Malum üzere Bayram akabinde idrak ettiğimiz bu hafta içerisinde M.E.B. okulları ve Yüksek Öğretim Kurumları yeni eğitim sezonuna başladı.
Hilafet makamının yanında bir imam olan Hz. Ali Efendimizin de "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" lafzında da buyurduğu gibi: Yüce dinimiz İslamda da ilmin, irfanın eğitim ve öğretimin yeri büyüktür. İlim sahibi olmak, âlim olmak ilim talebesi olmak, övülen takdir edilen bir vasıf olduğu gibi; ilim talebesi de fıkhı haklar olarak ayrıcalıklıdır.
İlim talebesine malı mülkü olmamak ihtiyaç sahibi olmak kaydıyla zekat ve sadakanın verilebileceği gibi; Osmanlı'da bir dönem II. Murat zamanında askerlikten de muaf tutulmuştur Medrese talebeleri ve Bayrami Dergahının müdavimleri.
Talebeye ayrıcalıkların nedeni: hem talebenin varlığını ikame kaygılarından ziyade kalarak dersine yoğunlaşması hedeflenmesidir. Hem de dinimizin ilme, ilim talebesine ve âlime verdiği kıymettendir.
Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerimde de ilim sahiplerinin hakkıyla iman edeceği vurgulanmıştır birçok yerde. Bu konudaki bir ayet-i kerimede şöyledir: "Fakat onlardan ilimde derinleşmiş olanlar ve mü'minler, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler"(Nisa/162)
Anasayfa
Yazarlar
Mehmet ER
Yazı Detayı
Bu yazı 766+ kez okundu.
İSLAMDA EĞİTİM
Malum üzere Bayram akabinde idrak ettiğimiz bu hafta içerisinde M.E.B. okulları ve Yüksek Öğretim Kurumları yeni eğitim sezonuna başladı.Hilafet makamının yanında bir imam olan Hz. Ali Efendimizin de "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" lafzında da buyurduğu gibi: Yüce dinimiz İslamda da ilmin, irfanın eğitim ve öğretimin yeri büyüktür. İlim sahibi olmak, âlim olmak ilim talebesi olmak, övülen takdir edilen bir vasıf olduğu gibi; ilim talebesi de fıkhı haklar olarak ayrıcalıklıdır.İlim talebesine malı mülkü olmamak ihtiyaç sahibi olmak kaydıyla zekat ve sadakanın verilebileceği gibi; Osmanlı'da bir dönem II. Murat zamanında askerlikten de muaf tutulmuştur Medrese talebeleri ve Bayrami Dergahının müdavimleri.Talebeye ayrıcalıkların nedeni: hem talebenin varlığını ikame kaygılarından ziyade kalarak dersine yoğunlaşması hedeflenmesidir. Hem de dinimizin ilme, ilim talebesine ve âlime verdiği kıymettendir. Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerimde de ilim sahiplerinin hakkıyla iman edeceği vurgulanmıştır birçok yerde. Bu konudaki bir ayet-i kerimede şöyledir: "Fakat onlardan ilimde derinleşmiş olanlar ve mü'minler, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler"(Nisa/162)
Ekleme
Tarihi: 02 Ekim 2015 - Cuma
İSLAMDA EĞİTİM
Yazıya ifade bırak !
Bu yazıya hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.