DEM'li vekil köpek ısırmaları ve sokak hayvanlarını meclise taşıdı
DEM'li vekil köpek ısırmaları ve sokak hayvanlarını meclise taşıdı
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan şehrimizde son günlerde gündemi meşkül eden konuların başında gelen köpek ısırmaları ve sokak hayvanlarının toplatılması ile ilgili soru önergesini TBMM sundu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplamasını istedi.
"Şanlıurfa’da son günlerde meydana gelen “köpek ısırmaları” ve “sokak hayvanlarının toplatılması” konuları basın ve kamuoyunda geniş etki uyandırmış, konuyla ilgili çeşitli iddialar ortaya atılmıştır. Yaşanan köpek ısırması vakalarının ardından, sosyal medyaya ve basına sokak hayvanlarının yetkili olup olmadığı bilinmeyen kişiler tarafından yakalandığı, etkisiz hale getirildiği ve toplandığına yönelik görüntüler yansımıştır. Yurttaşların bir kısmı kuduz vakaları, sahipsiz sokak hayvanlarının ısırdığı insanlar üzerinden sokak hayvanlarına yönelik nefret ve uyutulmalarına yönelik söylemlerde bulunmakta; bir kısmı da sokak hayvanlarının belediyeler tarafından topluca katledildiği ve yurttaşların sokak hayvanlarına eziyet ettiği yönünde şikayetleri dile getirmektedir.
Şanlıurfa Valiliği 09.06.2024 tarihinde: “30.05.2024 tarihinde Eyyübiye ilçesi Payamlı Mahallesi’nde, 03.06.2024 tarihinde de Eyyübiye ilçesi Batıkent Mahallesi’nde sonradan kuduz olduğu tespit edilen sahipsiz köpekler tarafından 4 vatandaşımızın ısırıldığı anlaşılmıştır. Yapılan incelemede, her iki vakada da sahipsiz sokak köpeklerinin kontrol altına alınarak tecrit edildiği, vatandaşlarımızın ise hiçbir gecikmeye meydan verilmeden tedavilerine başlandığı ve aşılarının yapıldığı tespit edilmiştir. Meydana gelen her iki olaydan sonra Büyükşehir Belediyesi, Eyyübiye Belediyesi, İl Tarım Orman Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün ilgili birimleri tarafından gerekli çalışmaların yapıldığı belirlenmiştir.” şeklinde açıklama yapmıştır.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve ilgili müdürlükleri, İl Tarım Orman Müdürlüğü ve Bakanlık ise hayvanların toplatılması ve akıbeti hakkında herhangi bir resmî açıklama yapmamıştır. Hayvan hakları koruma dernekleri, Şanlıurfa ve çeşitli illerde açıklamalar yapmış ancak net, açık ve sürece dair somut bilgilere ulaşılmamıştır.
Kuduz vakalarının Şanlıurfa ve Türkiye genelinde giderek artmasına dair endişelerin giderilmesi, kuduz olan veya kuduz vakası tespit edilen bölgelerde yaşayan sokak hayvanlarının sağlığı ve güvenliğinin 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele Yönetmeliği kapsamındaki prosedürlere göre sağlanması gerekmektedir. Bakanlığınız ilgili mevzuatın uygulanmasından ve Şanlıurfa ilinde gerçekleşen olaylara dair iddiaları yanıtlanmasından sorumludur.
Bu bağlamda;
1- Şanlıurfa İlinde son 6 ayda kaç kişi köpek ısırması ve kuduz şüphesiyle başvuruda bulunmuş, bu vakaların ardından Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve İl Tarım Orman Müdürlüğü tarafından hangi tedbirler alınmıştır?
2- Her yıl giderek artan kuduz şüphesi ve vakalarının nedeni nedir, Bakanlığınız bu konuda hangi çalışmaları yapmış, önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınmasıyla ilgili Belediyelere talimat ve denetim sorumluluğunu ne ölçüde yerine getirmiştir?
3- Şanlıurfa ilinde Belediye ve Bakanlığınıza bağlı kaç hayvan barınağı bulunmaktadır? Bu barınakların kapasitesi ne kadardır, hangi hizmetler verilmektedir?
4- Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde kaç veteriner hekim istihdam edilmektedir? Sokak hayvanlarının iyi koşullarda korunması ve yaşatılması için Bakanlığınızın ayırdığı bütçe ne kadardır?
5- Şanlıurfa ilinde kaç sokak hayvanı bulunmaktadır, sokak hayvanlarının kimliklendirme, aşılama ve kısırlaştırma çalışmaları tamamlanmış mıdır? Mevzuata uygun şekilde Belediye ve ilgili kamu kuruluşları tarafından aşılama ve kısırlaştırmalarının tamamlanmamasının nedeni nedir?
6- Son 1 haftadır Şanlıurfa ilinde kaç kişi köpekler tarafından ısırılmış, kuduz teşhisi konulan köpeklerin akıbeti ne olmuştur?
7- Eyyübiye ilçesinde iki mahallede yaşanan kuduz vakalarının ardından kırk kilometrelik alanda Yönetmelik’e uygun tedbirler alınmış mıdır, hangi tedbirler alınmıştır?
8- Eyyübiye ilçesinde toplatılan sokak hayvanları nereye götürülmüştür, akıbetleri nedir, Şanlıurfa ilinde toplam kaç hayvan toplatılmıştır? Toplanan hayvanlar şu anda nerede ve hangi koşullarda tutulmaktadır?
9- Şanlıurfa ilinde kuduz şüphesi taşıyan hayvanlarla aynı bölgede yaşamayan ve temas etmeyen sokak hayvanlarının toplatıldığı ve olumsuz koşullarda tutuldukları iddiaları doğru mudur, bu konuda Bakanlığınız veya İl Tarım Orman Müdürlüğünüzün herhangi bir talimatı var mıdır?
10- Şanlıurfa’da sokak hayvanlarının Kanun ve Yönetmelik’e aykırı şekilde yetkili olmayan kişiler tarafından toplandığı, öldürüldüğü, uyutulduğu ve eziyet edildiğine dair iddialar doğru mudur? Bu konuda Bakanlığınız tarafından ilgi kişi ve kurumlar hakkında denetleme ve takip yapılmakta mıdır, herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.