Büyük ve modern hastaneleri yapmayı biliyoruz ancak yönetmesini de bilmiyoruz. Hastanerimizi iyi yönetemediğimiz içinde sağlık hizmeti konusunda çok geride kalmışız. Doktor eksikliği, sık sık değişen başhekimler ve görevini ihlal eden disiplinsiz hastane personeli vs. Bu neticede sağlıkta nasıl başarılı olabiliriz ki. Şanlıurfa Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi büyük ve modern bir hastanedir. Ancak disiplin ve iyi yönetemediği için hastane personeli hasta ve hasta yakınlarına ilgisiz davranıp, nahoş olmayan muamelede bulunuyorlar.
Acil bölümüne gelen acil hastalara doktor eksikliği nedeniyle geç müdahale edilmektedir. Sedye, tekerlekli sandalye gereken hastalar kendi imkânlarıyla müdahale salonuna gidiyorlar. Acil kapısında hastaları karşılayan bir hastane personeli yoktur. Olanlarda hastalarla ilgilenmeyip yardımcı olmuyorlar. Hastalar Hak etmediği muamele ile karşı karşıya kalıyor. Doktorlar, sağlık ekipleri, özel güvenlik karşılarında hayvan varmış gibi konuşuyorlar. Nezaketten ve hoş görüden çok uzaklar. Hasta, hasta yakınları bir şey sorduğu zaman insanı tersleyerek cevap veriyorlar. Aynı şekilde doğum yapan bayanlara da hastane personeli kötü muamele yaptıkları için bayanlar Eyyübiye doğum hastanesine gitmek istemiyorlar.
Eyyübiye eğitim ve araştırma hastanesinde Kadın hastalıkları acil bölümünde tekbir doktarla hizmet verilmektedir. Acile gelen kadın hastalar müdahale salonunda dakikalarca bekletiliyor. Sırada bekleyen 5 ve 6 hasta içlerinde durumu iyi olmayan
ağrılar içinde doktoru bekliyorlar.
Doktor ne yapsın ancak bir hasta ya bakabilir Doğum, ameliyat ve kürtaj gereken hastalar oluyor. Nüfus oranı hızla gelişen Şanlıurfa’da günde ortalama 50 çocuk dünyaya geliyor. Suriyeleride dahil ettiğimizde bu rakam 75'e ulaşmaktadır. Dolayısıyla kadın hastalıkları acil bölümünde bir doktor nasıl yeterli olabilir ki?
Sadece acil bölümlerinde mi sorun var. Hastanelerin Polinilik bölümlerinden de durum farklı değildir. Hastalar muayene olacağı yeri öğrenmek için danışma masasına gittiginde danışma yerinde yoktur. Yerinde olan danışma, güvenlik görevlisi koltuğuna yaslanmış asık bir suratla kaba sözlerle hastaları kovar gibi sağlıklı yönlendirmiyorlar. Bu doğrultuda
yaşlı hastaneyi tanımayan yada okuma yazması olmayan hastalarımız muayene olacağı bölümü bulmak için güçlük çekmektedirler.
Bir hasta refakatçisinden dinliyoruz.
Harran üniversitesi tıp fakültesi hastanesin'de ameliyat olmuş serviste yatmakta olan hastamız gece ağrısı oldu bende hemşireleri çağırmak için hemşire odasının kapısını çaldım, Uykulu olarak kapıyı açan hemşire bana kızar gibi ne var dedi. Bende hastamızın ağrısı var bakabilirmisiniz hemşire bana ters ters bakarak beni niye rahatsız ettin âdeta tokat gibisine bir görüntü sergiledi. Zahmet vermişiz gibi uykusunda rahatsız olup kalkan hemşire gelip hastamıza baktı sonra da odasına geçip uyumaya devam etti. Böyle bir sağlık hizmet anlayışı Şanlıurfa’yı sağlıkta başarılı eder mi? Görevini düzenli yapmayan hastalara ve yakınlarına ilgisiz davranıp, saygısız muamelede bulunan hemşireleri hastane yönetimi görmüyor mu?
Eyyübiye eğitim ve araştırma hastanesi, Harran üniversitesi tıp fakültesi hastanesi büyük ve modern hastanelerdendir. Yazının başında da ifade ettiğim gibi tek eksiğimiz bu büyük ve modern hastanelerin iyi yönetilmemesidir.