ŞANLIURFA’DA BULUNAN AŞİRETLER VE DURUMLARI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şanlıurfa İl’in 2023 yılı verilerine göre Nüfusu 2.213.964'tür. Şanlıurfa İlimiz 13 İlçe ve Belediye bulunmaktadır. Yine 2023 yılı verilerine göre Belediyeler de toplam 1438 Mahalle bulunmaktadır. Bu mahallelere kırsal mahalleler (Köyler) de dâhildir.  

            Şanlıurfa’nın İlçeleri Eyübiye, Haliliye, Karaköprü, Siverek, Viranşehir, Birecik, Halfeti, Suruç, Akçakale, Hilvan, Ceylanpınar, Bozova ve Harran’dan oluşmaktadır. Şanlıurfa İl ve İlçelerinde genellikle Kürtçe, Zazaca ve Arapça konuşulmaktadır. Şanlıurfa da güzel dil Zenginliği, Renkliliği ve Ahengi oluşarak yaşanmaktadırlar.

            Şanlıurfa’da bu diller özellikleri ve güzelliklerin yanında birçok Aşiretler bir birleriyle uyum içinde yaşamaktadırlar.

            Şanlıurfa’nın Aşiretlerini Diyarbakır Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Fakültesi Anabilim Dalı araştırıp birkaç yıl önce bize sunmuştur.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Fakültesi Anabilim Dalı öğrencisi Fatime Sağanda Yüksek Lisans Tezi olarak Şanlıurfa Aşiretlerini seçti. Aynı Üniversitenin Doktora Tez’i olarak alan Memede Kazım, Şanlıurfa Aşiretlerini derleyerek kamuoyuyla paylaştılar. Doktora ve Araştırma Yüksek Lisans Tez’i kendi Kurumu Dicle Üniversitesinin yayın organının dışında birçok Şanlıurfa’nın Yerel Gazete, Dergi ve Ajanslarında (Yeniurfa Gazetesi, Urfanatik Gazetesi, RHA Ajans, Urfabir Haber Ajansı, Gaphaberleri.com, Dergipark.org.tr, Urfa Haber merkezi sitesi, Şanlıurfa Olay Gazetesi ve birçok Gazete ve Sitelerde) yayınlanma imkânı bulmuşlardır.

Bu güzel eseri (Tez’i) Diyarbakır Dicle Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı Tez sunumunu kitap haline getirileceği bilgisine ulaşıldı.

Her iki güzel insanın, Bağlı bulunduğu Üniversitenin böyle güzel bir konuyu araştırmaları, Şanlıurfa’mızla ilgili yapmış oldukları Tez için bir Şanlıurfalı olarak öncelikle çok teşekkür ederim.  

Bizde yerel bir gazete “Yeniurfa Gazetesi” olarak Şanlıurfa Aşiretlerini incelemek için var gücümüzle araştırmak ve insanımıza faydalı olmak için 2. Yıl önce yola koyulduk. Gazete olarak bölgemiz insanlarıyla temas geçerek, kendimizce ve yerinde araştırmalar sonucu Şanlıurfa Aşiretlerini bulmaya çalışarak tamamladık. Birçok Araştırmalar sonucu bölge insanlarından ve bölgenin bilge isimlerden de yararlanarak yazımızı zenginleştirdik.   

Şanlıurfa’nın genelde Güneyi, Batısı, Kuzeyi ve Doğusun da ise Türkmenler, Kürtler ve Araplar birlikte “Dünyanın en barışçıl milleti bir arada yerini almakta” Mutlu Mesut yaşamaktadırlar. Şanlıurfa da yaşayan her milletten aileler bir birlerinden kız alıp vermekteler. Şanlıurfa Aşiretleri arasında yapılan bu evlilikler, akrabalık, hısım ve kirve olarak da tanımlanmaktadır.

Şanlıurfa genelinde 106 tane aşiret mevcuttur. Şanlıurfa aşiretlerinin bilinen yönleriyle yazımızın içinde aktarmaya gayret gösterdik. Şanlıurfa’da bulunan bazı ailelerde aşiret gibi gösterilmekteydi. Bu ailelerinde bağlı bulundukları Aşiretlerde olduğu için birleştirdik.

Bu nedenle aşiret sayımız 106 ile sınırlanmıştır. Hali hazırda bu sayı gazetemize göre doğru olarak telafi edilmiştir.    

Şanlıurfa da bulunan Aşiretleri zamana yayarak ismi Kronolojisine, Karabalık “Yoğunluk” durumuna dikkat etmeden geliş güzel isim sıralaması yaparak, YENİURFA Gazetesi olarak yaklaşık iki (2) yıllık bir taramanın sonucunu siz okurlarımız ilk ağızdan aktarmaya gayret edeceğiz dedik.

