meteorolojik kuraklık tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "Standart Yağış İndeksi" metoduna göre 3 aylık kuraklık analizi sonuçları yayımlandı.

Analize göre Tekirdağ'ın güney kesiminde "olağanüstü kuraklık" yaşanıyor.

Trakya'da ekim, kasım ve aralık aylarının son üç yıllık verilerine bakıldığında ortalama sıcaklıklarda 3 derece artış yaşanırken yağışlar ise önemli ölçüde azaldığı görüldü.

Söz konusu aylarda yağış miktarı geçen yılla kıyaslandığında Tekirdağ'da 2,5 kat, Edirne'de 2 kat, Kırklareli'nde ise 3 kat azaldı.

Kuraklık yaşanan bölgede üreticiler buğday ve kanola ekimi yaparken zorluk yaşadı. Çiftçi ekimlerin büyük bölümünü kuru toprağa yapmak durumunda kaldı.

"İklim değişikliğinin etkilerini görmeye başladık"

Bölgenin en büyük çiftçi kuruluşu olan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, AA muhabirine küresel iklim değişikliğinin tarıma etkisinin gün geçtikçe arttığını söyledi.

Kırbiç, küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim krizinin aşırı hava olaylarıyla etkisini gösterdiğini belirterek, "Yıllardan beri uzmanların üzerinde durduğu bir konu olan iklim değişikliği ilk başlarda önemsenmedi ancak son yıllara gelindiğinde iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak yaşandığını görmeye başladık. Bir tarafta sel felaketleri diğer tarafta ise yüksek derecede kuraklık yaşanıyor." dedi.

"Su tarımsal üretim için vazgeçilmez"

Kırbiç, Trakya'da kuraklığın etkilerinin hissedilmeye başladığını ifade etti.

Suyun tarımsal üretim için hayati önem taşıdığını anlatan Kırbiç, şunları kaydetti:

"Yağışların dönemsel olarak düşmesi tarımsal anlamda üretimi olumsuz etkiliyor. Üreticiler, yağışların periyodik olarak gerçekleşmesini ister. Birkaç ay içerisinde çok miktarda yağışın çok olması bizi mutlu etmez. Çünkü ekim, gelişim ve hasat sürecindeki yağışların dengeli olarak düşmesi bizim için önemlidir. Bunun bir ay içerisinde çok miktarda olması üretimde katkı sağlamaz hatta sel felaketlerine neden olabilir.