Her yıl Miladi takvime göre, bizlerin kutlama vakti değişse de belirli bir zaman verecek olursak Ramazan Bayramından 70 gün sonra idrak edilen Kurban Bayramı bu yıl da yaklaşıyor.
Kurban Bayramı bu ibadet için belirlenen hayvanlardan birini veya bir kaçını münferid olarak veya 7 kişiye kadar toplu olarak keserek yapılan bir ibadettir.
Kurban insanoğlunun Allah-ü Tealaya şükrünü gösteren bir ritüeldir. Hem mal ile hem de o işte ehil ise Kurbanın kesiminde ve dağıtımında emek sarf ederek ibadet eder her mümin. Eğer kendisi kesmeye ehil değilse bir kasaba veya kesmeye ehil birine vekalet verir.
Kurban kesilirken başta niyet edilir, ardından salavatlar getirilir, dualar okunur.
Kesilen hayvana güzel muamele edilmesi gerekir. Asrı- Saadette Efendimizin o dönemin binek hayvanı olan develere haklar verdiği unutulmamalıdır.
Bu ibadeti yapan her mümin de Resulullah Efendimizi emsal alarak Kurban kesilen hayvanın haklarına riayet etmelidir. Eğer toplu kesim yapılacaksa önceden kesilen hayvanın kesimi akabinde kesilecek olana izlettirilmemelidir. Keskin bir bıçak kullanılarak hayvanın boynuna kuvvetli bir darp ile acı çektirmeden bir defada canı alınmalıdır.
Kurban kesildikten sonra 3'e taksim edilir.
1. Parça; İhtiyaç sahiplerine dağıtılır.
2. Parça: Komşulara ve akrabalara dağıtılır
3. Parça: Ev halkına ayrılır
Kurban kesimi Hz. İbrahim'den bu yana gelen şekliyle Kurban kesip bu taksim ile dağıtarak gerçekleştirilmelidir. Yardımsever kurumlar oluşumlar olarak gelen dolandırıcılara aldanıp parayı onlara vererek kurbanı kesmeden bu ibadet yerine gelmez.
Aynı şekilde hayvanın kellesi, bağırsakları sakatatı vb. tüm organları da Kurbana dahildir. Bu 3 taksim içinde yer almalıdır.
Bunlara el koyan kasaba veya fırsatçılara verilmemelidir.
Yukarıda saydığımız maddeleri söylemekteki amacımız İslam'ın 5 şartından olan Kurban ibadetini detaylarıyla açıklamak ve halkımızın doğru ifasına vesile olmaktır.
Resulullah efendimiz de bir Hadis-i Şeriflerinde buyurmuşlardır ki: "Hayvanın iyi ve güzelini kurbanlık olarak seçin, çünkü o sırat köprüsünde size bineklik yapacaktır."
Anasayfa
Yazarlar
Mehmet ER
Yazı Detayı
Bu yazı 1830+ kez okundu.
KURBAN BAYRAMI
Her yıl Miladi takvime göre, bizlerin kutlama vakti değişse de belirli bir zaman verecek olursak Ramazan Bayramından 70 gün sonra idrak edilen Kurban Bayramı bu yıl da yaklaşıyor.Kurban Bayramı bu ibadet için belirlenen hayvanlardan birini veya bir kaçını münferid olarak veya 7 kişiye kadar toplu olarak keserek yapılan bir ibadettir. Kurban insanoğlunun Allah-ü Tealaya şükrünü gösteren bir ritüeldir. Hem mal ile hem de o işte ehil ise Kurbanın kesiminde ve dağıtımında emek sarf ederek ibadet eder her mümin. Eğer kendisi kesmeye ehil değilse bir kasaba veya kesmeye ehil birine vekalet verir. Kurban kesilirken başta niyet edilir, ardından salavatlar getirilir, dualar okunur.Kesilen hayvana güzel muamele edilmesi gerekir. Asrı- Saadette Efendimizin o dönemin binek hayvanı olan develere haklar verdiği unutulmamalıdır.Bu ibadeti yapan her mümin de Resulullah Efendimizi emsal alarak Kurban kesilen hayvanın haklarına riayet etmelidir. Eğer toplu kesim yapılacaksa önceden kesilen hayvanın kesimi akabinde kesilecek olana izlettirilmemelidir. Keskin bir bıçak kullanılarak hayvanın boynuna kuvvetli bir darp ile acı çektirmeden bir defada canı alınmalıdır.Kurban kesildikten sonra 3'e taksim edilir. 1. Parça; İhtiyaç sahiplerine dağıtılır. 2. Parça: Komşulara ve akrabalara dağıtılır3. Parça: Ev halkına ayrılırKurban kesimi Hz. İbrahim'den bu yana gelen şekliyle Kurban kesip bu taksim ile dağıtarak gerçekleştirilmelidir. Yardımsever kurumlar oluşumlar olarak gelen dolandırıcılara aldanıp parayı onlara vererek kurbanı kesmeden bu ibadet yerine gelmez.Aynı şekilde hayvanın kellesi, bağırsakları sakatatı vb. tüm organları da Kurbana dahildir. Bu 3 taksim içinde yer almalıdır. Bunlara el koyan kasaba veya fırsatçılara verilmemelidir. Yukarıda saydığımız maddeleri söylemekteki amacımız İslam'ın 5 şartından olan Kurban ibadetini detaylarıyla açıklamak ve halkımızın doğru ifasına vesile olmaktır.Resulullah efendimiz de bir Hadis-i Şeriflerinde buyurmuşlardır ki: "Hayvanın iyi ve güzelini kurbanlık olarak seçin, çünkü o sırat köprüsünde size bineklik yapacaktır."
Ekleme
Tarihi: 09 Eylül 2015 - Çarşamba
KURBAN BAYRAMI
Yazıya ifade bırak !
Bu yazıya hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.