Şanlıurfa spor karşılaşmasının deplasmanda olması nedeniyle bu hafta ki yazımı genel olarak yazma şevki geldi.
Bu vesileyle genel olarak sorunlarınıza değinerek hepten içinizi karartmak istemedim.
Bu nedenle yazımı içinizi ferahlatacak ve genel konu olmasına özen gösterdim. Geçtiğimiz Cumartesi günü (01 Ekim 2016) Dünya Yaşlılar Günü olarak kutlanmaktadır.
Bu vesileyle tüm yaşlılarımızın bu günü kutlayarak, pek muhterem naçizane yaşlı ve bir o kadar nur yüzlü Ana’mın da bu günü ve her günün hayırlara vesile olmasın caneb-u Allah dilerim. Bu güzel günden sonra ki gün ise yani geçtiğimiz Pazar (Miladi takvim'e göre 2 Ekim 2016 Pazar günüdür.) biz Müslümanların Hicri yılının başlangıcıdır.
Dün Kameri olarak 01 Muharrem 1438'e girdik. Hicri Yılbaşının ilk günüdür.
Önümüzdeki Pazartesi günü (10.10.2016 Pazartesi) yani Ekim ayının ikinci Pazartesi günü Ahilik haftası olarak kutlanmaktadır.
Kısaca Ahilik haftasına değinmek isterim.
Osmanlı İmparatorluğu yani ecdadımız döneminde lonca, gedik kuruluşları olarak devam etmişlerdir.
Günümüzde ise Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlikleri ve Konfederasyonlarca korunmaktadır.
Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan ilkelerinden yararlanmaktadır.
İnsanlığın ortak değerleri olan Sevgi, Bilgi, Dostluk, Adalet ve Dayanışma gibi Atadan gelen değerlere önem vermektedir.
Ayrıca Ahilik, kelime olarak, Osmanlıca ve Arapça “KARDEŞİM” anlamına gelen “AHΔ kelimesinden gelmektedir. Günümüz Türkçesinde ise kelime anlamı “Eli açık, Cömert, Yiğit” gibi anlamlara gelmektedir. Anadolu ve Şanlıurfamızda Ahilik geleneği halkının Ekonomik ve Kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturmaktadır.
Ayrıca Dürüstlüğün, Sevginin, Dostluğun, Yardımlaşmanın, Hoşgörünün, Bilginin ve Dayanışmanın Sanat ile Birleşimini görmekteyiz. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu anlayabiliriz.
Şanlıurfamızda tüm esnaflarda gördüğümüz gibi özelikle yıllarda beri gelenek olarak, Haşimiye, Kaza pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Halıcılar Çarşısı, Gümrük hanı, Bedesten, Terziciler çarşısı, Sıpahi Pazarı Kınacı pazarı, Bakıcılar Çarşısı akılıma gelenler ve niceleri Ahilik geleneği yaşatılarak (Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Paytahta yani İstanbul merkezinden çok uzakta olmasına rağmen, Şanlıurfa’mızda farklılıklarda olsa yüzyıllarca devam eden, Ahiliğe dayalı bir esnaf veya Ahilik kültürü hep mevcuttu.)
halende günümüzde yaşatılmaktadır.
İnşallah bu günden sonrada Ülkemde ve Şanlıurfa’m da güzelliklerin hep yaşanması ve yaşatılmasını yüce Allah’tan niyaz ederim. Üste söylediğimiz gibi Ahilik haftasıyla birlikte Aşure günü olarak ta kutlanır.
Şanlıurfa’mızda bu ayın 10. günü (Muharrem Ayı’nın) ihya ettiğimiz bu kutlu gün, 11 Ekim 2016 yılı Salı gününe denk geliyor. Aşure ayında Halkımız Komşularına ve Akrabalarına anlayacağınız herkese yılda bir defa Aşure dağıtırlar.
Bu yazımda bu ayda yaşanan güzelikleri sizlere aktardığım için ne kadar mutlu olduğumuz inanın sizlere açıklamaktan büyük haz aldım. Kalın sağlıcakla, tüm sağlıklı günler dilerim.