 

1.BİNİ İCİL (BİNİECİL) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Akçakale, Harran, Bozova İlçe Merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu Aşiretin Kanaat önderlerinden Emekli Bozova İlçe Milli Eğitim Müdürü Merhum Sait Ekinci “Arap Ali Bozova kolunun Müslüm oğlu Sait” ve Şuan ki Şanlıurfa Milletvekili Hikmet Başak, Geneli Arapça konuşurken Küçük bir kısmı da Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı Hanefi ve Geneli ise Şafi Mezheplerine mensuplardır.

2.CANBEYLİ, CİHANBEYLİ (CANBEK) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye, Siverek, Hilvan, Bozova İlçelerin Merkez ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu Aşiret Şanlıurfa Kurtuluş Savaşında savunmasındaki yerini almışlardır. Bu Aşiretin kanat önderleri iki dönem Şanlıurfa Milletvekiliği yapan Rahmetli Mustafa Demir, İş İnsanı ve Çiftçi Rahmetli İmam Demir, aşiretin ilk siyaset adamı, parti il başkanı Rahmetli Halil (Tepe) Canbeyli, İş İnsanı ve Çiftçi Rahmetli Türkmen Çiftçi, Eski Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Şuan ki Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve Eski parti il başkanı, Çiftçi, Öğretmen, İş İnsanı Selahattin (Canbek) Canbeyli’dir. Aşiret tarafından bu insanlar kabul görmüştür. Aşiretin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu Aşiretinin tamamı Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

3.MERSAVİ (MERSAVLAR) AŞİRETİ; Karaköprü, Haliliye, Eyübiye Bozova ve Suruç İlçeleri ne bağlı köylerde ikamet etmektedirler. Bu Aşiret Şanlıurfa Kurtuluş Savaşında yer almışlardır. Bu aşiretin kanat önderlerinden Merhum Şükrü Karataş “Şükrü Ağa” ve Eski Emekli Cumhuriyet Savcı Merhum Necati Akgöl’un oğlu birkaç dönem önce Şanlıurfa Belediye Başkanı Uğur Esat Akgöl’dir. İş insanı, Çiftçi Merhum Ali Boz “Ali Sarşıge”dir.  Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

4.BADILLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü ve Hilvan İlçe merkezlerinde ve Kırsal mahallelerinde (Köylerinde) ikamet etmektedirler. Bu Aşiret Şanlıurfa Kurtuluş Savaşındaki yerini almışlardır. Bu Aşiretin kanat önderleri Sait Badıllı, Önceki dönem Şanlıurfa Belediye Başkanı İbrahim Halil Çelik, İş İnsanı, Çiftçi, Ticaret Adamı Mahmut Turmak, İş İnsanı Müslüm Turmak ve Geçen Dönem Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydıllı’dır. Bu Aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı Hanefi ve Geneli ise Şafi Mezheplerine mensuplardır.

5.KARAKEÇİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Bozova, Suruç, Hilvan ve Siverek İlçeleri Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu Aşiretin bir kolu olan Dodanlı ve İndari Aşiretleri ise Siverek, Viranşehir İlçeleri arasında İkamet etmektedirler. Bu Aşiretin kanat önderleri iki dönem Şanlıurfa Milletvekilliği yapan rahmetli Bahri Karakeçili ve İş İnsanı Abdülkadir Karakeçili, İş İnsanı, Çiftçi H.Ferit Karakeçili’dir. Bu aşiret Türkmen kökenlidir. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Zazaca bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine ve küçük bir kısmı ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

6.SÜLEYMANLAR AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye, Suruç, Hilvan İlçe Merkezi ve Hilvan (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Özelikle Hilvan İlçesinin Uluyazi (Hoşin), Gürgür, Kepirhisar, Saluca ve diğer köylerden oluşmaktadır. Ayrıca bu Aşiret Diyarbakır Kulp, Siirt’in Muş’un sınırına kadar dayanan köylerde ikamet etmektedir. Bu Aşiretin Kanat önderleri iki dönem Şanlıurfa Milletvekili Faruk Bayrak, Rahmetli Sendikacı Ramazan Düzme, Eski Sendikacı Ahmet Bayık, Geçen dönem Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık’dır. Bu Aşiret Hiyan Aşiretinin bir koludur. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

