Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

METRO’YU DAHA ÇOK MU BEKLEYECEĞİZ!

Şanlıurfa için hayal mı! Şanlıurfa’nın metro için uygun koşullar var mı? Bazı sorular kendime soraraktan metro konusuna tarihi gezinerekten yazmak isterim. Metro sistemi bulunan ülkelerin dünya üzerindeki konumuna bakaraktan, Şanlıurfa’nın neden hala metro sistemini faaliyette koyamadıklarını irdelemek isterim. Tarih itibariyle dünya üzerindeki metrolara “Yeraltı Treni” göz atalım. Öncelikle Metro sistemi bir trenle hızlı ulaşım sistemidir. Şanlıurfa’mıza acilen gerek bir sistem olması nedeniyle bu konuyu ele almak istedim. Dünya da ilk metro İngiltere’nin Başkenti Londra'da 1863'te Faaliyete girmiştir. Takriben 12 yıl sonra Ülkemizde 1875 Yıllında İstanbul Karaköy-Beyoğlu metrosu Faaliyette girdi. Yani..! Kısacası Ülkemizde Faaliyette çok çabuk girmesine 21. yüz yılda halen Şanlıurfa’mızda bir kazma vurulmamıştır. Bugün itibariyle dünya'da 140 civarında metro sistemi bulunmaktadır. Bulunmaların yanında uzunluklar tartışılmaya başlandı. Şuanda Dünyanın en uzunu metrosu Çin’in Şanghay metrosudur. Tarihten kısa bilginin yanında Ülkemizin çeşitli illerine bakalım? Yakın İl’lerimizden hata ve hata komşu sayılacak İl’lerden Adana metrosu 1996 yıllında yapımına başlanmış 2009 Nisan’ında faaliyette girmiştir. Metronun uzunluğu 13,5 km. olup 13 istasyondan oluşmaktadır. Yani her km. bir istasyon düşmektedir.   Ülkemin Başkenti Ankara metrosu 30 Ağustos 1996 ‘da yani Zafer Bayramında Ankaralılara ikinci zaferi yaşatarak faaliyette girmiştir.                                                                        Bir dönem Osmanlıya pay tahtlık yapmış Yeşillikler içindeki Bursa Ray yani hafif raylı sistem 1998 yıllında faaliyette başlamıştır. Bu gün itibariyle daha da geliştirilerek kullanım alanı genişletilmiştir.      İzmir metrosu ülkemin üçüncü büyük şehri olarak bu hizmetlerden mahrum bekleyemezdi. 2000 Yıllında ilk etap metro faaliyetleri hizmete girerek çalışmalar günümüze gelindiğinde hizmet alanı büyük aşama kaydedilerek genişledi.  Şimdi gelelim ülkemizin metropol şehirlerinden İstanbul Metrolarına çoğul kullanıyorum. Çünkü! Tarihte bile Metro konusunda ilk ikide yer alan bir şehirden bahsetmekteyim. İstanbul şuan itibariyle Hava Limaları, Boğaz Köprüleri ile Deniz altından Metroları ve Tüp geçitleri ile Dünyada yerini alan bir ilimizidir. Komşu İlimiz Gaziantep yıllardır Hafif Metro sistemine geçmiştir. Tarihte bir gezinti yaptık. İnsanlık Tarihinin başlangıç şehri olarak kabul ediyoruz. Tarihimizle övünürüz. Ama..! Günümüzde her nedenle tarihleri ecdadımız gibi biz yazamıyoruz? Metroyu bekleyenlerdenim…  
Ekleme Tarihi: 06 Haziran 2017 - Salı

METRO’YU DAHA ÇOK MU BEKLEYECEĞİZ!

Şanlıurfa için hayal mı!

Şanlıurfa’nın metro için uygun koşullar var mı?

Bazı sorular kendime soraraktan metro konusuna tarihi gezinerekten yazmak isterim.

Metro sistemi bulunan ülkelerin dünya üzerindeki konumuna bakaraktan, Şanlıurfa’nın neden hala metro sistemini faaliyette koyamadıklarını irdelemek isterim.

Tarih itibariyle dünya üzerindeki metrolara “Yeraltı Treni” göz atalım.

Öncelikle Metro sistemi bir trenle hızlı ulaşım sistemidir.

Şanlıurfa’mıza acilen gerek bir sistem olması nedeniyle bu konuyu ele almak istedim.

Dünya da ilk metro İngiltere’nin Başkenti Londra'da 1863'te Faaliyete girmiştir. Takriben 12 yıl sonra Ülkemizde 1875 Yıllında İstanbul Karaköy-Beyoğlu metrosu Faaliyette girdi.

Yani..!

Kısacası Ülkemizde Faaliyette çok çabuk girmesine 21. yüz yılda halen Şanlıurfa’mızda bir kazma vurulmamıştır. Bugün itibariyle dünya'da 140 civarında metro sistemi bulunmaktadır. Bulunmaların yanında uzunluklar tartışılmaya başlandı. Şuanda Dünyanın en uzunu metrosu Çin’in Şanghay metrosudur.

Tarihten kısa bilginin yanında Ülkemizin çeşitli illerine bakalım?

Yakın İl’lerimizden hata ve hata komşu sayılacak İl’lerden Adana metrosu 1996 yıllında yapımına başlanmış 2009 Nisan’ında faaliyette girmiştir. Metronun uzunluğu 13,5 km. olup 13 istasyondan oluşmaktadır. Yani her km. bir istasyon düşmektedir.  

Ülkemin Başkenti Ankara metrosu 30 Ağustos 1996 ‘da yani Zafer Bayramında Ankaralılara ikinci zaferi yaşatarak faaliyette girmiştir.                                                                        Bir dönem Osmanlıya pay tahtlık yapmış Yeşillikler içindeki Bursa Ray yani hafif raylı sistem 1998 yıllında faaliyette başlamıştır. Bu gün itibariyle daha da geliştirilerek kullanım alanı genişletilmiştir.     

İzmir metrosu ülkemin üçüncü büyük şehri olarak bu hizmetlerden mahrum bekleyemezdi. 2000 Yıllında ilk etap metro faaliyetleri hizmete girerek çalışmalar günümüze gelindiğinde hizmet alanı büyük aşama kaydedilerek genişledi. 

Şimdi gelelim ülkemizin metropol şehirlerinden İstanbul Metrolarına çoğul kullanıyorum.

Çünkü!

Tarihte bile Metro konusunda ilk ikide yer alan bir şehirden bahsetmekteyim. İstanbul şuan itibariyle Hava Limaları, Boğaz Köprüleri ile Deniz altından Metroları ve Tüp geçitleri ile Dünyada yerini alan bir ilimizidir.

Komşu İlimiz Gaziantep yıllardır Hafif Metro sistemine geçmiştir. Tarihte bir gezinti yaptık. İnsanlık Tarihinin başlangıç şehri olarak kabul ediyoruz. Tarihimizle övünürüz.

Ama..!

Günümüzde her nedenle tarihleri ecdadımız gibi biz yazamıyoruz?

Metroyu bekleyenlerdenim…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.