Mehmet CANBEK
Köşe Yazarı
Mehmet CANBEK
 

FISTIĞA NEDEN TABAN FİYAT YOK

Fıstık Türkiye’nin birçok İl’inde yetişiyor. Yetiştirilmesi oldukça zor ve zahmetlidir. Çok iyi bakacağınız fıstık ağaçları ortalama 12 yaşından sonra ürün vermeye Başlar. Sürekli bakım ister Tabiki iyi ve sistemli bakım Fıstık ağaçları için şart Budaması, sulaması, sürümü, ilaçlanması, gübrelenmesi hepsi zamanında ve planlı yapılacak. Yıllık olarak ortalama bir tarlayı en az altı veya sekiz kez sürmek lazım. Fıstığın tadı çok güzel; lakin zahmeti, yetiştirilmesi çok büyük zahmettir. Türkiye genelinde TÜİK’in verilerine göre 80 Milyondan fazla (bana göre daha fazladır) fıstık ağacı var. Bunun yaklaşık 30 milyon ağacı Urfa’da Bulunuyor.  25 milyonu Gaziantep’te, 8 milyonu Siirt’te, 5 milyonu Adıyaman, 3 Milyonu Kiliste… …Ve Devamında Batman, Mardin, Mersin, Manisa, Diyarbakır, İzmir, Çanakkale’de hatırı sayılı fıstık ağaçları var. Fıstıklar çoğu yerde ürün veriyor.  TÜİK verilerini bakıldığında resmi rakamlar ortada… Yaklaşık 10 milyon insan direk geçimini buradan sağlıyor. Dolaylı olarak 15 milyon insan geçimini bu alanda sağlıyor. Fıstık Yurt içi, yurt dışı piyasası oldukça iyi… Fıstığın kaynağı, adı aslında Urfa fıstığı…  Siyasilerin, Şehir’e sahip çıkmayışından ve beceriksizliklerinden dolayı Patent hakkını Antep’e kaptırmışız. Buda siyasilerimizin, Bürokratlarımız ve STK’larımızın acizliğinden dolayı ortaya çıkan durumdur. Urfa fıstığı gerek bölge, gerekse Türkiye’nin iç piyasasında gerekli ilgiyi hiç göremedi. AKP iktidarı 20 yıl boyunca fıstığa taban fiyat bile vermedi. İktidara göre fıstık kayalıklarda, çölde yetişiyor, zahmeti, emeği yok! İç Piyasada ise Fıstık üreticisi sayılı tüccarların eline bırakıldı, Onlarda piyasayı istedikleri gibi dizayn etmeye çalışıyorlar. Siyasilerimiz, Bürokratlarımız ve Sivil toplum örgütlerimiz bu konuda sınıfta kaldı. Yaklaşık 15 milyon için iş ve aş kapısı olan fıstığa gerekli ilgi, fiyat, tanıtım hakkı gösterilmedi. Bu konuda çok yazılar yazıldı, çizildi; hepsi nafile… Başta Tarım Bakanlığı olmak üzere, kimse fıstık üreticinin sesini duymadı, duymak istemdi. Bölgemizin en çok, en güzel nimetine sahip çıkamıyoruz… Onun için Gaziantep’e hep  vagon almak durumunda kalıyoruz!. Vekiller, yağdanlık, birilerine yaranmak için konuşuyorlar. En son bir Urfa Vekilimizin açıklaması yaptığı talihsiz açıklamaya bakın “Fındığa verilen taban fiyat Hayırlı olsun” diyor. İyide Fıstığın taban fiyatı için neden girişimde bulunmadınız, bulunmuyorsunuz? Fındığın üç katı fıstık var.  Fındık Sadece birkaç İL’de yetişiyor ve ciddi lobisi var. Fıstık ise birçok Bölgede ve ilde yetişiyor. Maalesef lobimiz yok Bizim vekiller bile fındık için lobilik yapıyorlar. Kendi anayurtlarında çıkan fıstıktan bıhaber gibi davranıyorlar!. İyi seyirler Urfam
Ekleme Tarihi: 12 Ağustos 2022 - Cuma

