Sağlık sorunlarını zaman zaman gündem getirmeye çalışıyoruz. Amacımız insanlarımızın sağlık alanından sorunsuz yararlanmasıdır, bu kulvar da neden Antep, Diyarbakır ile yarışmayalım... Nüfus olarak onlardan çoğuz.
Doğurganlık olarak ta Türkiye’de 1. Sıradayız. Böyle bir kentte bebek ölümlerinin minimize edilmesi lazım..
Bu kez soru sorma kısmını biraz geniş tutarak sorunları Sayın Valiye,
Vekillere, muhalefete, STK'lara ve Sağlık Müdürlüğüne sormak istiyorum...
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünün web sayfasında ve kamuoyuna yaptığınız duyurunun yayınlanmasından sonra aklımıza gelen sorular.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü 80 atıl durumdaki yatak aktif edildi il dışına yeni doğan sevkleri azaltılacaktır demiş, bu oldu mu,(rakamları biliyorum)
1. Mehmet Akif ek bina ne zamandan beri ek bina olarak hizmet veriyor?
2. Ek binadaki yeni doğan kuvözleri Sağlık Bakanlığı tarafından ne zamandır 80 kuvöz olarak tescillidir?
3. Şimdiye kadar atıl durumda olduğu Sağlık Müdürlüğünce belirtilen 80 kuvöz için kaç hemşire ve kaç çocuk hastalıkları uzmanı atıl durumdaki serviste nöbet tuttu. Kaç kişi çalıştırıldı atıl durumdaki kuvözlerden sorumlu kim, kimler çalışıyor, durum hiç raporlanmadı mı?
4. 80 yatak atıl durumda bekletilirken? 2016-2017-2018-2019 yıllarında kaç yenidoğan bebek Şanlıurfa da yer yokluğundan dolayı il dışına sevk edildi?
5. Kamu Hastanelerinde 80 atıl kuvözümüz varken kaç yenidoğan bebeği özel hastanelere sevk ettik ?
6. sevk edilen kaç bebeğimiz vefat etti?
7. Şanlıurfa 80 atıl kuvözümüz varken il dışına sevk ten dolayı 112 nin döner sermayesi ne kadar para kazandı? Kaç bebek için uçak ambulans, helikopter ambulans çağrıldı devlete maliyeti ne kadar?
8. Kamu hastanelerinde 80 kuvöz atıl durumda beklerken bir kuvöz de yatırılan bir bebeğin devlete maliyeti günlük olarak ne kadardır,sağlık müdürümüz kaç gündür görevde atıl durumda bekletmeden dolayı kamu zararı ne kadardır sevklerden dolayı özel hastanelere ne kadar ödeme yapıldı ?
9. Atıl diye belirttiğiniz 80 kuvöz için nöbet tutan doktor hemşire ve diğer çalışanlara ne kadar nöbet ücreti verdiniz?
10. Sağlık Bakanlığı koordinatörleri gelmeseydi; kamu Hastaneleri başkanı bunları hiç gezmedi mi, gördü mü? Bu güne kadar atıl durumda kalmasına neden olanlar ve kamu zararı varsa neden olanlarla ilgili işlem yaptınız mı? Bu saydıklarım sadece 80 kişilik çocuk yoğun Bakım ve kuvözle ile ilgili dahası çok var.
Müdür Emre Hoca bunlara cevabını bekli yorum ki, daha sonra diğer sağlık başlıklarına geçelim.
Bizden sorunları dile getirmek, sorumlulardan çözüm istemek.
Başkada bir niyetimiz yok.