Siverek ilçesi Kürtçenin bir değişik lehçesi denilse de tamamen farklı dil olan Zazaca konuşulmaktadır. Ekonomisi genel anlamda hayvancılık ve tarıma dayalı olsa da iş alanında büyük yatırım ve yatırımcıları olan ilçemizdir. Bu ilçede geçmişten günümüze kadar birçok ünlü bağrında yetiştirmiştir. Bunların içinde işte ozan Ahmet Arif, Yılmaz Güney ve daha isimlerini sayamadığımız birçok iş adamı yatırımcı sanayici yetiştirmiştir.
Viranşehir Kürtçe ve Karacadağ kültürü ile tamamen bir dağ bölgesi olmasından. Doğal yaşantısı içinde en büyük gelir kaynakları hayvancılık olan yaşamlarına birde özelikle tarım alanında çeltik pirinç üretimi ile büyük bir pazara sahiptir. Kültürel yaşam yazları yayla kışları kayak merkezi durumunda bir yaşam merkezi olan bölgemizdir.
Ceylanpınar tamamen bir mozaik orada göçmenlerin merkezi ve görev gereği bölgeye gelen şahıslar ile büyük bir mozaik oluşmaktadır. Göçmenlerin Pakistan uyruklu lisanlar, diller kullanılmaktadır. Çöl vadisi içersinde yer alan ve orada devletin çiftliği ile gelişme gösteren tamamen sınır ilçesi olmasıyla kendi yaşam mozaiği içinde bir ilçemiz.
Akçakale ile Harran tarımın ana merkezi olan ilçelerimizin en başında gelendir. Arap dili ile giyimleri ile yaşam kültürleriyle kendi dünyalarında yaşayan vatandaşlarımızın ülkemize en güzel modern yaşamlarıyla en güzel uyum sağlayan toplum olarak yaşamaktadırlar.
Suruç Birecik kendilerine hep farklı çizgiler ve kendilerini en başarılı bir şekilde özelikle Suruç Kürtçe dillini asla değiştirmeden. Ana dilleri olarak hep gördüklerinden halkın Kürtçe lisan değil dilimiz denmekten asla bön vermedikleri hep bilinmektedir. Geçmişten günümüze tarım alanında da büyük başarılar yapan çalışkan bir millet olarak ilimizin sulu tarıma geçiş sürecinde birçok ürünü alanında olduğu gibi ilk pamuk üretimini kendileri yapmıştır. Kimyon zeytin yetiştiricilini büyük ölçüde kendilerinin girişimiyle büyük değişik tarım ürünlerini bölgemize katkılar sağlayarak yetiştiriciliğinde önderlik yapmayı hep sağlamışlardır.
Halfeti tamamen farklı bir çizgi ile varlıklarını belirginlikle fark yaptılar. İllimizin en çok okumuşluk eğitimli, kültürel gelişime sahip ilçemizdir. Bu ilçemizin yapılan barajla eski ilçe merkezin su altında kalmasıyla yeni yerleşim yeriyle oluşan şehircilik ve eski yerleşkenin sular altında kalmasıyla adeta bir turistik alana sahip ilçe olmasıyla yeniden kendini ülke gündemine taşımıştır.
Bozova başı başına bir üretim gelişim merkezi olarak ülkemizin en büyük elektrik merkezi ve ülkenin en büyük barajına ev sahipliği yapmaktadır. Bu alanda ki başarılı değil adeta bununla isminin öne çıkması önemsemeyen ilçemiz tarımda ve yöremizin en büyük tarımda gelir kaynağı olan fıstık bahçeleri ile ülkenin en büyük fıstık üretim merkezi alanı olarak büyük başarıları elde etmiştir.
Hilvan ilçemizin tarımcılık yanı sıra yöresel ürünlerin üretimine ve tarıma dayalı bir ilçemizdir. İlçenin birçok genci il dışında işçi statüsünde işe başlayıp işveren olmuşlardır.
Böylesi mozaik bir şehrin merkezi ne durumda denilire asırlar önceden bile dünyanın ilk şehirlerinden olan ilimizin içinde birçok din ve görüş mozaiği içinde komşuluklar dostluklar olmuştur. İşte bunların bazıları işte İsrail halkını oluşturdu. Dışarı giden birçoğu ermeni asıllı olan hemşeriler hatta Irak’ta bulunan yezidi halkından olan topluluğun bir kısmı ilimizin Viranşehir ilçesi ikamet etmeleri halen orada yaşamlarını sürdürmektedirler.
İşte böylesi bir şehrin içinden yaşamak be hiçbir şekilde asla vatanına milletine ihanet etmeyen ilimizin halkı ülkesine vatanına daima katkı sağlamak için elinden geleni yapmışlardır. İşte size biz böyle bir topumuz dercesine ilin merkezi yerlerinden tüm mozaiğin birleştiği yerlerden bazıları işte size çarşı pazarda bunun en güzel örnekleridir. Halk bir arada beraber kardeşçe yaşamaktadır.