Tarım işçilerinin ve çocukların sorunları TBMM'ye taşınacak
Türkiye'de çocuk işçi sayısı 1 milyona yaklaştı. TÜİK çocuk işgücü anketi verilerine göre, 2006-2012 yılları arasında çocuk işçiliğinin artarak devam ettiğini, çalışan çocukların 400 bin ile yüzde 45'inin tarım, yüzde 24'ünün sanayi ve yüzde 31'inin hizmet sektöründe olduğunu ortaya koyuyor. Kamunun izleme, denetleme ve kayıt altına alma mekanizmalarının işlemediği durumlarda, çocuk işçiliğinin Türkiye'de ciddi bir sosyal afet haline dönüşmüş olduğu görülüyor. Boyundan büyük, ağır işlerde çalışan çocuklar, temel haklarından mahrum kalırken ailelerinin içine çekildiği yoksulluk döngüsünden çıkamayan çocukların haklarına kavuşması için Türkiye'nin ciddi çalışmalar yapması gerekiyor.
Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıl olduğu her çocuğun eğitimini eksiksiz bir şekilde sürdürmesi gerektiği konusunda kanunlar yol gösterirken mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının her yıl eğitim döneminin en az yarısını evlerinden uzakta, çok olumsuz koşullarda ağır ve tehlikeli bir şekilde çalışarak geçiriyor. İmzası olan kişi ve kuruluşlar Hayata Destek Derneği'nin mevsimlik tarımda çocuk isçiliğinin önlenmesi amacıyla başlattığı Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil (http://buiscocukoyuncagidegil.com) kampanyasını destekliyoruz. Çocuk haklarına duyarlı, tüm kişi ve kuruluşları mevsimlik gezici tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi kampanyasına imza ve destek vermeye çağırıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulunan tüm siyasi parti gruplarından mevsimlik gezici tarım işçilerinin ve çocuklarının sorunlarını her yönüyle ele alıp çözecek bir Meclis Araştırma Komisyonu kurmalarını talep ediyoruz.
Kampanyamıza katılın, 20 Kasım 2014 Dünya Çocuk Hakları Günü'ne kadar hedefimiz en az 20.000 imza ve TBMM'de Araştırma Komisyonu'nun kurulması gerektiği konusunda görüş bildirildi. İmzacı Kurumlar: Adıyaman Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği, Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Meslek Topluluğu, Batman Kent Konseyi, Eğitim-Sen, Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık-Sen),Hayata Destek Derneği, İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi, Kadın Çalışmaları Derneği Ankara, Kadın ve Sosyal Hizmetler Vakfı, Kırmızı Biber Derneği, Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği (Met-Der), Sosyal İnovasyon Merkezi, Uluslararası Çocuk Merkezi - ICC Bilkent.
YENİURFA