BAĞLARBAŞI MAHALLESİ
BAĞLARBAŞI MAHALLESİ
Şanlıurfa’nın ilk mahallerinden Bağlarbaşı Mahallesi (Eski ismiyle halk arasında Mıhsımor olarak ta bilinmektedir.) 50 ve üzeri yaşlardaki insanlarımı iyi hatırlar futbolun beşiği derlerdi.
Şanlıurfa’nın bu eski mahallerinden biri olan Bağlarbaşı, halk arasında “Futbol Mahallesi” olarak anılsa da, spor konusunda burası Şanlıurfa’yı her alanda tanıtan bir yerdi. Öncelikle kurulduğu yıllardan itibaren büyüklerimiz Mahallenin arka yerlerinde Bağlar Bahçeler mevcudu. Arazi o kadar geniş ve oksijeni bol piknikçilerin uğrak yeriydi.
O dönem yaz ayların mahalli ligler kurularak, mahalleler arası maçlar yapılırdı. Şuan ki Doğum evi hastanesinin arkası boşluk idi orada futbol oynanırdı. Küçükler ise Şehitlik Karakolunun yan tarafında şuan ki parkın yerinde futbol oynanırdı. Yazları ikinci vakti her gün büyükler futbol şenliği panayır havasında yapılırdı.
Bağlarbaşı’nın arka tarafında bulunan geniş bağ ve bahçelerden Şanlıurfa’nın meyve sebzeleri karşılanırdı. Bağlarbaşı Mahallesinin avlulu evleri Asma, Üzüm, İncir, Nar, Dut ağaçlarıyla bezenmiştir. Mahallenin bahçeleri saksı çiçekleri, Analarımızın Muhammediye gülleriyle süslenmişti. Mahallenin Cadde ve Sokakları zamanın en geniş yerleriydi. Mahallenin Anaları Muhammediye gülünü kurutarak ve yaş olarak Çay demleyerek ikindi vakitleri komşularla beraber içerlerdi.
Biz çocukların oyun alanları olarak Çelik-Çubuk, Deleme, Pens, Alkuç-Balkuç, Birdir-Bir, ve sokak maçların yanında daha nice oyunlar burada oynayarak yaşanırdı.
Ancak mahallenin en bilinen yönü ile futbolcu fabrikasıydı. Her evden bir Şanlıurfasporlu (URFASPORLU) futbolcu bulunmaktaydı. Mehmet Balık, Şükrü Çiftçi, Bahattin Canbeyli Eski Şanlıurfa ASKF Başkanı, Kaptan Kürt Ahmet(Ahmet Çelik), Küçük Recep(Recap Cavcı), Mahmut(Tepe)Canbeyli, Kaleci Mutlu, Mehmet(Tepe)Canbeyli, Tugo Hoca, Ramazan Polatçı, Murat(Tepe)Canbeyli, Nedim Cavcı, İhsan Karabulut, Ahmet Pişkin, Mehmet Yücel, Mahmut Bağlamalı ve Hasan Çölkesen gibi birçok sporcuyu bir çırpıda saya bildik ve sayre (v.s.) bunların yanı sıra Şanlıurfa Amatörlerine bugüne kadar yüzlerce spor adamı, futbol-sporcu kazandırmıştır.
Şuanda Şanlıurfa Amatör Ligde Bağlarbaşı Kahraman spor adında bir takım mevcuttur. Bunun yanında onlarca Amatör Liglerde mahallenin Hocası ve futbolcusu mevcuttur. Eskilerden Tahir Gülebak, Mehmet Emin Tepe(Canbeyli), Orhan Baylan, Ali Çizmecioğlu, İbrahim Halil Canbeyli (Tepe), Sait Alat, Mustafa Bebe, Halil Kızılelma, Şahin Bala, İsmail Bala, Halit Kormaz, Nihat Bağlamalı, Recai Bağlamalı, Emin Elmas, Nabi Roşan (Çiftçi), Alman Ahmet ve Mehmet Çiftçi gibi birçok futbolcu kazandırmıştır.
Eski Milletvekili Mustafa Demir, Eski Şanlıurfa Belediye Başkanı İbrahim Halil Çelik, Eski Parti İl Başkanı Mir Halil Canbeyli(Tepe), Ahmet Kaytan önceki dönem Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Aslan Ali Bayık önceki dönem Hilvan Belediye Başkanı da bu mahallenin eşraflarındandı. Mahallenin esnaflarından ve sakinlerinden Kasap Mahmut Küçük, Fırını Hasan(Hasan Söylemez), Kasap Fahri, Fırıncı Serçe Halil, Dondurmacı Burhan amca, Eskici Halil Amca, Pasmancı Mehmet Ali Amca, Briketçi Bakır(Bakır Polatçı), Ali Şekır(Ali Elmas), Arap Hasan, Halili Çepo(Halil Eski), Müslüm Hoca(Yeni İhlasiye Cami Hocası), Cevher Tapşık, Halile Zero(Halil Bağış), Kahveci Hamza, Sendika Başkanı Ahmet Bayık, Hafız Kaytan Hoca(Mahmut Kaytan), Şıhmahmut (Mahmut Cevheri) Oto Alım-Satımcı Osman Tapşık, Doktor Ahmet abi(Maliyeci-Önceki dönem Muhtar), Sendikacı Ramazan Düzme(Başkan) ve Eski Muhtar Ahmet Kahraman’ı sayabiliriz. Kimileri şuanda hayatta kimileri vefat etmiştir. Bu güzelliklerle (İnsanlarla) büyüyen bir nesiliz. Mahalle büyüklerin vefat edenleri ruhuna bir Fatiha okuyunuz.
Bu semti (Mahalle’yi - Mahalle) semt yapanlar bu güzelliklerdir. Bunların yanında Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü, Şanlıurfa Doğum Evi Hastanesi, Şanlıurfa Gümrük Müdürlüğü ve Şehitlik Polis Merkezi halen bulunmaktadır.
Bağlarbaşı Mahallenin eskilerinden söz etmek bize güzellikler kazandırır.
Şuan Bağlarbaşı Muhtarı olan kardeşim Musa Tapşık, mahallenin içinden gelen biri olması her zaman iyi olmuştur.
Bağlarbaşı Mahallesine sahip çıkılarak betonlaşmayı önlemesi gerekir. Mahallede bulunan gençleri spora kanal ederek var gücü ile çalışmaktadır.
Bu mahallede futbol eksik olmaması gerekir.
Bağlarbaşı Mahallesinde Sporun yanında okuyan kesimde en üst seviyededir. Son zamanlarda tüm evlerde en az lise ve Üniversite mezunları Profesörler (Mahmut Nedim Bayık-Harran Üniversitesi) bulunmaktadır. Bu semt Şanlıurfa’nın her yönü ile en sayılı semtlerindendir. Bu mahallede Kürdü, Arabı ve Türk’ü de yaşamaktaydı. O dönem bu mahalle bir aile gibi yaşarlardı. Herkes herkesin evine tereddütsüz giderek Emek, Su, Yemek ve her hangi bir yiyecek isteme hakkı varmış gibi isterdi.
Bağlarbaşı Mahallesi mahalle değil tam Aile yeriydi.
Herkes herkesi severek saygı ve sevgi gösterirdi.
Haberi: Yakup CANBEYLİ Gazeteci & Spor Yazarı, Araştırmacı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.