7.BERAZİ, BIRAZİ, BARAZİ veya BEREZAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Haliliye, Viranşehir ve Suruç İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu Aşiretin bir kolu Didanlı Aşireti ve bir kolluda Ağrı’ya kadar uzanmaktadır. Ağrı İlinde Çaçan’lar da “Burhan Çaçan’da” bu aşirettendir. Bu aşiretin kanat önderlerinden olan Merhum İbrahim oğlu Merhum Derviş Özbay “İbrami Berazi’nin oğlu Merhum Derviş olarak bilinirdi.” Bu Aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

8.HACI MUSA AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye ve Hilvan İlçe Merkezlerinin Mahallerinde, Hilvan Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Aşiretin önde gelenlerinden ve reisi olan Eski Hilvan Belediye Başkanı, Eski Şanlıurfa Belediye Başkanı, Dönemin Şanlıurfa Milletvekili ve Eski Devlet Bakanı Rahmetli Mustafa Kılıç’dır. (Mustafa’yı Osse) Bu aşiretin Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanefi Mezhebine mensuplardır.

9.ŞEYHAN veya ŞEYHANLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye, Siverek, Viranşehir, Bozova, Harran, Akçakale, Birecik ve Suruç İlçe Merkezi ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu Aşiret Şanlıurfa Kurtuluş Savaşında savunmasındaki yerini almışlardır. Bu Aşiret Kanat Önderi birçok dönem Eski Şanlıurfa Milletvekili, Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Rahmetli Necmettin Cevheri, Önceki dönem Şanlıurfa Milletvekili Sabahattin Cevheri, Şanlıurfa’nın birçok dönem hizmet yapmış Eski Milletvekillerinden Seydi Eyyüpoğlu’dır. Bu aşiret Kürtçe ve Arapça konuşmaktadırlar. Bu aşiret geneli Şafi Mezhebine ve küçük bir kısmı Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

10.MİLLİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Siverek, Hilvan Viranşehir İlçe Merkezleri ve Kırsal Mahallelerinde ikamet etmekteler. Bu Aşiretin bir kolu da Karaköprü Maşuk Mahallesinin kurucusu olarak Abdurrahman Şeker “Hılle Ailesi” olarak İkamet etmektedirler. Bu Aşiretin Önde gelenlerinden yeni vefat eden “Sabri Gülli Hılle’dır.” Merhum Sabri Şeker’dir. Merhum Ahmet Şeker’in oğlu “Ahmoy Hılle’nin” Çiftçi, Muhtar ve Maşuk Kırsal Mahalle Muhtarı Abbdurahman Şeker “Kalo”dır.  Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar ve küçük bir kısmı da Arapça bilmektedirler. Aşiretin geneli Hanif’i Mezhebine ve küçük bir kısmı ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

11.ŞEDDADİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye, Akçakale ve Suruç İlçe Merkezi ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu Aşiretin önde gelenlerinden Merhum İbrahim Beyoğlu “İbrahim Kaya” Karaköprü İlçesi Uyuzpınar Köyü eski sahibi, Şuan halen sağ olan Kanaat önderi ve Aşiret Reisi Nabi Çadırcı’dır. Aşiretler arası birçok kan davalarına katılarak barışların sağlanmasına yardımcı olmuştur. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

12.İZOL AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Hilvan ve Siverek İlçeleri Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu Aşiret Şanlıurfa Kurtuluş Savaşında yer almışlardır. Bu aşiretin kanat önderi İş İnsanı Rahmetli Mustafa İzol, Siyasetçi, Çiftçi ve İş İnsanı Raik İzol, Çiftçi ve İş İnsanı Mehmet İzol, önceki dönemlerde Milletvekili Zülfikar İzol’u görmekteyiz. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Zazaca bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine ve Küçük bir kısmı ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

13.BUCAK AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Siverek, Hilvan İlçe Merkezleri ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu Aşiret Diyarbakır İli Lice İlçesinden (Kazası) gelmişler. Bu aşiretin önde gelenlerinden üç dönem Şanlıurfa Milletveklli etmiş Sedat Edip Bucak’tır. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar ve küçük bir kısmı da Kürtçe de bilmektedirler. Aşiretin geneli ise Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

14.DÜGERLER AŞİRETİ; Karaköprü İlçe Merkezinde ve Kırsal mahallelerinde (Köylerinde) ikamet etmektedirler. Bu Aşiret Şanlıurfa Kurtuluş Savaşındaki yerini almışlardır. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu Aşiretin geneli Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

15.KIRVAR AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Hilvan ve Siverek İlçeleri Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Arap kökenlidir. Bu aşiretin kanat önderlerinden iki dönem Şanlıurfa Milletvekili yapan Ahmet Kırvar’dır. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Kürtçe bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır. 

