Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından şehircilikte yeni vizyon konusu ile düzenlenen şehircilik şurasının açılış konuşmasını yapan Sayın Cumhurbaşkanı R.T. ERDOĞAN bizler her alanda olduğu gibi şehircilik konusunda da tarihimizden ibret alarak hataların tekerrürünü önlemek mecburiyetindeyiz diyerek sözlerini ifade etti.
Sosyolojik olarak nasıl ki her insan yaşayıp büyüdüğü bölge ve şehrin özelliklerini ve o bölgenin kültürel donanımlı bir bireyidir. Bu anlamda en önemli bilgiyi Erzurumlu İbrahim Hakkı rahmetullah aleyh eseri olan Marifetname isimli kitabında insan yaşamının çevresi ile nasıl bir bağ kurduğunu öğrenebiliriz.
Hayalindeki Türkiye ve dünya görüşünü bizlere aktaran yapmak istediği projeleri gerçekleştirme imkanı olan Cumhurbaşkanımız anayasa değişikliği ile tam yetki istemsinin gerekli olduğu, Ülkemiz ve dünya için kaçırılmayacak bir fırsat olarak görmemiz lazım.
“Bizim medeniyetimizde şehir, daha doğrusu binalar, sokaklar, mahalleler, insanın yaratıcısına yönelişinin simgeleridir, öyle olmak zorundadır. İfadelerini kullanan R.T.ERDOĞAN Hatta şehri, “cennet tasavvurunun bir parçası” görenler dahi mevcuttur.
İbn-i Haldun’a göre, şehirlerin bir ruhu vardır ve insanlar zamanla yaşadıkları şehrin ruhuyla özdeş hâle gelir” ifadelerini kullanrken Cumhurbaşkanımızın gerçektende Şehircilik konusundaki Politik Kültür derinliği deneyim ve donanım içinde olduğunu görmekteyiz.
Yeni Türkiye’nin “ Şehircilikte yeni vizyon “ çalıştayı 3 ay boyunca 4 komisyon tarafından b,ir şura anlayışı ile yapılacak çalışmalar R.T. ERDOĞAN Önderliğinde hayalindeki Türkiye nin Şehircilik bakımından çok büyük değişiklik ve yeniliklerin gerçekleşeceği görüşündeyim.
Bu anlamda şahsen ben Şanlıurfa’da yapılacak olan önemli projelerin “Urfa mimarisi ve Urfa Şehir kültürü” doğrultusunda yapılması düşünülen Projeler Şanlıurfalı Mimarların şehircilik ve kültürel mimari konusundaki sivil
toplum kuruluşları kanaat önderliğinin bir şura anlayışı ile beraber çalıştıklarında çok daha güzel projeler ortaya çıkaracaklar diye düşünüyorum.
Urfa da geçmişteki yaşayan toplumların şehir mimarisi günümüzde hangi sokak ve tarihi yapıları izlediğimizde bizlere kültürel çalışmalar hakkında ders veriyor. Bizlere Osmanlıdan miras kalan Vakıf kültürü ve Urfa şehir mimarisi ni yaşayan bir şehir mimarisi ruhunu taşıdığını görmekteyiz.
Halen günümüzde söylenen Urfa şarkı ve türkülerin de Urfa şehir kültürü ile zengin bilgilere ulaşmaktayız. “ Şu urfa nın bağları Halepli bahçeleri” “Bamya suyu bahçesi geliyor bülbül sesi” “Karaköprü narlıktır Güzellik bir varlıktır “ gibi buna benzer birçok şarkı ve türküdeki Urfa şehir kültürü , Şehir Mimarisi Ruhu ve Estetiğini görüp duymaktayız.
İşte bu anlatmış olduğum Kültürel görsel Şehir Mimarisi Büyükşehir Belediye Başkanımız Nihat ÇİFTÇİ Bey tarafından Balıklıgöl Platosu Beyaz Saray dediğimiz yerde “Hamarat Eller” Projesi ile hayat bulmuştur. Bu Projeye katkı sunan herkesi kutluyorum.
Urfa’daki şehir ruhunu ve şehir estetiği örneklerinden Saygıdeğer üstadımız Naci İPEK amcamızın “Akvaryum Manzaralı Tuvalet” misal örneği Dünyada bir tek Urfa da vardır.
Urfalılar şunu iyi bilsin ki bizim tuvaletimiz dahi pislik değil görsel ve güzel bir manzaradır. Belirtmiş olduğumuz “Akvaryum Manzaralı Tuvalet “İyi bir proje kapsamın da düşünülürse Urfa lı Turizmciler için önemli bir gelir kaynağı neden olmasın..