YILMAZ GÜNEY, YILMAZ PÜTÜN

Şanlıurfa’nın Siverekli olarak bilinirdi. Yılmaz Güney,in babası Hamit, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinin Desman köyünden doğdu. Annesi Güllü ise Muş'un Varto ilçesindendir. Annesinin ailesi I. Dünya Savaşı sırasında Rus ordusunun ilerlemesinden kaçmayı umarak Muş’un Varto İlçesinden kaçarak Siverek'e sığınmışlar. Güllü Hanım, Siverekli Hamit Pütün ile evlendi.     

Şanlıurfa Siverekli Hamit'in kardeşlerinin ölümüyle sonuçlanan bir kan davası nedeniyle Siverek'ten Adana'ya göç ettiler. Yılmaz Güney’in ailesi toprağı olmayan, kazancı sadece emeğe ve çalışmaya dayalı olan bir çiftçi ailesiydi.

Yılmaz Güney, Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Öykü Yazarı, Adana’da Irgat, İstanbul’da set işçisi idi. Güney, yaşamı boyunca sanatı kadar siyasi kişiliğiyle de kendinden bahsettirdi.

Hayatı boyunca ötekileştirilen ve çalışmaları hor görülen ve kendisine “Çirkin Kral” denilen Yılmaz Güney den bahsetmekteyiz.

Yılmaz Güney, Sinema Dünyasına inişli çıkışlı bir hayat yaşayarak Ülke dışına çıktı. Güney'in mide kanserine yakalanmasına neden oldu. Son yıllarını Paris'te geçiren Güney, mide kanseri nedeniyle zayıfladı ve bağışıklığı çöktü. Birçok günlerini hastanelerde geçiren Güney, 9 Eylül 1984 tarihinde 47 yaşında Paris'te öldü. Mezarı ise Paris'te bulunan Père Lachaise Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

 

Spor Haberi: Yakup CANBEYLİ Gazeteci & Spor Yazarı