NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

BU ÜLKE NE ÇEKTİYSE ZÜBÜK SIYASETÇİLERDEN ÇEKMİŞTİR

 Zübük ünlü Türk romancı Aziz Nesin'nin 1961 yılında yazdığı, Almanca ve Arapça dahil çeşitli dillere çevrilmiş bir romanın adıdır. Zübük Suriye'de 20 bölümluk bir tv dizi film olarak ta çekilmiş, gösterime girmiştir. Zübük kelime anlamı: yalancı, dolandırıcı sinsi kişilere verilen bir isimdir. Zübük ayrıca, 1962 yılında Aziz Nesin tarafından siyasi bir mizah dergisi olarak çıkarilmıştır. Zübük romanın konusu: Türkiyenin doğusunda bir ilçede çevrenin saflığından yararlanarak önce belediye başkanı seçilen, sonra milletvekilli olan, kurnaz ve açıkgöz zübükzade Ibrahim adlı bir kişinin yaşamı anlatılır. Roman siyasi bir yozlaşmanın, halk nezdinde neden sonuç ilişkisinde böylesi bir ortamın siyasi analizi ve eleştirisi çok ustaca yapılır. Osmanlı devleti tek adam padişahlik yönetimdir. Halk bir teba, mal, mülk son tahlilde padişahındır. Bu otoriter yönetimde, ancak, meddahlar, yağcılar, padişahım çok yaşa diyen yalakalar yönetimde bir yere gelir, mal mülk sahibi olurdu. Osmanlı devletinin yıkılıp yerine Türkiye cumhuriyeti devleti kurulunca bir anayasa yapıldı. Yasalar oluştu. Otoriter Padişah diktası yerine, vatandaşlara nispeten bazı haklar tanındı. Demokrasi yoktu, ama cumhuriyet vardı. İlk Cumhuriyet yönetiminde yağcılık, yalakalık sökmüyordu. Halkı aldatan Zübük siyasetçi tipi yoktu. Atatürk ve Inönü dönemi sona erdikten sonra Türkiye'de 1950'de çok partili seçimler yapıldı. Demokrat Parti büyük bir çoğunlukla iktidara gelir. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes yonetiminde parlamenter, göreceli bir demokrasi yönetimine geçti. Artık bundan sonra anadolunun hemen her yerinde zübük siyasetçi tipleri arzı endam ederek ortaya çıktılar. Yağcılık, yalakalık eskisi gibi ve günümüze kadar,  son hızla devam etmeye basladi. Devlet kademesinde, parti ve sendika, dernek gibi siyasi, sosyal kurumlarda sorumlu bir mevkiye gelmek için, istisna hariç, dürüstlükten ziyade, kişisel anlamda  başarılı bir oyuncu olmak gerekiyor. Siyasetçiler, ayrıca bir anlamda halk dalkavukluğu yapmaya başladılar.  Ülkede siyaset halkın oylarını almak ve iktidarda kalmak veya iktidara gelmek için, iki türlü işliyordu. Birincisi halk davuklugu yapılıyor. Ikincisi saf, temiz anadolu halkının oylarını almak bir anlamda çalmak için zübük siyasetçiler çeşitli kilıklara girerek oy topluyorlardı. Bu tarz siyaset genelleme yapmadan, dersem, 2024 tarihi olarak 74 yıldır hala devam ediyor. Daha ne zamana kadar devam edecek,  ne zaman sona erecektir belli değil. Mevcut siyasi partiler, şahıslar bazında  çoğunluk olarak maalesef aynı durumdadır. Bundan dolayı, hiç bir kimse ünvanı ne olursa olsun, eski bir tabirle sütten çıkmış ak kaşık değildir.  Halkın zübük tipi siyasetçilerin kişisel, kirli oyunlarından korunması için bilinçlenmesi gerekir. Bilinç ancak okumakla, araştırmakla, sorgulamakla gerçekleşir.  Böyle olursa demokratik siyasetin koşulları oluşur, demokratik devletlerin seviyesine gelinir, aldatma ve aldanma asgari düzeye iner.
Ekleme Tarihi: 04 Temmuz 2024 - Perşembe