16.TAYY (BENİ TAYY) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Haliliye, Harran, Akçakale ve Ceylanpınar İlçelerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretin kanat önderi, Medya Kanalurfa Eski Yönetim Kurulu Başkanı, iş insanı Rahmetli İbrahim Toru’dur. Bu Aşiretin büyük bir bölümü Suriye’nin Haseke İlinde bulunmaktadır. Bu Aşiretin bir kolu da Hatay, Adana ve Osmaniye de bulunmaktadır.  Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret Şafi Mezhebine mensuplardır.

17.ACEM AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Haliliye, Karaköprü, Bozova, Akçakale, Harran, Hilvan, Siverek İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Acem Aşireti (Fitit, Zırvar, Hecib ve Elmerdan isimleridir.) bulundukları yere göre isim değiştirmişlerdir. Yapılan çalışmalar sonucu tek çatı altında toplanacaklardır. Bu aşiretinin geneli Kürtçe ve küçük bir kısmı da Arapça konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı Şafi ve Geneli ise Hanif’i Mezheplerine mensuplardır.

18.ATMANLI (ATMANİ) AŞİRETİ, Şanlıurfa İl’i Haliliye, Karaköprü, Bozova İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu Aşiretin kanat önderi Eski Şanlıurfa ESO ve Şanlıurfa TEDAŞ Müdürü rahmetli Mustafa Korkmaz’dır. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu Aşiretin geneli Hanifi Mezhebine mensuplardır.

19.GERGER AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye ve Bozova İlçe merkezlerinin mahallerinde ve Karaköprü Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu Aşiretin Reisi Rahmetli Mehmet Gerger’dir. “Muhemmed’i Haco’dur. Bu aşiretin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşireti Hanefi Mezhebine mensuplardır.

20.HARTAVİ (HIRTAVİ) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye ve Birecik İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Suruç, Bozova, Halfeti, Birecik Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretin kanaat önderi Merhum Avukat Mustafa Hartavi’dir. Emekli Öğretmen Abdulkadir Acar’dır. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanif’i ve Küçük bir kısmı ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

21.BAZİKİ veya BEZİKİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Birecik, Halfeti ve Bozova İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Özellikle Halfeti ve Bozova ilçelerin arasında kalan bölgeye halk arasında Beziki Ovası anlamına gelen Deyşta Bezikan olarak söylenir. Tarihte bu aşiret Pazuki, Bazuki, Bazki, Bezki, Bezıki, Beski gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Hanifi Mezhebine mensuplardır.

22.KÖHPİNİK (SEYDANLI, HASENAN VE BURUKAN) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye İlçelerinin Merkezinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Tunceli Pertek, Gümüşhane Kelkit, Sivas Divriği İlçelerinden göç etmişlerdir. “Gümüşhane İl’i Kelkit Günbatur köyü sakinlerinden Odabaş ailesi, yaklaşık 200 yıl önce bugünkü Tunceli Pertek ilçesine bağlı, eski adı Kohpinik olan ve sakinlerinin Urfa´dan geldiği ileri sürülen Ballıdut köyünden Kelkit´e gelmiş olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır. (Kohpinik sözcüğünün Urfa‘daki Kofbinik aşiretinin adıyla benzerlik göstermesi de dikkat çekicidir)” Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

23.FETTAHLER AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek İlçe Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürt kökenlidir. Aşiretin büyük bir kısmı Adana, Osmaniye İl’leri Bahçe İlçesine göç etmişlerdir. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Kürtçe bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

24.MİRDİS AŞİRETİ; Karaköprü, Haliliye, Eyübiye, Bozova ve Hilvan İlçeleri ne bağlı köylerde ikamet etmektedirler. Bu aşiretin kanaat önderi olarak İş İnsanı ve Tüccar Merhum Bahattin Bereket’dir. Bahattin Bereket’in oğlu İş İnsanı İsmail Bereket’dir. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiret genel olarak Hanifi Mezhebine mensuplardır.

25.YAZAR veya YAZARAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye Eyyübiye, Bozova İlçe merkezlerinin mahallerinde ve Karaköprü Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu Aşiretin Reisi Eski Şanlıurfa Belediye Başkanı Rahmetli Avukat Feridun Yazar’dır. Bu aşiretin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli ise Hanefi Mezhebine mensuplardır.

26.BİNİZEYT AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Akçakale, Harran ve Haliliye İlçelerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretin kanaat önderi Tedaş Emeklisi Merhum Halil Bağış’tır. Geneli Arapça konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı Hanefi ve Geneli ise Şafi Mezheplerine mensuplardır.

