NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

TEKNOLOJİ KÜLTÜRÜMÜZE ZARAR VERİYOR-3

Değerli okurlar kültür deyip geçmeyelim. Bir toplumun buna millet te diyebiliriz. Toplum isminin asıl doğru tanımı millet demektir diyenleri duyar gibiyim. Çok fark edecek bir durum değil, farklı kültürlerin fertleri olsak ta sonuçta hepimiz biz insanlar adem baba ile hava anadan gelmekteyiz. Her neyse konumuz zaten bu… Biz insanlardan, toplu yaşamdan söz ediyoruz. Her milletin kültürü binlerce yıllık tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkar, şekillenir. Ancak insanlık tarihi şimdiye kadar yani yirminci asırlar kadar alt üstler yaşamadı desek doğrudur. Bir Amerikalı yazarın dediği gibi neredeyse tarihin sonuna geldik. En gelişmiş makineler, bilgisayarlar, akılı telefonlar, en önemlisi çarpıcısı, insana benzeyen robotlar… Aşırı bilimsel gelişmenin ilk tahribatı ekmekte yaşandı desek, sanırım gerçeği ifade etmiş oluruz. Moda deyimle bizim bir milli ve yerli yazarımızın dediği gibi, önce ekmekler bozuldu. Sahi sırası gelmişken belirtelim, nerde bizim yerli buğdayımız. Ekmeklerimizin hiç te tadı yok. Kepeği alınmamış halis buğday unundan yapılmış mis gibi ekmeğimiz nerde… Tadı, temiz kokusu ta uzaklardan gelirdi. Teknolojik kapitalist sistem önce ekmeğimizle oynadılar. Ekmeğimizi bir anlamda elimizden aldılar. Çünkü her şeyin genetiği ile oynadıkları gibi, ekmeğin de genetiği ile oynadılar. Daha çok üretim, daha çok Kar hırsıyla geleneksel doğal buğday tohumunu değiştirdiler bozdular. Bu olumsuz tablo, yiyecekten giyime toplumun sosyal ekonomik yaşamını olumlu değil olumsuz değiştirdi. Değerli okurlar beni bu olumsuz saptama içeren yorumdan dolayı kötümser karamsar bir kişi olarak değerlendirmeyin. Aksine iyimser umutlu bir kişiyim. Merhum Çetin Altan hocanın dediği gibi enseyi karartan cinsten değilim. Ancak bana göre somut durum hiç te iç açıcı değil. Çünkü yaratıcı yüce güç bu alemi müthiş bir denge düzen içinde cümleye uygun ifade kullansam, simetrik bir şekilde yaratmış. umarım ve dilerim Her şey eskilerin dediği gibi olumlu anlamda aslına rücu eder. Yani gelişmiş olarak aslına döner. Dünya ve insanın doğal yapısı fazla bozulmaz.  
Ekleme Tarihi: 09 Ağustos 2018 - Perşembe

TEKNOLOJİ KÜLTÜRÜMÜZE ZARAR VERİYOR-3

Değerli okurlar kültür deyip geçmeyelim. Bir toplumun buna millet te diyebiliriz. Toplum isminin asıl doğru tanımı millet demektir diyenleri duyar gibiyim.

Çok fark edecek bir durum değil, farklı kültürlerin fertleri olsak ta sonuçta hepimiz biz insanlar adem baba ile hava anadan gelmekteyiz. Her neyse konumuz zaten bu…

Biz insanlardan, toplu yaşamdan söz ediyoruz. Her milletin kültürü binlerce yıllık tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkar, şekillenir. Ancak insanlık tarihi şimdiye kadar yani yirminci asırlar kadar alt üstler yaşamadı desek doğrudur.

Bir Amerikalı yazarın dediği gibi neredeyse tarihin sonuna geldik. En gelişmiş makineler, bilgisayarlar, akılı telefonlar, en önemlisi çarpıcısı, insana benzeyen robotlar… Aşırı bilimsel gelişmenin ilk tahribatı ekmekte yaşandı desek, sanırım gerçeği ifade etmiş oluruz. Moda deyimle bizim bir milli ve yerli yazarımızın dediği gibi, önce ekmekler bozuldu. Sahi sırası gelmişken belirtelim, nerde bizim yerli buğdayımız. Ekmeklerimizin hiç te tadı yok. Kepeği alınmamış halis buğday unundan yapılmış mis gibi ekmeğimiz nerde…

Tadı, temiz kokusu ta uzaklardan gelirdi. Teknolojik kapitalist sistem önce ekmeğimizle oynadılar. Ekmeğimizi bir anlamda elimizden aldılar. Çünkü her şeyin genetiği ile oynadıkları gibi, ekmeğin de genetiği ile oynadılar. Daha çok üretim, daha çok Kar hırsıyla geleneksel doğal buğday tohumunu değiştirdiler bozdular.

Bu olumsuz tablo, yiyecekten giyime toplumun sosyal ekonomik yaşamını olumlu değil olumsuz değiştirdi. Değerli okurlar beni bu olumsuz saptama içeren yorumdan dolayı kötümser karamsar bir kişi olarak değerlendirmeyin.

Aksine iyimser umutlu bir kişiyim. Merhum Çetin Altan hocanın dediği gibi enseyi karartan cinsten değilim. Ancak bana göre somut durum hiç te iç açıcı değil. Çünkü yaratıcı yüce güç bu alemi müthiş bir denge düzen içinde cümleye uygun ifade kullansam, simetrik bir şekilde yaratmış. umarım ve dilerim Her şey eskilerin dediği gibi olumlu anlamda aslına rücu eder. Yani gelişmiş olarak aslına döner. Dünya ve insanın doğal yapısı fazla bozulmaz.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.