SÜPER KUPA İSİM DEĞİŞİKLİĞİ, SÜPER KUPA’NIN ÖNEMİ

Süper kupa isminin nerden geldiği ve tarihçesine 1966 yılında oynanan ve Türkiye 1. Ligi'nin Şampiyonu ile Türkiye Kupası Şampiyonunun karşılaştığı maça Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın adı verildi. Cumhurbaşkanlığı Kupası olarak, Türk futbolu 1980&1981Futbol sezonuna kadar devam etti.

Türkiye Futbol Federasyonu Tarafından 1981&1982 sezonu sonunda Devlet Başkanlığı Kupası adı altında oynandı. Devlet Başkanlığı Kupası 1997&1998 Futbol sezonuna kadar devam etti

Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu tarafından 1998 yılında ara verilen kupa mücadelesine, 2006 yılından itibaren Süper Kupa adıyla tekrar oynanmaya başlandı.

30 Temmuz 2006 Tarihinin ilk Süper Kupasıyı Galatasaray’ı 1-0 yenen takım Beşiktaş olmuştur.  Son Şampiyon (3 Ağustos 2024) yine Galatasaray’ı 5-0 Mağlup eden Beşiktaş olmuştur.  

Süper Kupa Şampiyonlukları

Galatasaray 17 kez müzesine götürdü.

Son Süper Kupa Şampiyonu Beşiktaş 10 kez müzesine götürdü.

Trabzonspor ise 10 kez müzesine götürdü.

Fenerbahçe ise 9 kez müzesine götürdü.

Akhisar ise 1 kez müzesine götürdü.

Konyaspor ise 1 kez müzesine götürdü.

Ankaragücü ise 1 kez müzesine götürdü.

Eskişehir ise 1 kez müzesine götürdü.

Göztepe A.Ş. ise 1 kez müzesine götürdü.

Şanlıurfa için de önemli olan bu kupa maçı geçen sezon Galatasaray & Fenerbahçe arasında oynanması gerekirdi. Bu maç oynanmadı. Süper Kupa gibi önemli bir karşılaşmayı veya Milli Maçlardan birkaç tanesini Şanlıurfa seyircisine izletilmesi gerekir.

Yeni Seçilen Federasyon Başkanımızdan ve yönetiminden bu gibi maçları Şanlıurfa’ya verilmesidir. 

 

Spor Haberi: Yakup CANBEYLİ Gazeteci & Spor Yazarı