27.KALENDERLER, TÜYSÜZLER AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i, Karaköprü, Haliliye, Hilvan, Siverek İlçe Merkezleri ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Arap kökenli olup Cümeyli Aşiretinin bir uzantısıdır. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Kürtçe bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

28.HACİKAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye İlçe Merkezlerinde Mahallerinde, Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretin geneli Arapça küçük bir kısmı ise Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanefi ve küçük bir kısmı Şafi Mezhebine mensuplardır. 

29.KURAN (GURAN) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir İlçe Merkezinde ve Viranşehir Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu Aşiret bir kolu Mardin ve Diyarbakır da bulunmaktadır. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Şafi Mezhebine mensuplardır.

30.PİJAN, BİJANLI veya PİCANLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Bozova, Suruç İlçeleri Merkezinde ve Bozova, Suruç Köylerinin (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

31.SİNKAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Bozova, Suruç, Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan İlçe Merkezleri ve Bazı İlçelerin Kırsal Mahallelerinde ikamet etmekteler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanifi Mezhebine mensuplardır.

32.BİNİ MUHAMMET (BİNİ HAMAT) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Haliliye, Akçakale, Harran, Ceylanpınar İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretin kanat önderi olan çiftçi ve İş İnsanı Rahmetli Berces Özlü ve İş İnsanı Esat Özlü’dır. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

33.CÜMEYLE AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Siverek, Akçakale ve Harran İlçelerinin (Kırsal Mahallerde) köylerinde yaşamaktadırlar. Bu aşiret Reisi ve kanaat önderi Harran İlçesi ilk Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz’dur “Mahmut El Reşat” Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

34.KETİKANLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Birecik İlçe Merkezinde ve Birecik Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Birecik İlçesinin Güneyinde ve Doğusunda yer alan köylerde ikamet etmektedirler. Aşiretin bir kısım köyleri ise şuan ki Suriye de kalmaktadır. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı ise Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine ve küçük bir kısmı ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

35.LEBENCİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Karaköprü, Haliliye ve Eyübiye Merkezinde ve Karaköprü İlçesine bağlı Köylerde İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu Aşiretin geneli Hanifi Mezhebine mensuplardır.

36.CİRİÇ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye İlçe merkezinde ve köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) ikamet etmektedirler. Bu Aşiretin büyük bir bölümü Uğurlu Köyü (Mahallesinin) ve civar köylerde ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret Şafi Mezhebine mensuplardır.

37.HATİPOĞLARI “BİNİ HATİP” AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i, Karaköprü, Haliliye, Siverek İlçe Merkezlerinde Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Arap kökenlidir. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Zazaca bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

38.TÜRKAN, TIRKAN veya KARAHAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Hilvan ve Siverek İlçeleri Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Türkmen kökenlidir. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Kürtçe bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

39.ALLAHVERDİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Bozova İlçe merkezinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu Aşiretin geneli Hanifi Mezhebine mensuplardır. 

40.BERİTAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İli Siverek, Suruç İlçesi ve Kırsal mahallelerinde ikamet etmektedirler.  Beritan’ların bir kolu olan Kosan, Karakullak ve Molla Ameran olmak üzere üçe ayrılırlar. Kosan kolu burada yaşamaktadırlar. Bu Aşiretin geneli göçebe hayatı yaşamaktadırlar.  Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Hanifi Mezhebine mensuplardır. 

41.ÇAKALLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Karaköprü, Haliliye ve Eyübiye Merkezinde ve Karaköprü İlçesinin Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar ve Hanifi Mezhebine mensuplardır.

43.BERGUHAN (MUSKİ) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar İlçe Merkezleri ve Kırsal Mahallelerinde ikamet etmekteler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar ve küçük bir kısmı da Arapçada bilmektedirler. Aşiretin geneli Şafi Mezhebine ve küçük bir kısmı ise Hanifi Mezhebine mensuplardır.

45.FİTİT AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’ Harran ve Eyyübiye İlçe merkezlerinin mahallerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Şafi mezhebine mensuplardır.

46.ŞERKİYAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Suruç ve Viranşehir İlçe Merkezi ve Viranşehir (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Özellikle Viranşehir İlçesinin Oğlakçı, Dedeköy, Köylerinde ve Bozova Yukarı Çatak Köyünde ikamet etmektedirler. Bu aşiret kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Yezidi ve bir kısmı da Hanifi Mezhebine mensuplardır.

