BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARIYOR
İtfaiye ekipleri, soğuk havanın etkisi ile artan soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlara bilgilendirme yapıyor.
Ekipler, kadın destek merkezlerinde, kırsal mahallelerde, sosyal medya aracılığıyla, LED’li billboardlarda ve broşür dağıtıp vatandaşları bilgilendirerek, soba zehirlenmeleriyle yaşanan can kayıplarının önüne geçmek amacıyla alınması gereken tedbirler konusunda vatandaşları uyardı.
Kış mevsimi ile birlikte yangın ve zehirlenmelere karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyleyen İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, Karbon monoksit zehirlenmesi hakkında bilgiler aktararak Karbonmonoksit’in renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir olduğunu, solunum yolu ile vücuda girerek direkt kana geçerek oksijen alımını engellediğini ve zehirlenmelerin bu nedenle meydana geldiğini ifade ettiler.
Zehirlenmelerin başlıca belirtilerinin bulantı, baş ağrısı ve dönmesi, uyku hali olduğuna dikkati çeken Büyükşehir İtfaiye kipleri, alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı;
1. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının TSE kalite belgeli olmasına,
2. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğuna,
3. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmasına,
4. Sobanın bulunduğu yerin sürekli havalandırılmasına,
5. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerlerde detektör bulundurulmasına
6. Mutfakta bulunan havalandırma menfezlerinin açık olmasına ve binaların yangından korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmelidir.
İnsan sağlığını ön planda tutan Şanlıurfa İtfaiyesi soba kullanımının yanında yaygın bir şekilde kullanılan doğalgaz konusunda da uyarılarda bulundu. Vatandaşlara olası bir gaz kaçağı tespit etmeleri halinde neler yapmaları gerektiği maddeler halinde aktarıldı;
Şofben ve doğalgaz da gaz kaçağı hissedildiğinde;
1. Öncelikle gaz vanası kapatılmalı
2. Elektrik düğmeleri açılmamalı açıksa kapatılmamalı
3. Kibrit - çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı
4. Pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı
5. Güvenli bir ortamda hızla gaz şirketi yetkilisi (187 Aksa Doğalgaz) şofben servisi, 112 itfaiye ve sağlık hizmetlerine ulaşılmalı.
6. Zehirlenme meydana gelmişse 144 zehirlenme hattı aranmalıdır.