İsrail ordusunun hastane saldırısıyla ilgili "kanıt" olarak savunduğu iddialar çelişti
İsrail ordusunun hastane saldırısıyla ilgili "kanıt" olarak savunduğu iddialar çelişti
İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesinin Filistinli İslami Cihad grubunun fırlattığı roketle vurulduğu yönündeki iddiası için öne sürdüğü "kanıtlar" çelişti.
Paylaşımda, İsrail ordusunun saldırıyı düzenlemekle suçladığı İslami Cihad mensuplarının konuşmaları değil Hamas mensupları olduğu iddia edilen iki kişinin diyaloğu yer alıyor.
Konuşmalarda bir “Hamaslı” diğer “Hamaslı”ya, “…Bu roketlerin İslami Cihad grubuna ait olduğu söyleniyor” diyor. Devamındaki diyalogda aynı kişi sürekli “söyleniyor” şeklinde konuşmayı sürdürüyor.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’nin sabah Batılı medya mensuplarıyla yaptığı basın toplantısında da yazılı tercümesini dağıttığı telefon tapelerinde, “Hastanenin arkasındaki mezarlığın oradan atılmış” ifadesi duyuluyor.
Sözcü Hagari, bundan hareketle yüzlerce Filistinlinin can verdiği saldırının İslami Cihad tarafından hastanenin hemen bitişiğindeki mezarlıktan düzenlendiğini iddia etti.
İsrail ordusunun roket haritası ile mezarlık iddiası birbirini tutmadı
İsrail ordusu, X sosyal medya platformundan yerel saatle 01.40'ta yaptığı paylaşımda, Filistinli İslami Cihad grubunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nden attığı bir roketin menziline ulaşmakta başarısız olup kısa mesafedeki El-Ehli Baptist Hastanesine isabet ettiğini savunmuştu.
İsrail ordusu radar sistemlerine dayandığını öne sürdüğü bir harita grafiğinin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden fırlatılan roket güzergahlarını kanıtladığını iddia etmişti.
Ancak ordunun paylaştığı “telefon tapelerinde” hastanenin hemen yanında diye geçen mezarlık, haritada işaretli roket çıkış noktalarından oldukça uzakta.
Hastanenin hemen yakınındaki mezarlık ile haritada görünen roket çıkış noktaları arasında yaklaşık 7 kilometre mesafe var.
Mühimmatın gücü sorusu
Ordu Sözcüsü Hagari, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıyla ilgili bu sabah düzenlediği basın toplantısında görsel sunum da yaptı.
Hastanenin çatısında şarapnel deliklerini gösterdiği öne sürülen havadan çekilmiş fotoğrafları sergileyen Hagari, İsrail hava kuvvetlerinin diğer saldırılarında bombaların düştüğü zeminde açtığı çukurların hastane otoparkında görülmediği savını işledi.
Hagari, sunumunda, İsrail ordusunun kullandığı mühimmatların zeminde 9 ila 13 metre çukurlar açtığını gösteren bazı fotoğraflar gösterdi.
Gazetecilerin İslami Cihad grubunun elinde bu kadar çok can kaybıyla sonuçlanacak bir roket bulunup bulunmadığı sorusunu yanıtlayan Hagari, “roketin güzergahını tamamlayamadığını ve bu nedenle düştüğü noktada içindeki yakıtın alev almasıyla daha büyük bir tahribata yol açmış olabileceği ihtimalini” ileri sürdü.
İsrail Ordu Sözcüsü, Hamas'ın bir medya savaşı verdiğini ve ölü sayısını fazla göstermeye çalıştığını iddia ederek ellerinde hastanedeki can kaybı bilgisi bulunmadığını söyledi.
Hagari, ellerindeki "delilleri ve özel detayları" ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyareti sırasında ABD’li yetkililere de sunacağını, bunları "dostları" diğer ülkelere de ileteceklerini ifade etti.
"İsrail ordusu açıklama için neden bekledi?" sorusu
Basın toplantısında, Hagari'ye hastane saldırısı gerçekleştikten sonra ordunun ilk açıklamasının "ellerinde tüm detayların bulunmadığı” şeklinde olduğu anımsatıldı.
