Şanlıurfa ili belediyesi başta olmak üzere birde gelecek vaat eden bir pazarın içler acısını gidip yerinde görünce vah vah demekten kendimi alamadım.
İlimin gelecekte orta doğu illerine hatta gelecekte orta doğru ülkelerine bile meyve sebze ihraç etmek amaçlı kurulan bir pazardan bahsediyorum.
Geçen gün bir gittim ah bu ne böyle mi bu insanlar gelecek vaat ediliyor.
Kusura bakmasınlar bu gördüğüm Pazar başta olmak üzere orada ki esnafların değil dışarıya bir ihraç komşu illere bir şey pazarlayamayacaklar. Belediyecilik dersen eskide oran olarak orada belediyecilik tam manasıyla zaten bitmiştir.
Bakın işte örnekler ile tespittir.
Şuan ilimizde özelikle biber kurutma sezonu olmasından hal pazarına girmeden birçok mahalle ve merkezlerde açılan işletmelere köylüden direk o merkezlere gidilmektedir.
İlimizin beli bölgelerinde şimdi kurulan mini hallerin durumu ayrıca ortadadır.
Bu kurulan mini hallerin köylü kardeşlerimizin ürünlerini bu hal denilen komplekse getirmemelerin başlıca nedenlerinden biri orada esnaf olan şahsiyetlerin esnaflıktan ziyade ürünleri ve ticaretten yoksun bilgilere sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Köylü ziraatçı kardeşlerimizin bilgilisi ürünlerini tarlada dışardan gelen tüccar olan şahsiyetlere tarlada satıp işin içinden çıkmaktadırlar.
Bakın yarın nar sezonu başlayacak şimdiden dışardan gelen birçok tüccar kardeşlerimiz bu ürünleri kökten almış ve pazarlarını hazırlayıp ürünlerini satmışlardır.
İlimde ki özelikle sebze ve meyve işleri yapan insanların böylesi işlerde böylesi bilgisiz ve işlevsiz oluşlarından dolayı gelişim göstermeden ziyade tarımcımızı çiftçimizi yaptıkları işlerden bıktırmaktadırlar.
Şimdi gelin bir toplantı yapalım özelikle meyve ve sebze üreticilerini bir araya toplayalım bu konu üzerinde konuşalım hepsinin tek şikâyeti ortaya çıkacaktır.
İlimizin özellikle sebze halindeki esnafların esnaf olmayışlarından hepsi dert yanacaktır.
Dış illerde ki bu işleri yapan tüccar kardeşlerimiz ise tam aksine bu tarım çiftçilerine yön verip kazandırmaları için ellerinden gelen sunumları yapmakla kalmayıp maddi manevi destekleri sağlayıp o insanların ürün yetiştirmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar.
İşte böyle olması gereken bir pazarın ilimde geçmişten günümüze düştüğü bir durum bakıldığında orada büyük bir rant ve orada bulunan esnafların tarım çiftçisi olan kardeşlerimizin kendilerine adeta mahkum gibi görerek ürünlerini ellerinden almıyorlar tam aksine gönder satılırsa satarım satılmasa atarım o senden gider diye bir düşünce edası olmasıyla gidin bakın her gün akşam zamanı tonlarca ürünlerin çöp olduğu görülmektedir.
Lütfen başta belediye olmak üzere birde orada bulunan derneğin bu konu üzerinde görevlerini yapmalarını gerekirse aylık haftalık toplantılar ile bu konu üzerinden durulup o pazarın adına layık bir işletme pazarına dönüşmesini sağlanmasını sağlamalılar.