SPORUN DUAYENLERİNDEN, MERHUM BAHATTİN CANBEYLİ

Şanlıurfa’nın Demircik “Canbek Köyü” Kırsal Mahallesinde bir soğuk kış günü gözlerini açtı fani dünya ya. Bahattin Canbeyli’nin kimlikteki doğum tarihi 01.01.1954’dir. Ama asıl doğum tarihini merhum Annesinden öğrendiğimiz kadarıyla 5 Şubat 1954 Cuma günü doğumludur dedi.

            Bahattin Canbeyli, Dönemin siyaset adamı Halil Canbeyli ve Ayşe Canbeyli’nin ilk evlatlarıdır. Dedesi Molla Muhammed Bey “Muhammedi Mustodur” Şanlıurfa Kurtuluş Gazi’lerindedir. Bir diğer Dedesi de Şeddadinin kanat önderlerinden olan Merhum Hacı İbrahim Begoğlu’nun torunudur.        

            Bahattin Canbeyli, yedi erkek kardeşlerin en büyüğüdür. İlkokul semt okulu olan Şehitlik ilkokulunda okudu. Ortaokulu ise Merkez Ortaokulu ve Liseyi de Şanlıurfa Ticaret Lisesinden okuyarak mezun oldu.

            Bahattin Canbeyli, spor olan aşkı için önce Şanlıurfa Gençlikspor Alt yapısında futbola başladı. Kısa bir süre sonra A Takım ile itmama başladı. O sıralar Urfaspor kuruldu. genç olmasına rağmen Urfaspor ile antrenmanlara başladı. Urfaspor iki sezon oynadıktan sonra Askerlik cağı geldi. Vatani görevini yapmak üzere yavru Vatan Kıbrıs’a gitti. Vatani görevini o dönem 20 Ay olarak tamamlayarak evine döndü. Okulu ve Askerlik görevini tamamladıktan sonra Ticaret hayatına atılır.

            Canbeyli, Ticaret hayatında bir iki yıl sürdürdükten sonra memuriyet hayatını başladı. Urfa Belediyesi Elektrik, Su, Otobüs “ESO” İşletmesinde işe başladı. Eso İşletmesinde iki üç yıl memurluk yaptıktan sonra Elektrik İdaresinin Urfa Belediyeden ayrılması ile birlikte kendisi de Şanlıurfa TEK “Türkiye Elektik Kurumu Şanlıurfa İşletme Müdürlüğünde Personel Müdürü olarak” Kurumuna geçti. Bu arada Şanlıurfa gençliğine spor anlamında hizmetlere devam etti.

Ayrıca dönemin spor adamlarıyla birlikte Merhum Mustafa Korkmaz, Mehmet Ateş, İsmail Güneş, Mustafa Dinç, Mehmet Aktaşoğlu, Merhum Halil Bağış (Küçük Halil Tedaş Çalışanı) TEK sporu kurarak, Amatör liglere merhaba dediler. Şanlıurfa Gençliğine hizmet ederken, TEK Spor aynı zamanda yarışmacı takım hüviyetinde idi. TEK Spor daha sonra isim değişikliğine gidilerek TEDAŞ Spor olarak hizmet verdi. Sporun tüm “Futbol, Basketbol, Voleybol, Atletizm vb.” alanlarında hizmet etmekteydiler.   

Şanlıurfa sporunun dönemin Başkanı Mustafa Demir yönetiminde Genel kaptan olarak hizmet yapmıştır. Şanlıurfa sporu stadı yıkılmasına rağmen maçlarını Halepli’nin tek demir Tribün ve etrafı açık sahada gelirsiz maçlara hazırlanan takımın başında hizmet ettiler. Şanlıurfa sporun o dönem tüm masraflarını cebinden ödeyen Milletvekili Mustafa Demir’di.

Bunun yanında Şanlıurfa Amatör Spor Kulüpler Federasyonun “Şanlıurfa ASKF” tüm kademelerinde hizmet etti. Bahattin Canbeyli dört dönem Başkanlık yaptı. Başkanlık yaptığı dönemde ilk icratti Şanlıurfa Bahçeli evlerde bulunan Bodrum Katında bulunan Şanlıurfa ASKF’yi Ahmet Bahçivan İş Merkezinde bulunan yeni ferah yerine taşıdı. Dönemin siyaset adamları ile arasını iyi tutarak Şanlıurfa Gençliğinin tüm eksikliklerini tamamlamaya çalışırdı. Bahattin Canbeyli Şanlıurfa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanlığının yanında, Türkiye Amatör Spor Kulüpler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve bir dönem TFF Yönetim kurulu üyeliği de yaptı.

