Şanlıurfa da Çevre kirliliği hakkında ve Dünyanın İlk Üniversitesi olmasına rağmen her nedense bu konuda halkımız aydınlatılmamıştır.
Dinimizde de yer almakta olan, özellikle Hz. Ömer (RA) de: "Peygamber (SAS), çöplüklerde, mezbahalarda, hamamlarda, ağıllarda ve insanların gelip geçtiği yerlerde namaz kılınmasını yasakladı." demiştir.
Ayrıca Peygamberimiz çevre temizliğine gereken önemi vermiş, Müslümanlar da her zaman bu emir ve tavsiyelere uymaya özen göstermişlerdir. Çevreyi ve su kaynaklarını kirletmeme hakkındaki hadis-i şerifleri bir kez daha hatırlayalım. "Sizden biriniz sakın su içine idrar yapmasın. Belki o sudan sonra abdest alması veya gusletmesi icap eder. Yine sizden biriniz cünup olduğu zaman durgun suyun içine girerek yıkanmasın. O sudan bir kap ile alarak dışarıda yıkansın." "İşlek yol üzerinde konakla mayınız (oturmayınız, yatıp kalkmayınız). Yol üzerinde abdest bozmayınız." Efendimiz (sas); "Sakın lanete uğrayanlardan olmayınız," buyurunca, sahabeler, 'Bunlar kimlerdir?' diye sordular. Peygamberimiz de, "Herkesin gelip geçtiği yollara, gölgeliklere, su kenarlarına ve ağaçların altına abdest bozup kirletenlerdir." diye cevap verdi.
GÜZEL HADİSLERİ AKTARDIKTAN SONRA KONUMUZA GELELİM.
Geçen haber sitelerini şöyle bir dolaşırken, Dünyada Hava ve Çevre kirliliği ile mücadele ederken? Türkiye'mizde ve Şanlıurfa’mızda acaba bu konuda çalışma varmıdır merak ettiğim için güzel sonuçlara vardım.
Önce Dünyada yaşana kirliliğe göz atalım. Daha sonra Şanlıurfa’mızda varılan neticeler bakalım derim?
Akşam haberleri izlemiş iseniz Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de çevre konusunda neler yaşandığını görmektesiniz.
Bu durumlara düşmemek için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Üst üste sorularla zihninizi bulandırmak istemem! Önce çevre kirliliğinin nedenlerine bakalım. Dünyada nüfusunun artması ve bu nüfusun ihtiyaçları, insan eliyle yaratılan kirliliği hızlandırmaktadır. Günlük yaşamı, özellikle de şehir yaşamını kolaylaştırıcı bazı gelişmeler doğal kaynakları bozmaktadır.
AYRICA ÖZELLİKLE SU, HAVA VE TOPRAĞIN KİRLENMESİNE YOL AÇMAKTADIR.
Bu durum da Bitki ve Hayvan sağlığına zarar vermektedir. Çevre kirliğinin pek çok nedeni vardır ki! Bunlara örnek olarak aşağıdakileri gösterebiliriz;
- Evler, iş yerleri ve taşıtlarda petrol, kalitesiz kömür gibi karbon salınımı yüksek fosil yakıtların aşırı ve bilinçsiz kullanılması.
- Sanayi ve Evsel Atıkların çevreye gelişi güzel atılması.
- Kimyasal ve Biyolojik silahların kullanılması.
- Orman yangınları, ağaçların kesilmesi, bilinçsiz ve zamansız avlanmalar.
-Tarım ilaçları, Böcek öldürücüler, Soğutucu ve Spreylerde bilinçsiz ve gereksizce zararlı gazlar kullanılması.
- Nükleer silahlar, nükleer reaktörler ve nükleer denemeler gibi etmenlerle radyasyon yayılmasını sayabiliriz. Bunların neticesinde insanoğlunun çevreye veya kendine verdiği zararı ciddi sonuçlar doğurmaktadır.
Kısaca ciddi, ciddi sonuçlara katlanmamak için, Harran Üniversitesi bünyesinde bulunan Çevre Mühendislik bölümü, Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve Şanlıurfa’da çevre ile ilgili aktif rolde oynayan Çevre Yönetim ve Denetim Şube Müdürlüğünce hizmette sınır tanımayarak, büyük öz veriyle hizmetlere devam ediyor. Geçtimiz günlerde bu şubenin Müdürü Adem Ekinci ve ekibiyle birlikte Profesör Doktor M.İrfan Yeşilnacar ile birlikte Üniversitemizin öğrencilerine bir günlük seminer verildi.
Yıllar sonra öğrenciliğini yaşayan Adem Ekinci’nin mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Seminer sonrası Prof.Dr.İrfan Yeşilnacar ve Çevre Mühendisi ve Şube Müdür Adem Ekinci hocasıyla görüşerek, bu seminerleri sık sık tekrarlamak lazım dedi. İlleri bir tarih için seminer konusunda anlaşarak, ayrıldılar. Böyle güzel insanlarımızın yetişmesi dileğiyle hayırlı güzel günler dilerim.