BU ÜLKE NE ÇEKTİYSE ZÜBÜK SIYASETÇİLERDEN ÇEKMİŞTİR

 Zübük ünlü Türk romancı Aziz Nesin'nin 1961 yılında yazdığı, Almanca ve Arapça dahil çeşitli dillere çevrilmiş bir romanın adıdır. Zübük Suriye'de 20 bölümluk bir tv dizi film olarak ta çekilmiş, gösterime girmiştir. Zübük kelime anlamı: yalancı, dolandırıcı sinsi kişilere verilen bir isimdir. Zübük ayrıca, 1962 yılında Aziz Nesin tarafından siyasi bir mizah dergisi olarak çıkarilmıştır.
Zübük romanın konusu: Türkiyenin doğusunda bir ilçede çevrenin saflığından yararlanarak önce belediye başkanı seçilen, sonra milletvekilli olan, kurnaz ve açıkgöz zübükzade Ibrahim adlı bir kişinin yaşamı anlatılır. Roman siyasi bir yozlaşmanın, halk nezdinde neden sonuç ilişkisinde böylesi bir ortamın siyasi analizi ve eleştirisi çok ustaca yapılır. Osmanlı devleti tek adam padişahlik yönetimdir. Halk bir teba, mal, mülk son tahlilde padişahındır. Bu otoriter yönetimde, ancak, meddahlar, yağcılar, padişahım çok yaşa diyen yalakalar yönetimde bir yere gelir, mal mülk sahibi olurdu. Osmanlı devletinin yıkılıp yerine Türkiye cumhuriyeti devleti kurulunca bir anayasa yapıldı. Yasalar oluştu. Otoriter Padişah diktası yerine, vatandaşlara nispeten bazı haklar tanındı. Demokrasi yoktu, ama cumhuriyet vardı. İlk Cumhuriyet yönetiminde yağcılık, yalakalık sökmüyordu. Halkı aldatan Zübük siyasetçi tipi yoktu. Atatürk ve Inönü dönemi sona erdikten sonra Türkiye'de 1950'de çok partili seçimler yapıldı. Demokrat Parti büyük bir çoğunlukla iktidara gelir. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes yonetiminde parlamenter, göreceli bir demokrasi yönetimine geçti. Artık bundan sonra anadolunun hemen her yerinde zübük siyasetçi tipleri arzı endam ederek ortaya çıktılar. Yağcılık, yalakalık eskisi gibi ve günümüze kadar,  son hızla devam etmeye basladi.
Devlet kademesinde, parti ve sendika, dernek gibi siyasi, sosyal kurumlarda sorumlu bir mevkiye gelmek için, istisna hariç, dürüstlükten ziyade, kişisel anlamda  başarılı bir oyuncu olmak gerekiyor. Siyasetçiler, ayrıca bir anlamda halk dalkavukluğu yapmaya başladılar. 
Ülkede siyaset halkın oylarını almak ve iktidarda kalmak veya iktidara gelmek için, iki türlü işliyordu. Birincisi halk davuklugu yapılıyor. Ikincisi saf, temiz anadolu halkının oylarını almak bir anlamda çalmak için zübük siyasetçiler çeşitli kilıklara girerek oy topluyorlardı. Bu tarz siyaset genelleme yapmadan, dersem, 2024 tarihi olarak 74 yıldır hala devam ediyor. Daha ne zamana kadar devam edecek,  ne zaman sona erecektir belli değil. Mevcut siyasi partiler, şahıslar bazında  çoğunluk olarak maalesef aynı durumdadır. Bundan dolayı, hiç bir kimse ünvanı ne olursa olsun, eski bir tabirle sütten çıkmış ak kaşık değildir. 
Halkın zübük tipi siyasetçilerin kişisel, kirli oyunlarından korunması için bilinçlenmesi gerekir. Bilinç ancak okumakla, araştırmakla, sorgulamakla gerçekleşir.  Böyle olursa demokratik siyasetin koşulları oluşur, demokratik devletlerin seviyesine gelinir, aldatma ve aldanma asgari düzeye iner.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.