Acı ama gerçek peygamberler şehri Şanlıurfa'da gençliğin bir bölümü yozlaşıyor neredeyse elden gidiyor. Sorunları hasıraltına sürmek Görmemezlikten gelmek doğru olmaz. Bilinmeli ki uyuşturucu sorunu ciddi bir boyutta Gelmiş. Önlem alınması çözüm bulunması gerekiyor. Tahminim yüksek uyuşturucu rakamlarını duyanlar inanamayacak hayret edecek. Yetkililerin verdiği bilgiye göre uyuşturucu kullanımı Adeta salgın halinde hızla artıyor. İki binin ilk yıllarında aşırı olmayan normal seviyelerde olan uyuşturucu alışkanlığı 2012 yılından sonra Aşırı bir şekilde yıldan yıla artarak kayıtlara geçer. En son Urfa yeşil ay cemiyeti korkunç gerçeği ortaya koyuyor. Çoğunluğu esrar eroin olmak üzere Urfa'da 50 bin uyuşturucu bağımlısı olduğunu açıklıyor. Olayın vahim tarafı önce esrar sonra giderek eroin gibi çeşitli uyuşturucular kullanılır hale gelmiş. Muhafazakâr bir şehirde böyle acı bir tablonun ortaya çıkması oldukça düşündürücü. Urfa'nın en önemli sorunu haline gelen bu illetin şehrin çoğunluk olarak yoksul ayni etnik yapıdaki yerleşim yerleri olan Yakubiye Dede Osman direkli bağlar başı Süleymaniye gibi semtlerde yoğunluk kazanması Herhalde Tesadüf değil. Dikkat çekici bir durum. İnsanda Kötü niyetli maksatlı gizli ellerin devrede olduğu hissi uyanıyor. Harran üniversitesi halk sağlığı hemşirelik yüksekokulu ana bilim dalı öğretim üyesi yardımcı doçent Doktor Selma Kahraman bu önemli hayati konuda duyarlık göstererek ekibiyle birlikte bir çalışma yaptı. Urfa'da 70 bin kişiyle yaptığı bilimsel araştırmayı çeşitli devlet kurumlarına rapor olarak gönderdiğini sonuçlarını yakın bir zamanda kamuoyuna açıklamıştı.
Bu verilere göre Urfa'da her üç aileden birinde uyuşturucu müptelası var.750 kapasiteli Şanlıurfa kapalı cezaevinin 500 ünü uyuşturucu bağımlısı ve satıcısı hükümlü oluşturuyor. Üç dört yıl içeresinde uyuşturucu illetinde Urfa Türkiye'nin ilk 10 ili arasına girdi. Öğrencilerin yüzde 36 sı esrar ve Bali kullanıyor.
Daha acı olan durum Ailelerin yüzde 63 ü çocuklarının uyuşturucu kullandığını bilmiyor.
Olayın ayrı vahim bir tarafı Harran üniversitesi halk sağlığı raporunda uyuşturucunun sanki normal bir şey gibi yüzde 43 ünün korkusuzca market bakkal büfe ve tekel bayilerinde satılır olması. Harran üniversitesi halk sağlığı bölümü doçenti Selma Kahraman bu önemli çalışmasıyla kamuoyunu bilgilendiriyor.
Duyarlık çağrısı yapıyor. Kutlamak gerek. Nitekim Mesajlar yerini buluyor. Şanlıurfa valisi İzzettin Küçük sorunla ilgilendiğini uyuşturucu kullanımının artmasının yüzde 78'nın aile ilgisizliğinden kaynaklandığını konuya önem verdiğini belirterek Harran belediyesiyle birlikte bu amaçla bir rehabilitasyon köyü kuracaklarını açıklamıştı.
Eğer yoksa ayrıca zararlı maddelerle mücadele adında dernek kurulabilir yararlıda olur.
Sonuçta sosyal bir hastalık olan Böyle sorunların çözümü ancak hep birlikte toplumsal duyarlıkla çözülür. Kolektif bir anlayışla başarı oluşur.