Geçmişte özellikle Siverek ilçemize toplu taşıma vardı.
Siverek belediyesinin sabah Şanlıurfa merkeze bir otobüs gidip öğleden sonra dönüşü sağlanıyordu.
Bunu zaman içinde değişen belediyelerin kaldırması özel şirketlerin çalışması tabi ki o servisleri yapan taşımacılık ilçenin tüm yükünü sırtında taşımakta idiler. Kimi tüccarların mallarını emanetlerini taşımacılıktan çok sipariş kurye gibi işleri de görmeleri sağlanmaktadır.
Tüm ilçeler için aynı durumlar geçerli oluşundan belediyelerin ilçe taşımacılığı süreklilik sağlayamaz olası durumun sadece ilçelere sayılı seferler ile hizmet verebilir.
İlimizin bazı ilçeleri 150 km kadar uzaklıkta bu uzaklıktaki ilçelerimize toplu taşıma fikri çok güzel ama özellikle belediyeme şuan için büyük külfetler yaratacağından özellikle bazı ilçelerimiz için bunu askıya almak zorunluluğumuz vardır.
Sadece turizm amaçlı olan ilçelerimizin örneğin Halfeti ilçemize yaz aylarında günlük beli saatlerde sefer koymamız çok mantıklı manidar olunur.
Harran ilçemiz için turizm amaçlı olarak buna da bunların turizm amaçlı olarak düşünerek belirli saatlerde gelen yabancı araçları olmayan vatandaşlarımızı ziyaret edilip o güzelim tarihi eser ve saklı cennet bahçelerini vadilerimizi görmesini sağlaya biliriz.
Bunların düşünmesi tabi ki güzel bir fikir ama zaten özel sektördeki kardeşlerimiz bu şekilde kendilerini ailelerinin geçimini idame etmeleri sağladıklarından dolayı buna belediyenin el atması çok etik olmasa da beli saatlerde buraya belediyenin el atması bir alternatif olarak onların daha düzenli güzel çalışma hizmetlerini bir nevi kamçılanmış olacaktır.
Özelikle bazı ilçelerimize toplu taşıma yapan özel sektördeki kardeşlerimiz müşteriyi hakir görüp hizmet araçları olduklarını unutup mecburiyet zorunlu gideceğiniz tek araç konumuna kendilerini görmeleri müşterileri yapacakları seyahat kendilerine nefret olacak bir zaman süresi gibi gelmektedir.
Özellikle bazı ilçelerin şehir içinde ilçede kalkış yerinden defalarca tur atması müşteri sayısı tamam olmadan kalkmaması kalkış yerinden merkezden çıkana kadar adeta yürüyerek gider gibi yol alması sonra belli noktalarda bekleyip müşteri bekleme durakları gibi durmaları yolcu olan müşterileri vatandaşları kendilerinden ve seyahat etmelerinden bezdirmektedirler.
Ülkemizin değil değişen dünya şeklinde bakıldığında ülkeler birçok ülkede artık raylı sistemlerin özelliklede ilimizin bazı ilçelerine dağlık alan olmasını bırakın tepecik bile yok dümdüz ova olmasıyla ülkemizin böylesi bölgelere özellikle iller arasına raylı sistemleri koyup geleceğe hazırlamamız gerekmektedir.
Raylı sistem gelişiminde dünyanın gelişen ülkelerin çok gerisinde olduğumuzdan gelecekte özellikle ilimizin komşu illere bağlantılarının raylı sisteme çok uygun bir konumda olmasıyla çok büyük bir masrafların gerekmediğini bunun hayata geçirilmesi devletime büyük külfetler yüklemeyeceği kesindir. Hatta gelecek zaman diliminde raylı sistem güzergahlarında elektrik üretim panelleri döşendiğinde kendi tükettiği akımın daha fazlasını üretecek bir sektöre dönüşecektir.
Bu hizmeti ortaya atan kardeşlerimizin fikirlerine saygı duyarız ama bu işlerin işletmelerin hizmetlerini kontroller altında ve hizmet bilinçlerini geliştirerek yapmalarını sağlamamız daha mantıklı olacaktır.
İlimizin gelişen yüzünü hızlı gelişmesini sağlamamız için öncelikle devletimize ağırlığımızı koyup. Diyarbakır ile Şanlıurfa merkeze, Mardin ili ile Şanlıurfa merkeze raylı sistemini en hızlı şekilde yapılmasını sağlamak amaçlı bir şekilde devletimize hükümetimize sunumlarımızı sunup. Bunun bir an önce yapılmasını sağlamak için ulaşım at yapı bakanlığına gereken teklif önerilerimizi sağlayım siyasetçilerimizi göreve çağıralım. Özellikle 14 milletvekili gönderdiğimiz meclise ne amaçla gönderdiğimizi bilelim.