkadaşlarımıza, toplantımızı canlı olarak yayınlayan Maraşgündemtv’ ye ve ev sahipliği yapan Yüksek İstişare kurul başkanımız Sayın Serdar Erdoğan Yılmaz’a ilgi alaka ve eşsiz ev sahipliği için teşekkür ederim’ dedi. Serdar Erdoğan Yılmaz (GAP gaz.Bir.ist.Kur.Bşk.):

SAĞLAM BİNALAR YAPILMALI VE DENETLENMELİ

GAP gazeteciler birliği Yüksek istişare kurulu başkanı Serdar Erdoğan Yılmaz’da ‘daha öncede Başkonuş’da istişare toplantıları yapmıştık. Covit salgını sonrası ilk defa istişare toplantısı yapıyoruz. Bu toplantıların yararı oluyor. Sorunları ayrıntılı değişik bölgelerden ilgililerle konuşmak yeni düşünceler fikirler projeler ortaya çıkmasına vesile oluyor. Burada deprem bölgesinde basına önemli görevler düşüyor. Bölgenin önemli basın mensuplarının Başkonuşta bu toplantı için ağırlamakta Kahramanmaraş’ın tanıtımına da önemli katkı sunmaktadır. Devletimizin konut noktasında Kahramanmaraş’a yaptığı binaların bitenleri gördüğümüzde mutlu oluyoruz. Trabzon Caddesi ve Azerbaycan caddesinde devletimizin yaptığı yenileme çalışması tamamlandığında bu deprem travmasını yavaş yavaş üzerimizden atmaya başlayacağız. Bu bölgede sağlam bina yapılması için denetimleri artırmamız lazım. Binalarımızın sağlam yapılması önemli. Bölgede deprem yaşayanların psikolojik desteğe de ihtiyacı var. Gazeteci arkadaşlarımızın bu bölgelerdeki çalışmaları yakından takip etmesi gerekiyor. Mustafa Osanmaz( Busınes clas dergi):

DEPREMİN ŞİDDETİ VE SÜRESİ BÜYÜKTÜ

Yaşadığımız deprem hem şiddeti yüksekti hem de süresi. Ailece biri birimize sarılıp dualar ettik. Binamız yıkılmayınca binadan çıktık. Geceyi arabalarımızda geçirdik. Evet çok insan kaybı verdik fakat kalanlarında psikolojisi iyi değil. Gazeteciler olarak yapılan çalışmalalrın hızlandırılması ve sorunların çözümü için gayretimiz devema edecektir. Selahattin Alptekin (Radyo tek imtiyaz sahibi): ELLERİMİZLE ENKAZDAN İNSAN KURTARMAYA ÇALIŞTIK Yüce Rabbim bir daha böyle felaket milletimize yaşatmasın. Oturduğumuz ev yıkılmadı ama etrafdan ağlama inleme sesleri geliyordu. Çıktık ellerımızle taşları toprakları ayıklayıp insan kurtarmaya çalıştık. O günler çok zor günlerdi. Yüce rabbim bir daha böyle felaket yaşatmasın. Abdurrahman Akbaba (gazeteci): YAYIN ARAÇLARIMNIZ GEREÇLERİMİZ ENKAZDA KALDI 6 Şubat deprem saati çok zor bir saatti. Evimizden çıkıp yakınlarımız aramaya başladık. Anne babamıza koştuk. İş yerimiz yıkıldı. Bir gazetecinin iş yerinin yıkılması yayın araçlarının toprak altında kalması da zor. Acımız büyük. Hasan Kırmızıtaş (DHA Gaziantep bölge müdürü): BÖLGEDEN OLAN BİTENLERİ DUYURMAK İÇİN ÇOK ÇALIŞTIK

Deprem anından itibaren bölgeden alınan bilgiler doğrultusunda direk Pazarcık’a gittim. Sonra Kahramanmaraş’tan yayınlar verdik. Bölgeyi o sıcak saatlerde iyı takıp ettik. Bölgede meslektaşlarımızdan vefat edenler oldu. Gazetecilikte duygusallığa yer yok. O zor saat ve günlerde ailemizi bıraktık haber peşinde koştuk. Kemal Kutlu (GAP gazeteciler birliği gen.bşk.yrd.): Maraşla Adıyaman kardeş oldu O gün çok büyük bir trajedi yaşadık. 500 yılda bir olan felaket bize denk geldi. Bu deprem Maraş’la Adıyaman’ı kardeş yaptı. Burada bölgede yapılan ve yapılmaması gerekli çalışmaları konuşuyoruz. Bu Program çok iyi oldu. Bu tabiat doğa güzelliğiyle Başkonuşta harika bir tesis ortaya çıkmasını sağlayan işadamı ağabeyimiz Serdar Erdoğan Yılmaz’a teşekkür ediyorum. Başkonuş yayla tesislerinde gerçekleşen toplantıyı maraşgündemtv canlı olarak yayınladı. İstişare toplantısına katılan gazeteciler Başkonuş yaylasın da doğa resimleri çekindiler. Andırın ilçesini gezen gazeteciler, Andırın kaymakamı, Andırın belediye başkanı ve yerel gazetelerden Andırın gazetesi sahibi İskender Zengini ziyaret ettiler.