Milletvekilimiz Sayın A.Eşref FAKIBABA Mecliste Şanlıurfa'nın kurtuluşu ile ilgili yapmış olduğu konuşmayı çok başarılı buldum. Urfa'nın kurtuluşu için bir araya gelen Urfalılar özgürlüklerinin tekrar kazanarak birlikte yaşamanın hazını ve mutluluğunu da beraber paylaşmışlardı.
Urfa'nın Fransız işgalinden kendi imkân ve çabaları ile kurtulması bir şehrin emperyalist işgalci bir Devlete karşı vermiş olduğu kurtuluş mücadelesi Dünya tarihinde bir ilk ve tektir. Türkmen Kürt ve Yerli Araplar dan oluşan bir yerel milis kuvveti vardır Urfa da.
Zaman zaman yazılan Kendini "Kurtaran Şehir" ifadesi yanlıştır, çünkü Urfa Kurtuluş Savaşı Önderleri Siverek'ten getirmiş oldukları ağır toplarla Fransızları silah bırakmaya zorlayarak savaşa son verdiler. Ve o zaman Siverek il di. Açıkçası Siverek Urfa'nın kurtuluşunda çok önemli katkılar sağlamıştır.
Sosyologlar için Urfa'nın kurtuluşu çok önemli bir tez ve araştırma konusudur. Bir arada yaşam koşullarının en fazla olduğu yerde ihanetçiler korunamaz. İşte Urfa'nın kurtuluşunda ki en önemli etken "Din, Vatan ve Millet aşkıdır"
…En olumsuz şartlarda askeri teçhizat bakımından çok zayıf olan Urfalı savaş önderleri dâhiyane mücadele göstererek yer yer strateji ile zaferler kazanmaları Urfa'nın kurtuluşunu daha anlamlı hale getirmiştir.
Bana göre Urfa Kurtuluş hareketinin üç önemli kırılma noktası vardır.
1- Urfa'da ki Fransız kuvvetlerine destek amaçlı Karkamış ve Suruç üzerinde trenle getirilen mühimmatların Berazi, Piji ve Öncel ailelerinin takviye malzemelere el koyup imha etmeleridir.
2- Yine ek kuvvet olarak gelen Fransız General Normand ve askerlerinin Siverek'te CUDİ Paşa ve diğer aşiretler ile birlikte verdikleri mücadelelerdir.
General Norman'dı kendi konağında ağırlayan Cudi Paşa kıvrak zekâsıyla Fransız Generalin güvenlik tehlikesi var diye Diyarbakır'a gitmesini engelleyerek geri göndermesini sağlamıştır.
Ve daha sonra Siverek Askeri karargahtan çalınan ağır toplar Urfa ya getirilip Savaşın kaderi değişmiştir. Yüce Allah hepsinden razı olsun
3- Urfa'lı Kadın Kahramanlardan Fettane Behiye'sinin Urfa'nın belediye başkanı olan Mustafa HACIKAMİLOĞLU'NA söylediği ifadeler Urfa merkezde toplumsal direnişin, ayaklanmanın başlama sebebi olmuştur.
Cumhuriyet kurucuları ilk meclis toplantılarında Urfa'da direniş hareketini örgütleyen ve bu nedenle İstanbul'a çağrılarak Beyazıt Meydanında idam edilen Şehit Nusret'e maaş bağlanmasını yapılan itiraz ve tartışmalarda Urfa'ya o zaman neden İstiklal Madalyası verilmediği tarihi bir gaftır.
Başkomutan Atatürk Urfa'nın Fransız işgalin denKurtuluşunu telgrafla tüm Kuvva-i Milliye ye moral olsun diye bildirirken neden Urfa'ya gelmediği ayrı bir tartışma konusudur…
Atatürk tarafından Urfa'ya gönderildiği Kerküklü Ali Saip Urfa'da 29 gün kalmış ve Fransız güçlerinden kaçarak Karaköprü de Badıllı Sait Bey tarafından himaye edilmiştir.
Ali Saip ve Yahya Kemal'e Atatürk tarafından Urfa adına Milletvekilliği verilirken Badıllı Sait Bey ve ya Müftüzade Hasan AÇANAL'A ve diğer Şehit ve Gazilerimize neden Milletvekilliği verilmemiştir.
Ali Saip daha sonra Atatürk'e suikast yaptığı tarihi belgelerde sabittir. Bu durumda bile Urfa'da ki Askeri Tugay'ın önüne neden Ali Saip'in heykeli dikilmiş ve Yüzbaşı Ali Saip Kışlası ismi verilmiştir.
Bu durumu açıkça konuşamayan Urfa lı tarihçiler ve yazar çizerler halen neyin peşindeler
Tarihe not düşme adına Urfa'nın ve Urfalının tarihinde çok büyük kahramanlıklar olmasına rağmen Urfa'ya verilen İstiklal Madalyası geç kalınmış olmasına rağmen ertelenmiş bir haktır.
Geçmiş Cumhuriyet Hükümetlerinin haksızlıklarına rağmen 11 Nisan Kurtuluş Bayramı törenlerin de İstiklal Madalyası nın verilmesi güzel bir olay.
Urfa'ya gelecek olan İktidar mensubu ve Muhalefet Vekillerini İbrahim-i bir misafirperverlikle karşılamak Urfalının Şanındandır…
İnançları uğruna Ülkesi, Milleti ve Özgürlük için şehit düşen tüm İnsanlara Rahmet diliyorum...