FISTIĞA NEDEN TABAN FİYAT YOK

Fıstık Türkiye’nin birçok İl’inde yetişiyor.
Yetiştirilmesi oldukça zor ve zahmetlidir. Çok iyi bakacağınız fıstık ağaçları ortalama 12 yaşından sonra ürün vermeye Başlar. Sürekli bakım ister
Tabiki iyi ve sistemli bakım Fıstık ağaçları için şart
Budaması, sulaması, sürümü, ilaçlanması, gübrelenmesi hepsi zamanında ve planlı yapılacak.
Yıllık olarak ortalama bir tarlayı en az altı veya sekiz kez sürmek lazım.
Fıstığın tadı çok güzel; lakin zahmeti, yetiştirilmesi çok büyük zahmettir.
Türkiye genelinde TÜİK’in verilerine göre 80 Milyondan fazla (bana göre daha fazladır) fıstık ağacı var. Bunun yaklaşık 30 milyon ağacı Urfa’da Bulunuyor. 
25 milyonu Gaziantep’te, 8 milyonu Siirt’te, 5 milyonu Adıyaman, 3 Milyonu Kiliste…
…Ve Devamında Batman, Mardin, Mersin, Manisa, Diyarbakır, İzmir, Çanakkale’de hatırı sayılı fıstık ağaçları var. Fıstıklar çoğu yerde ürün veriyor. 
TÜİK verilerini bakıldığında resmi rakamlar ortada…
Yaklaşık 10 milyon insan direk geçimini buradan sağlıyor. Dolaylı olarak 15 milyon insan geçimini bu alanda sağlıyor. Fıstık Yurt içi, yurt dışı piyasası oldukça iyi…
Fıstığın kaynağı, adı aslında Urfa fıstığı… 
Siyasilerin, Şehir’e sahip çıkmayışından ve beceriksizliklerinden dolayı Patent hakkını Antep’e kaptırmışız. Buda siyasilerimizin, Bürokratlarımız ve STK’larımızın acizliğinden dolayı ortaya çıkan durumdur.
Urfa fıstığı gerek bölge, gerekse Türkiye’nin iç piyasasında gerekli ilgiyi hiç göremedi.
AKP iktidarı 20 yıl boyunca fıstığa taban fiyat bile vermedi.
İktidara göre fıstık kayalıklarda, çölde yetişiyor, zahmeti, emeği yok!
İç Piyasada ise Fıstık üreticisi sayılı tüccarların eline bırakıldı, Onlarda piyasayı istedikleri gibi dizayn etmeye çalışıyorlar.
Siyasilerimiz, Bürokratlarımız ve Sivil toplum örgütlerimiz bu konuda sınıfta kaldı. Yaklaşık 15 milyon için iş ve aş kapısı olan fıstığa gerekli ilgi, fiyat, tanıtım hakkı gösterilmedi.
Bu konuda çok yazılar yazıldı, çizildi; hepsi nafile…
Başta Tarım Bakanlığı olmak üzere, kimse fıstık üreticinin sesini duymadı, duymak istemdi.
Bölgemizin en çok, en güzel nimetine sahip çıkamıyoruz…
Onun için Gaziantep’e hep  vagon almak durumunda kalıyoruz!.
Vekiller, yağdanlık, birilerine yaranmak için konuşuyorlar.
En son bir Urfa Vekilimizin açıklaması yaptığı talihsiz açıklamaya bakın “Fındığa verilen taban fiyat Hayırlı olsun” diyor.
İyide Fıstığın taban fiyatı için neden girişimde bulunmadınız, bulunmuyorsunuz?
Fındığın üç katı fıstık var. 
Fındık Sadece birkaç İL’de yetişiyor ve ciddi lobisi var. Fıstık ise birçok Bölgede ve ilde yetişiyor.
Maalesef lobimiz yok
Bizim vekiller bile fındık için lobilik yapıyorlar.
Kendi anayurtlarında çıkan fıstıktan bıhaber gibi davranıyorlar!.
İyi seyirler Urfam

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.