47.CEMALDİN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir İlçe Merkezi ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşireti birçok kollara ayrılmaktadır. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu Aşiretin geneli Hanifi Mezhebine mensuplardır. Şanlıurfa’nın yanı sıra Erzurum Karayazı, Kars Digor, Diyarbakır Ergani, Van, Bingöl, Ağrı, Muş, Mardin, Batman ve Siirt de ikamet etmektedirler.

48.AFADLE AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Harran, Akçakale, Viranşehir İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu Aşiretin bir kısım Mardin İl’i sınırlarında bulunan köylerde yaşamaktalar. Bu aşiretinin geneli Arapça ve küçük bir kısmı da Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu Aşiretin geneli Şafi Mezhebine küçük bir kısmı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

49.GAJANLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye İlçe merkezlerinde mahallerinde, Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

50.BAHSERLİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek, Viranşehir İlçe Merkezleri ve Kırsal mahallelerinde (Köylerinde) ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Zazaca ve küçük bir kısmı da Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı Hanefi ve Geneli ise Şafi Mezheplerine mensuplardır.

51.DELİKANLI (DELİKİ) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i İlçe Merkezlerinde ve Hilvan İlçe Merkezi Mahallerinde, Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar ve Hanifi Mezhebine mensuplardır.

52.COŞKUNLAR AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Karaköprü, Haliliye ve Eyübiye Merkezinde ve Karaköprü İlçesine Bağlı Tülmen Köyünde İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar ve Hanifi Mezhebine mensuplardır.

53.ALAADDİN (ALAADİNLİ) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Suruç İlçe merkezinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu Aşiretin geneli Hanifi Mezhebine mensuplardır.

54.HADİDİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye ve Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Viranşehir Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanifi Mezhebine mensuplardır.

55.DODIKAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiret ise geneli Şafi Mezhebine mensuplardır.

56.HALTANLI (HALFANLI) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye İlçe Merkezlerinde Mahallerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretin geneli Arapça küçük bir kısmı ise Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanefi ve küçük bir kısmı Şafi Mezhebine mensuplardır.

57.KEJAN (KEJKAN) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Ceylanpınar İlçe Merkezinde ve Ceylanpınar Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Zazaca bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi ve küçük bir kısmı Şafi Mezheplerine mensuplardır.

58.SİYALE “SİHALE” AŞİRETİ; Aşireti: Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye, Harran, Akçakale İlçe Merkezleri ve Harran ve Akçakale (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

59.ŞENATEŞ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek İlçe Merkezi ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Kürtçe bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

60.BRODIREJ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek, Viranşehir İlçe Merkezleri ve Kırsal mahallelerinde (Köylerinde) ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Zazaca ve küçük bir kısmı da Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı Hanefi ve Geneli ise Şafi Mezheplerine mensuplardır.  

61.UBEDAN (ÜBEYYEN) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’ Harran, Eyyübiye, Viranşehir İlçe merkezlerinin mahallerinde ve Viranşehir Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu Aşiretin bir kolu da Erzurum İl’i Aşkale İlçe Merkezi ve köylerinde İkamet etmektedirler. Bu aşiretin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Şafi mezhebine mensuplardır.

62.AZIYANLAR AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Haliliye, Karaköprü, Eyyübiye İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu aşiretin geneli Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

63.ÇEKELİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Karaköprü, Haliliye ve Eyübiye Merkezinde ve Bozova İlçesinin Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar ve Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

64.DİNAR AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i İlçe Merkezlerinde ve Suruç İlçe Merkezi Mahallerinde, Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar ve Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

65.HIDREKAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe ve Kısımı da Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret ise Hanifi Şafi ve bir kısmı Şafi Mezheplerine mensuplardır.  

66.KEJANLAR AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek İlçe Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Kürtçe bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi ve küçük bir kısmı Şafi Mezheplerine mensuplardır.

67.KÜMNAKŞAN “KUMNAXŞAN, KUMAKTAN” AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir İlçe Merkezinde ve Viranşehir Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin fertleri Hanifi Mezhebine mensuplardır.

68.MENDAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe ve Kısımı da Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret ise Hanif’i Şafi ve bir kısmı Şafi Mezheplerine mensuplardır.

69.KUSAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek İlçe Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

70.AGOVAT (AĞOVAT) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Ceylanpınar, Viranşehir İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça ve küçük bir kısmı da Kürtçe konuşmaktadırlar. Bu Aşiretin Küçük bir kısmı Hanefi ve Geneli ise Şafi Mezheplerine mensuplardır.