Sporumuzun “ŞANLIURFA” duayeni olan Bahattin Canbeyli, 15 Haziran 2015 Tarihinde ki Giresun Üniversitesi’nden Öğretmen olarak mezun olan en küçük kızının mezuniyet törenine katılmak için gitmiş olduğu Giresun İl’in de Sabah namazını eda ettikten sonra kalp krizi sonucunda hakka yürümüştür.

15 Haziran 2015 Pazartesi günü Merhum Bahattin Canbeyli’nin narşı Giresun’dan alınarak Şanlıurfa’ya getirildi. Bir gün sonra 16 Haziran 2015 Salı günü öğle namazına müteakiben Hızmalı Mahallesinde bulunan Hz.Ayşe Camisinde kılınan cenaze namazının ardından Şanlıurfalılar, Ülkenin her tarafından ve Spor camiasından binlerce sevenleri yalnız bırakmadı. Binlerce insan Bahattin Canbeyli’ye son görevini yaptı. Camiden mezarlığa kadar omuzlarda taşındı. Bahattin Canbeyli’nin cenaze töreninde mesai arkadaşları gözyaşlarına hakim olamadı. Şehrin önde gelenlerinin katıldığı cenaze töreninde Amatör Spor Kulüpleri Yöneticileri, Antrenörleri ve Futbolcular yer aldı. Cenaze Şanlıurfa Bediüzzaman Aile Mezarlığında toprağa “Defin edildi.” verildi.

Şanlıurfa Amatör Spor Kulüpler Federasyonu geçici bir Başkan olarak Zübeyir Kılıç oldu. Zübeyir Kılıç kısa bir dönem Şanlıurfa ASKF Başkanı olmasına rağmen, tüm vefasını göstererek vefatının ilk yılında Şanlıurfa Amatör Süper Ligin adını karar alarak 2016 sezonun Şanlıurfa Bahattin Canbeyli Süper Amatör ligi olarak düzenlendi.

Şanlıurfa Bahattin Canbeyli Süper Amatör Ligi, 2016 sezonu Genç Teknik direktör İsmail Doğan’ın yönetimindeki 11 Nisanspor Şampiyon oldu.

Şanlıurfa Amatör Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Eski Başkanı Merhum Bahattin Canbeyli anısına U-19 Futbol Turnuvası düzenlenmiştir. Bu turnuvanın final maçına davetli dönemin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi katıldı. Final Maçı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyespor & 11 Nisanspor arasında oynandı. Final maçı öncesinde ve devre arasında gençlerle birlikte maçı izleyen Başkan Nihat Çiftçi, ASKF yetkilileri ile de sohbet etti. Final maçı beraberlikle sonuçlanınca penaltı vuruşlarıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyespor kazanarak U-19 Futbol turnuvasının Şampiyonu oldu. Sahaya inerek iki takım oyuncularını kutlayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Bu turnuvada hepiniz Şampiyonsunuz, turnuvayı dostluk kazandı dedi.”

Bunun yanında Şanlıurfa Amatörleri Merhum Canbeyli için toplandı. Şanlıurfa ASKF’nin merhum Başkanı Bahattin Canbeyli anısına o yıl Mevlid-i Şerif düzenlendi. Mevlid-i Şerife Amatör camiasında bulunan takımların yöneticileri, teknik direktörleri ve futbolcuları katıldı. Ramazan-ı Şerif olması nedeniyle okunan Mevlid’in ardından iftar yemeğine geçildi. Ramazan iftar yemeğinin ardından Canbeyli’nin anısına hazırlanan Slayt gösterisi izletildi. Slayt gösteriminin ardından okunan dualar ile sona erdi.

            Bu dünyadan 9 Yıl oldu göçeli sanki hiç göçmemiş gibi tüm Şanlıurfalıların “Peygamberler” şehrinin dualarıyla beraberdir.   

Haber: Yakup CANBEYLİ Gazeteci & Araştırmacı Yazar