Bir gazeteci de, Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile'nin geçen yıl Cenin'de öldürülmesi olayında İsrail ordusunun önce Filistinli silahlı grupları suçladığını ama ilerleyen zamanda ordunun açıklamasından vazgeçmek zorunda kaldığını, benzer durumların birçok kez yaşandığını hatırlatarak, Sözcü'ye "Neden İsrail ordusuna güvenmeliyiz?" sorusunu yöneltti.
Hagari, şunları kaydetti:
"Geçmişte önümüzdeki verilerden çıkarım yapmakta aceleci davranmıştık. Bu olayda zamanı iyi kullandık. Her şeyi iki kere kontrol edip güvenilir olduğumuzdan emin olmak istedik. Tekrar ediyorum geçmişte bahsettiğin olaylardaki gibi olmasın diye her şeyi iki kere kontrol edip karşılaştırıp emin olmaya çalıştık."
Hagari, Hamas'ın olayı lehine çevirecek şekilde yansıtmaya çalıştığını iddia etti.
AA İsrail ordusuna sordu
AA muhabiri, İsrail Ordu Sözcüsü Doron Spielman'a ordunun sunduğu grafik ve ses kayıtları arasındaki çelişkiyi sordu.
Söz konusu paylaşımı inceleyeceklerini aktaran Spielman, bunun olayı kamuya anlatmak için bir infografik olduğunu, değişmez olmadığını ve konuyla ilgili dönüş yapacaklarını dile getirdi.
Spielman, infografiği hazırlayan bir kişinin bu bilgiyi unutmuş olmasının mümkün olabileceğini dile getirerek hastane saldırısının "İslami Cihad'ın düzenlediğinden ve Hamas'ın da medya kampanyasını yürüttüğünden kesinlikle emin olduklarını" savundu.
"İsrail katliamın sorumluluğundan kaçmaya çalışıyor"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum." ifadelerini kullanmıştı.
İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıda Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre en az 471 kişi hayatını kaybetmişti.
Birleşmiş Milletler (BM), saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulunmuştu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yüzlerce Filistinlinin ölümüne sebep olan hastane saldırısını "dehşetle karşıladığını" belirterek, "Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Hastaneler ve tıbbi personel, uluslararası insani hukuk koruması altındadır." vurgusunu yapmıştı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in uluslararası baskılar altında kalmadan savaşı sürdürmek için Gazze Şeridi'ndeki hastane katliamının sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını, bu eylemin "savaş suçu" ve aynı zamanda "insanlığa karşı işlenmiş bir suç" olduğunu vurgulamıştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), saldırıyı güçlü şekilde kınamış, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, faillerin hesap vermesi gerektiğini bildirmişti.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadesini kullanmıştı.
Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed, "İsrail'in Gazze'deki hastaneyi bombalayarak yüzlerce insanı öldürmesi, insanlık suçudur. Uluslararası toplum harekete geçmeli." uyarısında bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), saldırıyı şiddetle kınayarak, “Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var." vurgusunu yapmıştı.
Saldırıya ilişkin bölge ülkelerinden İsrail’e yönelik pek çok kınama mesajı gelmiş, Ürdün yönetimi ABD Başkanı Joe Biden’ın katılacağı zirveyi iptal etmişti.
Suudi Arabistan, İsrail'in işlediği "menfur suçu" en güçlü ifadelerle kınadığını açıklamıştı. Açıklamada, İsrail'in tüm uluslararası yasa ve normların açık bir ihlali olan "vahşi saldırısının" tamamen reddedildiği belirtilmişti.
Anglikan Kilisesi Lideri ve İngiltere Kilisesi Ruhani Lideri, Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, İsrail'in vurduğu Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinin Anglikan Kilisesi tarafından yönetildiğini hatırlatarak, "Bu masum canların şok edici ve feci bir kaybıdır. Bu yıkıcı savaşta sivillerin korunması yönündeki çağrılarımı yineliyorum." ifadelerini kullanmıştı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.