Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

KARA’DA AĞIMA TAKILANLAR (İNTERNET)

Şöyle bir interneti dolaşırken, internet ile ilgili bilgilendirici bazı yazıları okuma gereksinimi duydu. Yazıma kullandığım internet ile başlamak istedim. Amerika’da ve Avrupa’da internet bağımlılığını tedavi eden rehabilitasyon merkezleri var, Çin’de ise bu tür merkezlerde çok sert tedavi yöntemlerinin uygulandığı biliniyor. Peki bu kadar önemli bir sorun mu bu bağımlılık? İnsanların bilgisayar başında biraz fazla zaman geçirmelerinin, İnternette sörf yapıp on-line oyunlar oynamalarının kime ne zararı olabilir? Bu sorulara Güney Kore’den bir haberle cevap verebilirim. Bir aile, bütün gece süren on-line oyun seansları için internet kafede vakit geçirdiklerinden dolayı evde bıraktıkları bebekleri açlıktan öldü. Beslenme yetersizliğinden hastalananlar, klavye başından kalkıp tuvalete gitmediği için zehirlenip ölenler… Her geçen gün bu örneklerin sayıları artıyor. Aslında internet bağımlılığı, her hangi bir zehirleyici madde kullanmaksızın ortaya çıkan bir dürtü kontrol bozukluğu olması bakımından, patolojik kumar bağımlılığına benzer özellikler gösteriyor. Sonuçları bakımından ise diğer bağımlılara benziyor. Okul başarısızlığı, Çalışma hayatına uyumsuzluk, Evliliklerin sona ermesi, Antisosyallık (A Sosyallık), Dışlanma vb. olayları sayabilirim.   Şems-i Tebrizi Hazretleri alınan güzel bir yazı Gel dedin; Geldim işte sevgili..! Sen dışında ne varsa kıyısız denizlere dökerek geldim… Dilimde dua ile keyfimi vuslatına çeyiz bilerek geldim. Geldim Aşkın demgahında ateşleri ıslatmak için neyim varsa yok bilerek geldim…   Şanlıurfalı Nabi’nin güzel bir beyit’i ile tamamlayalım yazımızı.   ŞEHR-İ RUHA’DIR BU Bila-dı hayr-ı Halkillah Şehr-i RUHA-dır bu Zülal-i müciz-i cari makam-ül Enbiyadır bu   Hicaz-ı Kudsiden gayri makamlardan uladır bu Letafette zerafette müzeyyen dilküşadır bu   Bu mevlüd-ü Halilallah bu cedd-ül Enbiyadır bu Halil-e ateşi benden selam eden RUHA-dır bu                                                                      NABİ Zaman zaman bu köşe yazımda spordan hariç güzel ve eğitici yazıları da göre bilirsiniz. Dünya Müslümanlarının, Ülkemin ve Şanlıurfa’mın güzel insanlarını rabim bir kez daha korusun inşallah.     
Ekleme Tarihi: 10 Haziran 2024 - Pazartesi

KARA’DA AĞIMA TAKILANLAR (İNTERNET)

Şöyle bir interneti dolaşırken, internet ile ilgili bilgilendirici bazı yazıları okuma gereksinimi duydu. Yazıma kullandığım internet ile başlamak istedim.

Amerika’da ve Avrupa’da internet bağımlılığını tedavi eden rehabilitasyon merkezleri var, Çin’de ise bu tür merkezlerde çok sert tedavi yöntemlerinin uygulandığı biliniyor.

Peki bu kadar önemli bir sorun mu bu bağımlılık?

İnsanların bilgisayar başında biraz fazla zaman geçirmelerinin, İnternette sörf yapıp on-line oyunlar oynamalarının kime ne zararı olabilir?

Bu sorulara Güney Kore’den bir haberle cevap verebilirim.

Bir aile, bütün gece süren on-line oyun seansları için internet kafede vakit geçirdiklerinden dolayı evde bıraktıkları bebekleri açlıktan öldü.

Beslenme yetersizliğinden hastalananlar, klavye başından kalkıp tuvalete gitmediği için zehirlenip ölenler…

Her geçen gün bu örneklerin sayıları artıyor.

Aslında internet bağımlılığı, her hangi bir zehirleyici madde kullanmaksızın ortaya çıkan bir dürtü kontrol bozukluğu olması bakımından, patolojik kumar bağımlılığına benzer özellikler gösteriyor.

Sonuçları bakımından ise diğer bağımlılara benziyor.

Okul başarısızlığı, Çalışma hayatına uyumsuzluk, Evliliklerin sona ermesi, Antisosyallık (A Sosyallık), Dışlanma vb. olayları sayabilirim.

 

Şems-i Tebrizi Hazretleri alınan güzel bir yazı

Gel dedin;

Geldim işte sevgili..!

Sen dışında ne varsa kıyısız denizlere dökerek geldim…

Dilimde dua ile keyfimi vuslatına çeyiz bilerek geldim.

Geldim Aşkın demgahında ateşleri ıslatmak için neyim varsa yok bilerek geldim…

 

Şanlıurfalı Nabi’nin güzel bir beyit’i ile tamamlayalım yazımızı.

 

ŞEHR-İ RUHA’DIR BU

Bila-dı hayr-ı Halkillah Şehr-i RUHA-dır bu

Zülal-i müciz-i cari makam-ül Enbiyadır bu

 

Hicaz-ı Kudsiden gayri makamlardan uladır bu

Letafette zerafette müzeyyen dilküşadır bu

 

Bu mevlüd-ü Halilallah bu cedd-ül Enbiyadır bu

Halil-e ateşi benden selam eden RUHA-dır bu

                                                                     NABİ

Zaman zaman bu köşe yazımda spordan hariç güzel ve eğitici yazıları da göre bilirsiniz. Dünya Müslümanlarının, Ülkemin ve Şanlıurfa’mın güzel insanlarını rabim bir kez daha korusun inşallah.   

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.