M.Ö. önce 855 yılında Asur kralı III. salmanassar tarafından ele geçirdiği zaman şitamrat adını taşıyan ve sonrada Yunanlılar bunu değiştirerek Urima adını veren Halfeti günümüze kadar birçok
uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
Taşla işlemeli evleri,hijyenik havası ruhu dinlendiren bir tabiatı olan ve kenti yerli, yabancı turistleri kendine hayran bırakan Halfeti Urfa turizmin göz bebeğidir.
Fırat nehri'nin hezimetine uğramış Savaşan köyü,adeta Fırat nehri'nin ihtişamına karşı kurulmuş büyüleyici etkileyici bir köy olduğunu söyleyebilirim.Savaşan Köyü'nün oldukça otantik ve tarihe meydan okuyan bir havası var.Nehri'n dibinden başlayan art arda sıralamış taş işlemeli evleri, bazalt taşlarla döşemeli kaldırımları,dar Sokaklar ve duyguları büyüleyen bir mimarisi görülmeye değer.Ancak beni en çok etkileyen savaşan köyünün manzarası heybetli rum kaleye karşı tekne ile gelen ziyaretçileri izzet ile selamlayan ve gövdesini serin Fırat suyuna gömmüş ihtişamlı cami minaresi oldu.
Bu antik kent ne olaylar geçirdiğini taş işlemeli evlerin arasında esen rüzgar bana anlatırcasına esip durdu.Bu nasıl büyüleyici bir yer! Uzun zamandır beni böyle etkileyen bir yer olmamıştır.Duygularımı dalgalandıran ufkunu açan göğüs kafesimde yüreğimi şenlendiren böyle bir Antik kenti göremedim.Sessiz ve sakin dağların arasında uzun bir nehir sakince ilerleyen teknenin üst katında tenimde ruhum süzülerek ilerlerken teferruce anda eğlendim.
Kentin gerdanı olarak bilinen suyun üzerinden karşıya bağlanan asma köprü'nün
rengarenk ışıkları suya,ordanda etrafa yansıması adeta şehir ışıl ışıl parlamasına neden olmuştur. Bu nedenle Halfeti Belediye Başkanımız Sayın Şeref Albayrak'a teşekkürlerimi iletiyorum gerçekten Halfeti için güzel çalışmalar yapmaktadır.
Tabii ki halfeti'nin bütün güzelliklerini bir yazıya sığdırmak imkansızdır. Ya da bildiğimiz kadarıyla yazacağız.
Halfeti'nin güzelliklerden biri de halfeti'nin simgesi haline gelmiş Karagüldür.Karagül şiirlere ve dizilere de konu olmuştur.Sadece Halfeti topraklarından yetişen bir güldür.Başka bir yerde yetişmez. Karagül'den biraz bahsedecek olursak...
Karagül genellikle gonca halindeyken siyah renktedir açtıktan sonra rengi koyu kırmızı ya dönüşür.Ancak bölgede actıktan sonra da siyah rengini koruyan Karagül çeşidi oldukça bilinmektedir dedikten sonra bu cazibe kenti dolaşırken gözümüz keşke olmasaydı diye üzücü görüntülere çarpmıştır.İşlemeli taş evlerin üstünde biriketle örülmüş ve kaba dediğimiz sıva ile sıvalanmış evler tarihi evlerin görüntüsünü bozmaktadır.Ayrıca yoğun ilgi gören Halfeti kenti özellikle hafta sonları kalabalık nedeni ile park sorunu yaşamaktadır.
Tarihe konu olan Şanlıurfa ilimizin nadide ilçesi olan Halfeti yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline getirmesine,
Park sorununun çözülmesine ve turistlerin rahat bir şekilde gezip dolaşması için gerektiği alanların açılması ve düzenlenmesi halinde Halfeti'ye gelen turistlerin sayısını artacağına inanıyorum.
Bu bahsettiğim eksiklerin giderilerek
gelir kaynağımızın çevre düzenlemesinin yapılmasını güzel görüntülere büründürerek sahip çıkmalıyız.
Bu konuda Halfeti Belediye Başkanımız Sayın Şeref Albayrak bu eksikleri giderileceğini ve Halfetiyi Güneydoğu'nun turizmin başkenti yapacağına inanıyorum.