Karaciğerini annesiyle paylaştı

Şanlıurfa'da yaklaşık 2 yıldır karaciğer rahatsızlığı bulunan ve kızından alınan organla sağlığına kavuşan 38 yaşındaki Emine Başıbeyaz, kızı Melike Başıbeyaz'ın karaciğeriyle yaşama tutundu.
Sağlığına kavuşan Başıbeyaz, HRÜ Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu, ameliyatı gerçekleştiren ekip ve kızıyla HRÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesinde basın toplatısı düzenledi. Annesine organ bağışı yapan Melike Başıbeyaz, annesinin sağlığına kavuşmasında katkı sağlamanın büyük bir sevinç olduğunu söyledi.

'ANNEMİN İYİLEŞTİĞİNİ GÖRMEK BENİM İÇİN BÜYÜK BİR MUTLULUK'

Kendi sağlığından önce annesinin sağlığını önemsediğini belirten Melike Başıbeyaz,"Ben öncelikle herkes çok teşekkür ederim. Annemin iyileştiğini görmek büyük bir mutluluk. Ben kendi sağlığımdan önce annemin sağlığını düşünürüm. Anneme organ nakli gerektiğinde vermem gerektiğini düşündüm. İnsan annesi için düşünmeden organını vermeli, fedakarlık yapmalı" diye konuştu. Anne Emine Başıbeyaz ise karaciğerini kendisine veren kızı Melike'ye teşekkür etti.

'OPERASYON HARRAN ÜNİVERSİTESİ'NDE BİR İLK'

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Mutlu, Harran Üniversitesi'nde yapılan ilk organ nakli olduğuna dikkat çekti. Mutlu,"On gün önce başlayan bir operasyon. Bugün hem karaciğer naklini yapan ekibin bir kısmı burada hem karaciğerini veren kızımızla annesi burada. On gün önce yapılan bir operasyonda kızımız beş gün önce taburcu oldu. Bu gün de anneyi taburcu ediyoruz. Bu Harran Üniversitesi'nde bir ilk. Bu ilk başardığımız için tüm ekip olarak gururluyuz. Bu tür ameliyatları yeni hastanede yapmayı arzulamaktayız."dedi.

'ORGAN NAKİLLERİNDE KALİFİYE EKİP VE ELEMAN İHTİYACI BULUNUYOR'

Organ nakillerinde hem ekip hem de kalifiye eleman ihtiyaçlarının bulunduğunu ifade eden Mutlu, şunları kaydetti:"Bu koşullarda böyle bir ameliyatın yapılabileceğini söyledik. Tabi bu on günlük, bir yıllık bir ürün değil. Geçmişi dört beş yıllığa dayanan, iki yıl önce organ nakliyle ilgili sertifikaya başvurumuz vardı. Bir yıl önce bunun onayı geldi ve Malatya İnönü Üniversitesi'ndeki karaciğer naklinde uzman hocalarımız, başta Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamızla birlikte, yine bizdeki arkadaşların büyük bir gayretiyle bundan on gün önce bu hastanede yapılan ameliyat sonucu hem karaciğeri veren hem karaciğer nakli olan iki hastamız da burada. Sağlıklı durumdalar. İnşallah önümüzdeki günlerde biz bunları daha fazla yapıp, diğer karaciğer başta olmak üzere ve yetişmiş elemanımız olduğunda böbrek nakli ve diğer organ nakilleri için uğraş vermeyi düşünüyoruz. Çünkü bölge nüfusu 1 milyon 700 binin üzerinde olan bir yerde organ nakli çok büyük önem arz etmektedir ve bunun başında karaciğer geldiği için biz tıp fakültesi olarak en zor olan karaciğerden başladık."

'BAĞIŞ DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ'

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özgönül:"Hem alıcı hem verici olan hastalarımızın durumu iyi. Bugün alıcıyı da taburcu edeceğiz. Biz bu tür ameliyatlara devam edeceğiz. Bölge karaciğer yönünden zengin bir bölge. Bize imkanlar sağlanırsa ekip yönüyle, cihaz yönüyle çok hızlı bir şekilde devam ettireceğiz. 3-5 Nisan'da, 2015'te tüm tıp fakültelerinin son sınıf öğrencileri buraya gelecekler ve üç günlük bir kongre olacak. Konusu nakil olacak. Tüm Türkiye'nin nakil hocaları en az 10-15 tane bunun planları da yapıldı. Özellikle bağış toplanması daha çok vurgulanacak. Bağışı nasıl daha arttırabiliriz. Belki din adamlarını konuşturacağız. Belki hocaları konuşturacağız, belki başka illerden gelen alıcı verici hastaları konuşturacağız. Bizim organlarımız toprağın altına giriyor. Maalesef canlıdan yapıyoruz. Türkiye ile dünya biraz farklı gidiyor. Biz alıcı bulmakta zorlanmıyoruz. Belki hane halkının büyük olması, bölge halkının belki yapısal özelliğinden alıcı bulmakta zorlanmıyoruz."

'TÜM İNSANLARI 'ORGAN BAĞIŞINA' DAVET EDİYORUZ'

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Uyanıkoğlu:"Şu anda 150 tane bizim kayıt altına aldığımız hasta var. Nakil yapılması gerekenlerin yüzde 10'u kadar nakil yapılabiliyor.
Bu oran batıda biraz daha yüksek. Hastaneler, imkanlar orada. O yüzden bu işlerin burada yapılabilmesi çok önemli. Burada daha fazla hasta var. Orada daha fazla imkan var. O imkanların buraya getirilmesi sadece nakille kalmıyor. Nakil öncesi ve nakil sonrası çok önemli. Şimdi bu hastanın ve ailesinin İstanbul'da en az altı ay kalması gerektiğini düşünün. Yaşayacağı, sosyal, ekonomik zorlukları göz önünde bulundurun. Bu imkanın bu insanların ayağına getirilmesi çok önemli. Canlıdan nakil Türkiye'de daha fazla yapılıyor. Bir yanda ölüden nakil yapmak daha kolay. Dünya'da ölüden daha fazla nakil yapılıyor. Türkiye'de bağış az olduğu için bunun farkındalığının arttırılması lazım. İnsanların organlarını bağışlaması lazım ki, canlı insanları riske etmeyelim."şeklinde konuştu.
Diğer ekip üyeleri Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yüce, Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Ali Melik, başhemşire ve diğer sağlık mensupları basın toplantısına katıldı.
ZEKİ ALTUNDAĞ