Siverek’in Hafızası Ramazan Özgültekin Vefat Etti
Siverek’in Hafızası Ramazan Özgültekin Vefat Etti
Siverek’in tarihine, kültürüne ve belleğine adanmış bir ömür, 22 Mart 2025 tarihinde sona erdi. “Siverek Sevdalısı” olarak tanınan Ramazan Özgültekin, 1 Mart 1951’de Siverek’in Haliliye Mahallesi’nde doğdu ve 74 yıllık yaşamında memleketine eşsiz bir miras bırakarak aramızdan ayrıldı.
Ramazan Özgültekin, zorlu bir hayatın içinde milli ve manevi değerlere bağlılıkla şekillenen bir kişilikti. Siverek’in arşivi ve hafızası olma misyonunu üstlenmiş, bu yolda saf ve temiz duygularla çalışmıştı. Tek gayesi, hak yolunda yürümek, Peygamber sünnetine uygun bir hayat sürmek ve memleketi Siverek’in tarihini, kültürünü gelecek nesillere aktarmaktı.
Çok Yönlü Bir Sanatçı ve Araştırmacı
Gençlik yıllarında marangozluk yapan Özgültekin, el sanatlarında mahir bir ustaydı. Bağlama, cümbüş, kanun, ney, flüt ve def gibi birçok enstrümanı çalabilen sanatçı, bazılarını kendi elleriyle üretmişti. Aynı zamanda yetkin bir şairdi; çok sayıda şiir kaleme almış, bir kısmını bestelemişti. Siverek Halk Eğitim Merkezi’nde bağlama, cilt yapımı ve kaşe yapımı kursları vererek çevresine fayda sağlamıştı. Yıpranmış kitapları ustalıkla ciltler, boş vakitlerini ise dedikodu ve gıybetten uzak, verimli işlerle geçirirdi.
Siverek’in Tarihine Işık Tutan Çalışmalar
Ramazan Özgültekin, Siverek’in geçmişini araştırmaya ve belgelemeye ömrünü adamıştı. İlçenin ileri gelen bilginleriyle görüşmeler yapmış, Şanlıurfa ve Diyarbakır arşivlerinde incelemelerde bulunmuştu. 1940’larda Siverek’in il olduğu dönemde görev yapan 5 milletvekilinin isimlerini ve fotoğraflarını tespit etmiş, Ord. Prof. Abdulkadir Karahan gibi değerli isimlerin arşivlerinden faydalanmıştı. Siverek’in tarihini, sosyal yapısını, alimlerini, şairlerini, deyimlerini, folklorunu ve aşiretlerini kapsayan 13-14 kitap yazarak kültürel bir hazine bırakmıştı. Tüm bu çalışmaları, herhangi bir maddi destek almadan, emekli maaşı ve el sanatlarından elde ettiği gelirle gerçekleştirmişti.
25 Bin Kitaplık Kütüphane
Evinde ve kütüphanesinde 25 binden fazla kitap ve ansiklopedi biriktiren Özgültekin’in mekânı, öğrenciler ve araştırmacılar için bir sığınak olmuştu. Ortaokul ve üniversite öğrencileri ödevlerini, tezlerini bu nezih ortamda hazırlar; Siverek eşrafı da sık sık ziyaret ederek kütüphanesinden istifade ederdi. Kütüphanesi, otantik yapısı, tarihi eserleri, eski fotoğrafları ve el yapımı enstrümanlarıyla adeta bir “huzur hane”ydi.
Vefatı ve Geride Bıraktığı Miras
Yaklaşık 6-7 yıl önce açık kalp ameliyatı geçiren Özgültekin, son günlerinde rahatsızlanarak Şanlıurfa Tıp Fakültesi’ne kaldırılmıştı. Yoğun bakıma alınan ve anjiyo yapılan Özgültekin, 22 Mart 2025 saat 03:00’te hayata gözlerini yumdu. Vefatı, Siverek için büyük bir kayıp olarak nitelendirildi.
Yetkililere Çağrı
Ramazan Özgültekin’in amcaoğlu Midhat Özgültekin, Şanlıurfa Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, Siverek Kaymakamı ve Siverek Belediye Başkanı’na seslenerek, bu eşsiz arşivin “Ramazan Özgültekin Kütüphanesi” adıyla yaşatılmasını ve halkın istifadesine sunulmasını temenni etti. Özgültekin’in sade, dürüst ve mütevazı hayatı, Siverek kültürüne adanmışlığıyla anılmaya devam edecek.
Rabbim mekanını cennet eylesin, Peygamberimize komşu kılsın. İnşaallah.
27 Mart 2025
Midhat Özgültekin
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.