71.ÇURUFA “ŞURUFA” AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça ve Kısımı da Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiret ise geneli Şafi ve bir kısmı Hanif’i Mezheplerine mensuplardır.

72.HAMAVEND AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Karaköprü, Haliliye ve Eyübiye Merkezinde ve Karaköprü İlçesine Bağlı Tülmen Köyünde İkamet etmektedirler. Bu aşiretin küçük bir kol olarak bulunmaktadırlar. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar ve Hanifi Mezhebine mensuplardır.

73.MODANLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Haliliye, Eyyübiye, Karaköprü ve Siverek İlçeleri Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Zazaca bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine ve küçük bir kısmı ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

74.NAHSANLAR AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü ve Siverek İlçeleri Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Kürtçe bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

75.ÇUVAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe ve Kısımı da Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret ise geneli Şafi ve bir kısmı Hanif’i Mezheplerine mensuplardır.

76.BEGGARE AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir, Ceylanpınar İlçe merkezleri ve kırsal mahallelerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretin bir kolda Hatay İli Reyhanlı İlçesinde ve Kırsal mahallelerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar ve küçük bir kısmı da Kürtçe bilmektedirler. Küçük bir kısmı Hanefi ve Geneli ise Şafi Mezheplerine mensuplardır.

77. ADVAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir ve Ceylanpınar İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu Aşiret Arapça konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı Şafi ve Geneli ise Hanifi Mezheplerine mensuplardır.

78.BEHRİMAN (BEHMAN) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir Merkez İlçe ve Kırsal mahallelerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiret Arapça konuşmaktadırlar. Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

79.DİVAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe ve Kısımı da Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret ise geneli Şafi ve bir kısmı Hanif’i Mezheplerine mensuplardır.

80. SABUKANLI “SEBİKANLI” AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Halfeti, Birecik İlçe Merkezinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Aşiretin bir kısım köyleri ise şuan ki Böğürtlendir. Bölge insanının yaşlıları kendilerinin Suriye’den bu bölgeye göç ettikleri söylenmektedir. Afedle Aşirettin bir kolu olduğu bilinmektedir. 1850’li yıllarda Afedle Aşiretinden ayrılarak bölgeye gelmişlerdir. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı ise Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Şafi Mezhebine mensuplardır. 

81.BİNİ NAİMİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Haliliye, Harran, Akçakale, Ceylanpınar, Birecik İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

82. ŞEYHBİZİN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek İlçe Merkezi ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) “Genellikle Siverek Daragon köyu” İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Zazaca bilmektedirler. Aşiretin geneli Hanif’i ve bir kısmı da Şafi Mezhebine mensuplardır.

83.TAMMAH AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Akçakale İlçe Merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret Şafi Mezhebine mensuplardır.

84.MAACLE AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir, Harran, Akçakale ve Suruç İlçelerinin Merkezi ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) ikamet etmektedirler. Geneli Arapça konuşurken Küçük bir kısmı da Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı Hanefi ve Geneli ise Şafi Mezheplerine mensuplardır.

85.MERABİ AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye Eyyübiye, Bozova İlçe Merkezlerinde Mahallerinde ve Bozova Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanefi Mezhebine mensuplardır.

86.GEŞAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i İlçe Merkezlerinde ve Hilvan İlçe Merkezi Mahallerinde, Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Arapça konuşmaktadırlar ve Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

87.CEBİKAN (CEMIKAN) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Siverek, Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar ve Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

88.KURKANLI (BURKANLI) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Halfeti ve Siverek İlçeleri Merkezinde İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

89.ŞEMİLYAN veya ŞIMITYAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallerinde ve Viranşehir Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu Aşiret Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

90.MİLAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye ve Siverek İlçe Merkezleri ve Siverek Kırsal Mahallelerinde (Karacadağ ve çevresinde oturmaktadırlar) ikamet etmekteler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanifi Mezhebine ve küçük bir kısmı ise Şafi Mezhebine mensupturlar.

91.ŞERİFHAN veya SURUFHAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir İlçe Merkezi ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Şafi Mezhebine bir kısmı ise Hanif’i Mezhebine mensuplardır.

92.BABLILAR (BABIJLAR) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek, Viranşehir İlçe Merkezleri ve Kırsal mahallelerinde (Köylerinde) ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Zazaca ve küçük bir kısmı da Kürtçe konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı Hanefi ve Geneli ise Şafi Mezheplerine mensuplardır

93.EBU CERAD AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Haliliye, Harran, Akçakale İlçe merkezinde ve Akçakale, Harran Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret Şafi Mezhebine mensuplardır.

