ŞUSKİ GENEL MÜDÜRÜ İZOL, ‘’İÇME SUYUNDA İNSAN SAĞLIĞINI ETKİLEYECEK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’’

 

 

Şanlıurfa’nın bazı mahallelerinde yaşanan içme suyundaki tat ve koku şikâyetleri üzerine ŞUSKİ Genel Müdürü Emin İzol, basın mensupları ile beraber Şanlıurfa merkez içme suyu arıtma tesisindeki üniteleri inceledi.

 

ŞUSKİ Genel Müdürü Emin İzol, basın mensupları ile beraber içme suyu arıtma tesisindeki havalandırma, hızlı ve yavaş karıştırma, çökeltme kum filtreleri ve temiz su deposunu birlikte tek tek gezerek kente içme suyu sağlayan tesisteki üniteleri yakından görme fırsatı buldular.

 

ŞUSKİ Genel Müdürü Emin İzol, tesisten şehre verilen sudan içerek aynı suyu basın mensuplarına ikram etti.

 

SUŞKİ Genel Müdürlüğü, Uluslararası alanda Akredite edilen son teknoloji cihazların yer aldığı Laboratuvar ortamında analizlerin yapıldığı suyu şehre veriyor. Arıtma Tesisindeki ünitelerde ve çıkış noktalarından alınan su her gün 3 defa uluslararası deney metotlarıyla analiz edilmekte. Ayrıca tesisten çıkan su, Online izleme cihazları ile takip ediliyor.

 

Mevsimsel geçişlerde içme suyunda yaşanan kokunun insan sağlığını tehdit etmediği ve yapılan tüm analiz sonuçların “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” kapsamında uygun çıktığı ifade edildi.

 

ŞUSKİ Genel Müdürlüğü bölgesel kokunun giderilmesi için arıtma tesisinde daha önce bulunmayan odun bazlı toz aktif karbon dozaj prosesini devreye aldı.

 

Arıtma tesisini basın mensuplarıyla birlikte gezerek yapılan çalışmaları değerlendiren ŞUSKİ Genel Müdürü Emin İzol, ‘’ŞUSKİ Genel Müdürlüğü'ne bağlı Şanlıurfa içme suyunu temin eden Arıtma tesisimiz tam kapasite ile çalışıyor. Tesisimiz günlük 600 bin metreküp suyu arıtabiliyor. Şanlıurfa merkezine biz günlük 300 ila 350 bin metreküp suyu arıtılmış olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. 16 adet depomuz var ve 8 adet terfi istasyonumuz var. Atatürk Barajından aldığımız suyu en son içilebilir bir hale geldiğini beraber hep gördük inceledik. Herhangi bir sorun yok ve problem yok. Geçtiğimiz günlerde koku problemi vardı. Koku problemini biz Aktif karbon sistemimizi devreye koyarak minimize ettik. Şu anda yok denecek kadar az bir koku var. Vatandaşlarımız bu suyu gönül rahatlığı ile içebilirler. Şanlıurfa'nın suyu çok güzel bir su, şu anda arıtılmış hazır olarak satılan paket sulardan daha iyi bir sudur diyebiliriz. Arıtılmış suyu pompalar aracılığıyla 16 depo ve terfi istasyonuna gönderiyoruz ve buradan su şehre veriliyor. Bazı bölgelerde lokal arızalar olmuş olabilir, şebeke suyu musluğa karışmış olabilir ona bir şey demiyoruz ama vatandaşlarımız müsterih

olsunlar herhangi bir kirlilik problemi yoktur. Güneydoğu bölgesi yağış alan bir bölge Atatürk Barajı göl sahamız 3 ila 3.5 metre seviyesinde bir yükselme oldu. Daha önce su görmemiş olan toprak, talaş ve bitkiler bunlar su ila sirayet edince kokuları da suya vermiş oldular ve su kokusu ondan kaynaklandı. Ama şu anda odun bazlı toz aktif karbon dozaj’ı devreye koyarak kokuyu minimize ettik. Genel anlamda bir sıkıntımız yok ve içilebilir bir su var. Her gün sular test ediliyor. Suda bir problem olursa ne biz nede Sağlık Bakanlığı buna izin vermez. Koku olabilir ama sağlığa zararı yoktur’’ ifadelerine yer verdi.