Milli denizaltı ile yeni tip denizaltılar, Türk donanmasının gücüne güç katacak
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca yürütülen yeni tip denizaltı projesi kapsamında üretilecek denizaltıların inşası, Kocaeli'deki Gölcük Tersane Komutanlığında tüm hızla devam ediyor.
Havadan bağımsız tahrik sistemi sayesinde haftalarca su altında gizlilik içinde harekat yapabilme özelliğiyle Türk Deniz Kuvvetlerinin mavi sulardaki en önemli unsurlarından biri olacak Reis sınıfı denizaltılar, birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özellikleriyle dikkati çekiyor.
Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılacak denizaltıların 2027 yılına kadar Deniz Kuvvetleri Komutanlığına kazandırılması hedefleniyor.
MİLDEN Projesi'nde ön tasarım aşamasına geçildiTürk Deniz Kuvvetlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmiş denizaltılarla güçlendirilmesi amacıyla başlatılan Milli Denizaltı (MİLDEN) Projesi'nde de ana ve yardımcı sistemlerin detaylandırıldığı ön tasarım aşamasına geçildi.
Gölcük Tersanesi'nde milli denizaltı için kurulan ve şimdilik 28 personelin görev yaptığı Dizayn Proje Ofisi'nde çalışmalar hummalı şekilde devam ediyor. Ön tasarım çalışmaları kapsamında platformda yer alacak ana ve yardımcı sistemlerin tasarımları detaylandırılıyor.
"En kısa sürede donanmamıza teslim etmek istiyoruz"Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mustafa Saygılı, AA muhabirine, daha önce yapılanlara göre büyük ve platform bazında ilave imkan ve kabiliyetlere sahip olacak yeni tip denizaltı projesiyle ilgili heyecan duyduklarını söyledi.
Projenin fiili olarak 2015'te başladığını anımsatan Saygılı, "Birinci denizaltımızın şu anda liman kabul testleri devam ediyor, yıl sonuna kadar da donanmamıza teslim etmeyi hedefliyoruz. Yine mayısta projenin ikinci denizaltısını yüzer havuza çekmiştik. Üçüncü denizaltının da inşa faaliyetleri hızla devam ediyor. Şu anda Gölcük Tersanesi Komutanlığında aslında projenin kapsadığı 6 denizaltının da inşası bir bütün olarak devam ediyor. Allah'ın izniyle en kısa zamanda denizaltılarımızın inşasını yaparak donanmamıza teslim etmek istiyoruz." diye konuştu.
Saygılı, en büyük hayallerinin milli denizaltıyı yapmak olduğunu vurgulayarak, şu anda bununla ilgili ciddi dizayn faaliyetinde bulunduklarını kaydetti.
İlgili konsept dizaynını, kavramsal tasarımı tamamladıklarını anlatan Saygılı, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından da 2022'nin başında onaylandı. Şu anda ön dizayn dediğimiz daha ileri dizayn safhasında devam ediyoruz. Kısmetse 2025 yılında milli denizaltımızın inşasına başlayarak 2030'lu yılların başında teslim etmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.
"Su yüzeyine çıkmadan harekat yapabilme imkanları artırıldı"Gemi İnşa Başmühendisi Albay Bora Bozduman da yeni tip denizaltı projesinin birinci gemisi Pirireis'in inşasına Eylül 2015'te başlandığını, bu kapsamda 6 denizaltı inşasına devam edildiğini belirterek, "Denizaltılarımız, HY sınıfı yüksek mukavemetli çelikler kullanılarak inşa edilmektedir. İnşası devam eden denizaltılarımızın tam boyu yaklaşık 68 metre, mukavim tekne çapı 6,3 metredir." bilgisini paylaştı.