MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

MÜZİĞİN DİYARI

Müziğin diyarı denince akla hangi şehir geliyor? Urfa dediğinizi duyar gibiyim. Durun hepinizin yerine ben söyleyim Tabiki akla URFA gelmektedir. Dünya’da tarihile, kültürüyle, mimarisiyle, sanatıyla, gelenek ve görenekleriyle Urfa  Dünyanin en eski kentidir. Arkeolojik bulgulara göre Urfa, dünyanın en eski kentidir. İnsanlık tarihinin başlangıcı ve başı başına bir medeniyettir. Bunu tarihin 0 noktası 12.000 yıllara dayanan Göbekli tepe bize açık bir şekilde ifade etmektedir.  Ateşin, metalin,çanak ve çömleğin olmadığı bir devrin yaşadığı ve onlarla ilgili hala net bir bilgiye ulaşamayan gizemli bir tarihe sahiptir Göbeklitepe. Nice uygarlıklara ev sahipliği yapan Urfa gizemli tarihi gibi müziğiylede ön plandadır. Yöresel müziği, hoyratı, gazeli ve türküleri ile müzikal zenginliğini tüm dünyaya adını duyurmaktadır. Bu yıl Urfa müziği Unesco Uluslararası Yaratıcı Şehirler Ağına Müzik temasıyla kabul edildi. Urfa deyince akla müzik geliyor ve müziğin diyarı olarak da biliniyor. Nasıl olmasın Urfa bağrından yetişmiş dünyaca ünlü sanatçılar vardır. Bu sanatçılar İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses, Mahmut Tuncer, Şivan Perwer, şark bülbülü Seyfetin Sucu, tenekeci Mahmut, Bekçi Bakır, Abdurrahman Kepekçi, Kel Hamza, türkü abidesi Mukim Tahir, Aziz çekirge, sıra gecelerin piri kazancı Bedih, Benim de hocam olan sazın ve müziğin erbabı, Urfa tanburasının icat eden Mehmet Bakır Karadağlı ve daha isimlerini sayamadığım. Urfa kocaman bir müzik okuludur, Ve bu okulda nica müzik pirleri yetişmişler. Urfa'nın her köşesinde müzik vardır. Akşam olunca her yerde hoyrat sesi yankılanıyor. Tarihi konaklardan Urfa sıra gecesi ve uzun havaların sesleri adeta insanın ruhunu okşuyor. Sıra gecesinde ortaya çıkıp el ele tutuşup halay çekilmesi, yoğrulan etli çiğköfteler ve arkasında bol Urfa fıstıklısı ve şerbetiyle şıllık tatlı'nın ikram etmesi, sonrasında bakır cezve de  acılı mırasıyla sabah olmasını istemeyeceksiniz. Urfa'yı müzik konusunda şöyle ifade edeyim... Urfa'da hangi kapıyı çalarsan çal mutlaka çiğköfte mazemesi ve sesi güzel bir kişi vardır. O kişiye dokunsan dik ve yanık sesiyle bir uzun hava patlatır.  Mikrofonsuz sesi iki mahallede duyulur. Balıklıgölde dolaşırken 7 yaşlarında bir çocuk yanınıza gelip abi sana bir uzun hava söyleyimmi derse sakın şaşırmayın. Dedikya Urfa'nin her köşesinde müzik vardır. Urfa müziğin diyarıdır. Bir gün bu diyardan yolunuz geçtiyse mutlaka uğrayın ve bir gece kalın.  Her yerde müzik ve uzun hava sesleri duyacaksınız. Yani müziğe duyacaksınız. Çünkü Urfa müziğin diyarıdır.
Ekleme Tarihi: 28 Kasım 2024 - Perşembe

MÜZİĞİN DİYARI

Müziğin diyarı denince akla hangi şehir geliyor?

Urfa dediğinizi duyar gibiyim.
Durun hepinizin yerine ben söyleyim
Tabiki akla URFA gelmektedir.

Dünya’da tarihile, kültürüyle, mimarisiyle, sanatıyla, gelenek ve görenekleriyle Urfa 
Dünyanin en eski kentidir.

Arkeolojik bulgulara göre Urfa, dünyanın en eski kentidir.
İnsanlık tarihinin başlangıcı ve başı başına bir medeniyettir.

Bunu tarihin 0 noktası 12.000 yıllara dayanan Göbekli tepe bize açık bir şekilde ifade etmektedir. 
Ateşin, metalin,çanak ve çömleğin olmadığı bir devrin yaşadığı ve onlarla ilgili hala net bir bilgiye ulaşamayan gizemli bir tarihe sahiptir Göbeklitepe.

Nice uygarlıklara ev sahipliği yapan Urfa gizemli tarihi gibi müziğiylede ön plandadır.

Yöresel müziği, hoyratı, gazeli ve türküleri ile müzikal zenginliğini tüm dünyaya adını duyurmaktadır.

Bu yıl Urfa müziği Unesco Uluslararası Yaratıcı Şehirler Ağına Müzik temasıyla kabul edildi.

Urfa deyince akla müzik geliyor ve müziğin diyarı olarak da biliniyor.
Nasıl olmasın Urfa bağrından yetişmiş dünyaca ünlü sanatçılar vardır.

Bu sanatçılar İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses, Mahmut Tuncer, Şivan Perwer, şark bülbülü Seyfetin Sucu, tenekeci Mahmut, Bekçi Bakır, Abdurrahman Kepekçi, Kel Hamza, türkü abidesi Mukim Tahir, Aziz çekirge, sıra gecelerin piri kazancı Bedih, Benim de hocam olan sazın ve müziğin erbabı, Urfa tanburasının icat eden Mehmet Bakır Karadağlı ve daha isimlerini sayamadığım.

Urfa kocaman bir müzik okuludur,
Ve bu okulda nica müzik pirleri yetişmişler.
Urfa'nın her köşesinde müzik vardır.
Akşam olunca her yerde hoyrat sesi yankılanıyor.

Tarihi konaklardan Urfa sıra gecesi ve uzun havaların sesleri adeta insanın ruhunu okşuyor.

Sıra gecesinde ortaya çıkıp el ele tutuşup halay çekilmesi, yoğrulan etli çiğköfteler ve arkasında bol Urfa fıstıklısı ve şerbetiyle şıllık tatlı'nın ikram etmesi, sonrasında bakır cezve de  acılı mırasıyla sabah olmasını istemeyeceksiniz.

Urfa'yı müzik konusunda şöyle ifade edeyim...
Urfa'da hangi kapıyı çalarsan çal mutlaka çiğköfte mazemesi ve sesi güzel bir kişi vardır.
O kişiye dokunsan dik ve yanık sesiyle bir uzun hava patlatır. 
Mikrofonsuz sesi iki mahallede duyulur.

Balıklıgölde dolaşırken 7 yaşlarında bir çocuk yanınıza gelip abi sana bir uzun hava söyleyimmi derse sakın şaşırmayın.

Dedikya Urfa'nin her köşesinde müzik vardır.
Urfa müziğin diyarıdır.
Bir gün bu diyardan yolunuz geçtiyse mutlaka uğrayın ve bir gece kalın. 
Her yerde müzik ve uzun hava sesleri duyacaksınız.
Yani müziğe duyacaksınız.
Çünkü Urfa müziğin diyarıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.