94.KURİ (GURİ) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye İlçe Merkezlerinde Mahallelerinde İkamet etmektedirler. Bu aşiretin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Hanefi Mezhebine mensuplardır.

95.SERSAP AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek İlçesi Merkezinde ve Siverek Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Kürtçe bilmektedirler. Aşiretin tamamı Hanefi Mezhebine mensuplardır.

96.SEYİDAN veya SEYDANLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir İlçe Merkezinde ve Viranşehir Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Mardin, Diyarbakır, Ağrı, Batman, Erzurum, Van, Muş, Adan ve Konya İllerine dağılmışlardır. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin fertleri Şafi Mezhebine mensuplardır.

97.ŞAMMAR veya ŞEMMER AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Viranşehir (Eyyüp Peygamber ve Uzun Ziyaret Tarafı) Harran, Siverek İlçe Merkezi ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Küçük bir kısmı da Kürtçe ve Zazaca bilmektedirler. Aşiretin tamamı Şafi Mezhebine mensuplardır

98.BİNİ SELEMDE “SARAMDA” AŞİRETLERİ; Şanlıurfa İl’i Akçakale, Harran ve Ceylanpınar İlçelerinin Ovası Suriye sınırı boyunca uzanmakta olan (Kırsal Mahallerde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

99.TAMALLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek İlçe Merkezi ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) “Genellikle Siverek Çatlı ve Erkonağı köylerinde” İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Şafi Mezhebine mensuplardır.

100.TEALBE AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Haliliye, Harran, Akçakale İlçelerin merkezinde ve Akçakale, Harran Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret Şafi Mezhebine mensuplardır.

101.BİNİ İBADE AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Harran, Akçakale ve Ceylanpınar İlçelerinde (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

102.BİNİ YUSUF AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiret ise geneli Şafi ve bir kısmı Hanif’i Mezheplerine mensuplardır

103.BİNİ ESED AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Akçakale İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli Şafi mezhebine mensuplardır.

104.BİNİ UBİYT (HUBEYT) AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Eyyübiye, Haliliye, Akçakale ve Ceylanpınar İlçe merkezlerinde ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar. Aşiretin geneli ise Şafi Mezhebine mensuplardır.

105.NASIR AŞİRETİ; Şanlıurfa İl Viranşehir İlçesi Merkezi Mahallelerinde ve Köylerinde (Kırsal Mahallelerinde) İkamet etmektedirler. Bu aşiret Kürtçe konuşmaktadırlar. Aşiretin tamamı Şafi Mezhebine ve kısmı ise Hanif Mezhebine mensuplardır.

            106.ZİRKAN AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek, Birecik, Suruç ve Hilvan İlçe Merkezleri ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşirete Van, Erzurum, Erzincan, Hınıs’ın gibi memleketlerin yanı sıra İran, Irak gibi Ülkelerde de rastlanmaktadır. Bu aşiretinin geneli Zazaca konuşmaktadırlar ve küçük bir kısmı da Kürtçe de bilmektedirler. Aşiretin geneli ise hem Şafi ve hem de Hanif’i Mezheplerine mensuplardır.

107.HASENAN, HESENANLI AŞİRETİ; Şanlıurfa İl’i Siverek, Hilvan ve Ceylanpınar İlçe Merkezleri ve (Kırsal Mahallelerinde) köylerinde ikamet etmektedirler. Bu aşirete Muş Malazgirt, Dersim “Tunceli” Mardin Kızıltepe, Hakkari Zap, Erzurum Hınıs’ta memleketlerin de görülmektedir. Bu aşiretinin geneli Arapça konuşmaktadırlar ve küçük bir kısmı da Zazaca ve Kürtçe de bilmektedirler. Aşiretin geneli ise hem Şafi ve hem de Hanif’i Mezheplerine mensuplardır.

 

NOT: Bini Ubiyt (Hubeyt), Bini Naimi, Binizeyt, Biniecil, Bini Muhammet, Bini Yusuf, Bini İbade, Bini Selemde Aşiretler Akçakale, Ceylanpınar Harran Ovası Suriye sınırı boyunca uzanmakta olan ova köylerinde yaşamaktadırlar. Bu aşiretler Arap kökenli aşiretlerdir. Bu aşiretlerin ismi önüne gelen “BİNİ” kelimesi Arapçada “Oğlu” anlamına gelmektedir. Arapça ve Kürtçe konuşurlar. Hanefi ve Şafi’dirler.

 

            Haber Araştırma: Yakup CANBEYLİ Gazeteci, Yazar & Araştırmacı